Yeast species have important
roles in grape ripening and sweetening, formation of sugar content and the
production of many fermented products. According to the geographical position
of the vineyard and grape varieties the yeast diversity on grape berry surfaces
is variable. PCR-RFLP analysis and DNA sequencing of rDNA gene regions
(ITS1-5.8S-ITS2) were used for identification of yeast species isolated from
Kalabaki grape variety grown in Gökçeada district of Çanakkale province. Among
the identified yeast species, H. uvarum
yeast strains covered half of grape surface microbiata. The percent
distribution of other yeast species on the grape berry surface were determined
as fallows: 17.7% A. pullulans,
11.76% C.
carpophila, 5.88% M.
pulcherrima, 5.88% S. bacillaris, 5.88% S.
salmonicolor, 2.94% C. apicola ve 2.94% Z. obscura.
C. carpophila yeast species was
identified and reported for the second time by our work on the surface of
grapes. In addition, Z. obscura yeast species was first described
on the grape berry surface in our research. The diversity of yeast species on
Kalabaki grape berries was not various, but the rare yeast species was recorded
in yeast biota.
Üzümlerin olgunlaşmasında,
tatlanmasında, şeker içeriğinin oluşmasında ve birçok fermente ürünün elde
edilmesinde maya türlerinin önemli görevleri bulunmaktadır. Bağ alanının
coğrafik konumuna ve üzüm çeşidine göre üzüm yüzeyinin maya çeşitliliği
değişkendir. Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesinde yetiştirilen Kalabaki üzümünün
barındırdığı maya çeşitliliği rDNA
gen bölgelerinin (ITS1-5.8S-ITS2) PCR-RFLP ve DNA dizi analizleri
yapılarak belirlendi. Tanımlanan maya türlerinden H. uvarum maya türünün maya
mikrobiyotasının yarısına hâkim olduğu, diğer maya türlerinin üzüm yüzeyinde
dağılımlarının ise %17,7 A. pullulans, %11,76 C. carpophila, %5,88 M. pulcherrima,
%5,88 S. bacillaris, %5,88 S. salmonicolor, %2,94
C. apicola ve %2,94 Z. obscura
olduğu tespit edildi. Çalışmamız ile Z.
obscura maya türü ilk
defa, C. carpophila maya türü ise ikinci kez üzüm yüzeyinde tanımlandı.
Kalabaki üzümünün tane yüzeyinde maya çeşitliliği fazla olmamakla beraber
değişken türleri barındırdığı belirlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | July 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |