This study was carried out for two years with the purpose of determining
the forage yield potential of different triticale varieties in Bartın province.
The study was established as a randomized complete block trial design with
three replicates. The plants were harvested during the milk-dough period.
According to the results of the research, the highest values were obtained from
the Presto variety. According to the combined analysis of the two years, the
peak herbage yield, dry matter yield and crude protein yield were obtained from
the Presto variety as 2926.7 kg da-1, 1381 kg da-1 and
148.9 kg da-1, respectively. The peak crude protein ratio was
obtained from Karma 2000 with 11%. It has been concluded that the triticale
varieties have good adaptation to the region and the forage yields are
satisfying. It is thought that the cultivation of the triticale plant, which is
not well known in the region, should be promoted.
Bu araştırma Bartın ilinde farklı tritikale
çeşitlerinin yem verim potansiyelini belirlemek amacı ile iki yıl süre ile
yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrülü olarak
kurulmuştur. Denemede materyal olarak Tatlıcak 97, Melez 2001, Mikham 2002,
Karma 2000 ve Presto çeşitleri kullanılmıştır. Bitkiler süt olum-hamur olum
döneminde iken hasat yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre incelenen
özellikler bakımından en yüksek değerler Presto çeşidinden elde edilmiştir. İki
yılın birleştirilmiş analizine göre en yüksek yeşil ot verimi, kuru madde verimi
ve ham protein verimi sırasıyla 2926.7 kg da-1, 1381 kg da-1 ve 148.9 kg da-1
olarak Presto çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı %11 ile
Karma 2000 çeşidinden elde edilmiştir. Tritikale çeşitlerinin bölgeye
adaptasyonun iyi olduğu ve yem verimlerinin tatminkâr olduğu sonucuna
varılmıştır. Bölgede fazla tanınmayan tritikale bitkisinin tarımının
yaygınlaştırılması gerektiği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | July 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |