Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Siirt İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 4, 720 - 728, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633570

Öz

Kırmızı et tüketimi insanların sağlıklı
beslenmesinde ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde önemli bir
faktördür. Bu çalışma Siirt ili Merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığını
ve tüketimi etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Veriler
tesadüfi örnekleme metoduyla belirlenen 161 kişi ile yüzyüze anket yapılarak
elde edilmiştir. Deneklerin yaklaşık olarak yarısı kadınlardan oluşmakta ve
çoğunluğu Siirt ilinde sadece ikamet ettiklerini belirtmiştir. Araştırmaya
katılanların çoğunluğu lise-lisans derecesine sahip, evli ve orta yaşlı
insanlardan oluşmaktadır. Katılımcılar genellikle koyun etini, orta fiyatlı
etleri ve alım yeri olarak da kasabı tercih etmektedirler. Katılımcıların
kırmızı eti tercih etmesinde alışkanlık başta olmak üzere lezzetli ve sağlıklı
olması gibi faktörler de etkili olmuştur. Tüketiciler kırmızı et satın alırken
alım yerinin hijyenik olmasına ve ürünlerin etiketli olmasına daha çok dikkat
etmişlerdir. Tüketicilerin et tüketim miktarları üzerine ailedeki birey sayısı,
aylık ortalama gelir ve aylık ortalama gıda harcaması etkili olmuştur. Sonuç
olarak Siirt ilinde daha çok koyun etinin tüketildiği ve bu durumun bölgede
küçükbaş hayvancılığın yaygın olmasından ve dolayısıyla alışkanlıktan
kaynaklandığı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Akçay, Y., Vatansever, Ö. 2013. Kırmızı et tüketimi üzerine bir araştırma: Kocaeli ili kentsel alan örneği. Journal of Institute of Social Sciences, 4(1): 43-60.
  • Arısoy, H., Bayramoğlu, Z. 2014. Consumers’ determination of red meat and meat products purchase behaviour – city of Ankara sample. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 31: 28-34.
  • Arıtaşı, C. 2009. Et ve Balık İşleme Teknolojisi Ders Notları. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ. Font-i-Furnols, M., Guerrero, L. 2014. Consumer preference, behavior and perception about meat and meat products: An overview. Meat science, 98(3): 361-371.
  • Göğüş, A.K. 1986. Et Teknolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları: 991, Ders Kitabı: 291.
  • Kan, A., Direk, M. 2004. Course of red meat prices in the Konya province. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18: 35-40.
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2017. Bingöl İl merkezinde yaşayan hane halklarının kırmızı et talebini etkileyen faktörlerin analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(2): 169-180.
  • Karakuş, K. Aygün, T., Alarslan, E. 2008. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Kibar, M., Mikail, N. 2018. Application of conjoint analysis to determine consumers ‘red meat preferences in Siirt province. Scientific Papers: Series D, Animal Science-The International Session of Scientific Communications of the Faculty of Animal Science, 61 p.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey, 867 p.
  • Onurlubaş, E., Yılmaz, N., Doğan, H.G., Kızılaslan, H. 2015. A research on red meat consumption and preferences: a casestudy in Tekirdağ Province. Turkish Journal of Agriculture-FoodScience and Technology, 3(6): 466-471.
  • Rimal, A.P. 2002. Factors affecting meat preferences among American consumers. Family Economics and Nutrition Review, 14(2): 36-44.
  • Şeker, İ. Özen, A. Güler, H. Şeker, P., Özden, İ. 2011. Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17(4): 543-550.
  • Tömek, S. 1989. Et Teknolojisine Giriş. Ege Üniv. Müh. Fak. Çoğaltma Yayın, 65, 38.
  • Turan, N. Özyazıcı, M.A. ve Tantekin, G.Y, 2015. Siirt ilinde çayır mera alanlarından ve yem bitkilerinden elde edilen kaba yem üretim potansiyeli. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2 (1): 69-75.
  • TÜİK, 2018a. (https://biruni.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 18.06.2019).
  • TÜİK, 2018b. (https://biruni.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi:18.06.2019).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y. 2010. İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 51(1).
  • Yücel, A. 2001. Et ve Su Ürünleri Teknolojisi. IV. Baskı. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Ders Notları No: 47.

Red Meat Consumption Habits and Affecting Factors in Central District of Siirt Province

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 4, 720 - 728, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633570

Öz

Red meat
consumption is an important factor in healthy eating of people and determining
the level of development of countries.
This study was conducted to investigate the red meat consumption habits
and the factors affecting red meat consumption in Siirt City Center
. Data were obtained by surveying face
to face from 161 people which are determined with random sampling method.
Approximately half of the participants consisted of women and the majority
stated that they lived only in Siirt province. The majority of the participants
were married and middle-aged people with a high-school degree. Participants
generally prefer sheep meat, medium-priced meats and butchers as their place of
purchase. Factors such as being delicious and healthy, especially habit, were effective
in the participants' preference for red meat. Consumers have paid more
attention to the hygienic place of purchase and labeling of products when
buying red meat. The number of individuals in the family, average monthly
income and average monthly food expenditure were effective on the meat
consumption of consumers. As a result, sheep meat is consumed more in Siirt
province and this situation is thought to be due to the widespread sheep and
goat breeding in the region.

Kaynakça

  • Akçay, Y., Vatansever, Ö. 2013. Kırmızı et tüketimi üzerine bir araştırma: Kocaeli ili kentsel alan örneği. Journal of Institute of Social Sciences, 4(1): 43-60.
  • Arısoy, H., Bayramoğlu, Z. 2014. Consumers’ determination of red meat and meat products purchase behaviour – city of Ankara sample. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 31: 28-34.
  • Arıtaşı, C. 2009. Et ve Balık İşleme Teknolojisi Ders Notları. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ. Font-i-Furnols, M., Guerrero, L. 2014. Consumer preference, behavior and perception about meat and meat products: An overview. Meat science, 98(3): 361-371.
  • Göğüş, A.K. 1986. Et Teknolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları: 991, Ders Kitabı: 291.
  • Kan, A., Direk, M. 2004. Course of red meat prices in the Konya province. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18: 35-40.
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2017. Bingöl İl merkezinde yaşayan hane halklarının kırmızı et talebini etkileyen faktörlerin analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(2): 169-180.
  • Karakuş, K. Aygün, T., Alarslan, E. 2008. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Kibar, M., Mikail, N. 2018. Application of conjoint analysis to determine consumers ‘red meat preferences in Siirt province. Scientific Papers: Series D, Animal Science-The International Session of Scientific Communications of the Faculty of Animal Science, 61 p.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey, 867 p.
  • Onurlubaş, E., Yılmaz, N., Doğan, H.G., Kızılaslan, H. 2015. A research on red meat consumption and preferences: a casestudy in Tekirdağ Province. Turkish Journal of Agriculture-FoodScience and Technology, 3(6): 466-471.
  • Rimal, A.P. 2002. Factors affecting meat preferences among American consumers. Family Economics and Nutrition Review, 14(2): 36-44.
  • Şeker, İ. Özen, A. Güler, H. Şeker, P., Özden, İ. 2011. Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17(4): 543-550.
  • Tömek, S. 1989. Et Teknolojisine Giriş. Ege Üniv. Müh. Fak. Çoğaltma Yayın, 65, 38.
  • Turan, N. Özyazıcı, M.A. ve Tantekin, G.Y, 2015. Siirt ilinde çayır mera alanlarından ve yem bitkilerinden elde edilen kaba yem üretim potansiyeli. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2 (1): 69-75.
  • TÜİK, 2018a. (https://biruni.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 18.06.2019).
  • TÜİK, 2018b. (https://biruni.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi:18.06.2019).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y. 2010. İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 51(1).
  • Yücel, A. 2001. Et ve Su Ürünleri Teknolojisi. IV. Baskı. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Ders Notları No: 47.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Kibar Bu kişi benim

Nazire Mikail Bu kişi benim

Ayhan Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi 25 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kibar, M., Mikail, N., & Yılmaz, A. (2019). Siirt İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4), 720-728. https://doi.org/10.30910/turkjans.633570