Research on phenolic compounds found in grapes and wines has gained
importance in recent years due to their antioxidative properties.
Trans-resveratrol, catechin, epicatechin, quercetin and the routine are known
as antioxidants, anti-inflammatory and anticarcinogenic in human health. It is
found especially in red grape varieties and red wines. This situation caused a
noticeable increase in the consumption of grapes and their products. In the
study, varieties of grapes cultivated in Tunceli province and processed for
wine were used. But the phenolic compounds of these varieties are not yet
known. The scientific analysis of these varieties should be made and marketing
methods should be developed. This work, human health, winemaking which a part
of Anatolia, Turkey and performing of promotion worldwide is intended to
contribute to the provision of increased production. For this purpose,
Yusufağa, Keşpir, Ulaş Siyahı, Koşkuran, Papaz Karası which is a kind of red
grapes and Hasani which is a kind of white grape varieties grown in Tunceli
province, was used as plant material. Total phenolic compound, total
anthocyanin and antioxidant activity levels were compared in the extracts of
shells and seeds of these varieties. According to the results of the research,
the highest total phenolic compound was obtained from the Papaz Karası and Ulaş
Siyahı grape varieties, and the highest amount of antioxidant was obtained from
the Koşkuran variety.
Üzüm ve şaraplarda bulunan fenolik bileşikler
ile ilgili araştırmalar sahip oldukları antioksidatif özellikleri sebebi ile
son yıllarda önem kazanmıştır. Özellikle kırmızı üzüm çeşitlerinde ve kırmızı
şaraplarda bulunan trans resveratrol, kateşin, epikateşin, kuersetin ve rutinin
insan sağlığındaki antioksidan, antienflamatuvar ve antikanserojen olarak
bilinen rolleri üzüm ve ürünlerinin tüketiminde gözle görülür bir artışa sebep
olmuştur. Araştırmada Tunceli ilinde yetiştiriciliği yapılan ve yöresel anlamda
şaraba işlenen ancak henüz fenolik bileşik içerikleri ile ilgili bir
araştırmanın mevcut olmadığı üzüm çeşitlerinin bilimsel anlamda da
analizlerinin yapılıp pazarlama yöntemleri geliştirilerek, insan sağlığına,
Anadolu’nun bir parçası olan şarapçılığa, Türkiye ve dünya çapında tanıtımının
yapılarak üretimin artmasının sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu
amaçla Tunceli ilinde yetiştirilen kırmızı üzüm çeşitlerinden Yusufağa, Keşpir,
Ulaş Siyahı, Koşkuran Papaz Karası ve beyaz üzüm çeşitlerinden Hasani bitkisel
materyal olarak kullanılarak çeşitlere ait kabuk ve çekirdeklerin
ekstraktlarının karışımdan toplam fenolik bileşik, toplam antosiyanin ve
antioksidan aktivite düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre
en yüksek toplam fenolik bileşik Papaz Karası ve Ulaş Siyahı üzüm çeşidinden
elde edilmiş, en yüksek antosiyonin miktarı ise Koşkuran çeşidinden elde
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | July 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |