Bu çalışma, farklı olgunlaşma dönemlerinde hasat edilen nohut geveni (Astragalus cicer L.) otunun kimyasal bileşimi, in vitro gaz üretimi, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerini (NYD) saptamak için yapılmıştır. Nohut geveni otlarının in vitro gaz üretim miktarları 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla saptanmış ve inkübasyon süreleri arası farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.01). Ayrıca nohut geveni otunun olgunlaşması sonucunda kimyasal bileşimler, ME, OMS ve NYD düzeyleri önemli derecede etkilemiştir (P<0.01). Gelişme dönemine bağlı olarak nohut geveni otlarının NDF, ADF ve ADL içerikleri artmış, ham protein, ME, OMS ve NYD ise azalmıştır (P<0.01). Sonuç olarak hasat dönemleri nohut geveni otlarının yem değerini etkilemiştir. En yüksek yem değerine sahip ot vejetatif ve çiçeklenme döneminde hasat edilenlerde saptanmıştır.
This study was conducted to determine the cicer milkvetch (Astragalus cicer L.) harvested in different ripening periods, the chemical composition of the grass, the in vitro gas production, the metabolic energy (ME), the organic matter digestion (OMD) and the relative feed values (RFV). In vitro gas production amounts of cicer milkvetch hays were determined at 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours intervals and differences between incubation times were found to be significant (P<0.01). In addition, the maturation of cicer milkvetch hays significantly affected the chemical composition of ME, OMD and RFV (P<0.01). Depending on the development period, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) contents of cicer milkvetch hays were increased, crude protein (CP), ME, OMD and RFV decreased (P<0.01). As a result, the harvesting periods affected the feed value of cicer milkvetch hays. The highest feed value was determined in vegetative and flowering period (P<0.01).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | July 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |