Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Bakla (Vicia faba L.) Çeşitlerinde Gübre Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 3, 749 - 756, 20.07.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.660006

Öz

Bu araştırma baklada gübre uygulamalarının verim ve verim unsurlarına etkisini araştırmak amacıyla, 2018-2019 yılları arasında iki yıl süreyle Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma alanında yürütülmüştür. Araştırmada Filiz-90, Eresen-87, Salkım bakla çeşitleri ve azot, fosfor, Organik-1, Organik-2 gübreleri kullanılmış, deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre düzenlenmiş, ekimler Şubat ayında, hasatlar Haziran ayında yapılmıştır. İncelenen özellikler arasında uygulamaların bitki boyu, bitki ve bakla ağırlığı, bitkide bakla ve tane sayısı, bitkide tane verimine etkisi önemli bulunurken, tane verimi, 100 tane ağırlığı ve hasat indeksi üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Bu çalışmada bitki boyu, bitkide tane sayısı, bitki ağırlığı ve bitkide tane verimi üzerine fosfor uygulamalarının diğer uygulamalara kıyasla önemli etkide bulunduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Batırca, M., Alatürk, F., Gökkuş, A. 2017. Gübrelemenin sakız fasulyesinin [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] ot verimi ve bazı özelliklerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(1), 79-87.
  • Chirinda, N Jørgen, O., John, P. 2008. Effects of organic matter input on soil microbial properties and crop yields in conventional and organic cropping systems. Second Scientific Conference of the International Society of Organic Agriculture Research (ISOFAR), Modena Italy, 18-20 June s: 56-59.
  • Cubero J. I. 1973. Evolutionary trends in Vicia faba L. TAG Theoretical and Applied Genetics, 43(2), 59-65.
  • Cubero J. I. 1974. On the evolution of Vicia faba L. Theoretical and Applied Genetics, 45(2), 47-51.
  • Doyle J.J. 1994. Phylogeny of the legume family: an approach to understanding the origins of nodulation. Annual Review of Ecology and Systematics, 25(1), 325-349.
  • El-Gizawy N.K. 2009. Response of faba bean to bio, mineral phosphorus fertilizers and foliar application with zinc. World Applied Sciences Journal, 6(10), 1359-1365 . Elkoca E. ve Kantar F. 2001. Baklagillerde Simbiyotik Azot Fik5asyonuna Etki Eden Bazı Faktörler/Some Factors Affectıng Symbiotic Nitrogen Ftxat10n İn Legumes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2).
  • Erincik Ö. 2010. Bazı Ticari Bakla Çeşitlerinin Bakla Antraknozu Etmeni Ascochyta fabae Speg.'ye Olan Duyarlılıkları. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 95-98.
  • Geçit, H. H., Kaydan, D., Kaya, M. D. 2002. Bakla (Vicia faba L.)’da ilk gelişme devresinde kök ve topraküstü organların durumu. Ankara Üni. Zir. Fak. Tarım Bilim. Derg, 8, 192-196.
  • Hashemabadi D. 2013. Phosphorus fertilizers effect on the yield and yield components of faba bean (Vicia faba L.). Annals of biological research, 4(2), 181-184.
  • http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Yemeklik%20Dane%20Bklagiller%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi%20%28Bakla%20Ve%20Bezelye%29.pdf Karakurt E. 2009. Toprak verimliliği yönünden yeşil gübreler ve gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 48-54.
  • Mwanamwenge, J., J., Loss, S. P., Siddique, K. H. M., Cocks, P. S. 1998. Growth, seed yield and water use of faba bean (Vicia faba L.) in a short-season Mediterranean-type environment. Australian Journal of Experimental Agriculture, 38(2), 171-180.
  • Nuruzzaman, M., Lambers, H., Bolland, M. D., Veneklaas, E. J. 2005. Phosphorus uptake by grain legumes and subsequently grown wheat at different levels of residual phosphorus fertiliser. Australian Journal of Agricultural Research, 56(10), 1041-1047.
  • Saxena M.C. 1991. Status and scope for production of faba bean in the Mediterranean countries. Options Méditerranéennes, 10(1), 5-20.
  • Yıldırım S. ve Özaslan-Parlak A. 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 77-83.

Effect of Fertilizer Treatments on Yield and Yield Components of Some Faba Bean (Vicia faba L.) Varieties

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 3, 749 - 756, 20.07.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.660006

Öz

This research was carried out to investigate the effect of fertilizer applications (nitrogen, phosphorus, organic, bacteria) on yield and yield components on some faba bean varieties (Filiz-90, Eresen-87, Salkım) at Dicle University Faculty of Agriculture in the experiment area over two years in 2018-2019. Fertilizers were applied at 40 kg ha-1 nitrogen, 80 kg ha-1 phosphorus, 1500 g ha-1 organic fertilizer and bacteria over the recommended amount. The experiment was arranged at randomized complete blocks in split plots design with three replications. Seed sown was performed at the beginning February and plants were harvested in June at both two years. The effects of the treatments on plant height, plant and pod weight, number of pods and seed per plant, biological yield and seed yield were significant. The effects of the applications on number of pods in capsule, 100 grain weight and harvest index were found insignificant. Among applications phosphorus treatment had a significant effect on plant height, seed number, plant weight and seed yield. The highest grain yield was 2147 kg ha-1 in the control group and 2050 kg ha-1 in phosphorus treatment, and low grain yield was in bacteria treatment with 1798 kg ha-1. Grain yield among cultivars ranged from 1832 kg ha-1 in Eresen 87 to 2412 kg ha-1 in Filiz-90.

Kaynakça

  • Batırca, M., Alatürk, F., Gökkuş, A. 2017. Gübrelemenin sakız fasulyesinin [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] ot verimi ve bazı özelliklerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(1), 79-87.
  • Chirinda, N Jørgen, O., John, P. 2008. Effects of organic matter input on soil microbial properties and crop yields in conventional and organic cropping systems. Second Scientific Conference of the International Society of Organic Agriculture Research (ISOFAR), Modena Italy, 18-20 June s: 56-59.
  • Cubero J. I. 1973. Evolutionary trends in Vicia faba L. TAG Theoretical and Applied Genetics, 43(2), 59-65.
  • Cubero J. I. 1974. On the evolution of Vicia faba L. Theoretical and Applied Genetics, 45(2), 47-51.
  • Doyle J.J. 1994. Phylogeny of the legume family: an approach to understanding the origins of nodulation. Annual Review of Ecology and Systematics, 25(1), 325-349.
  • El-Gizawy N.K. 2009. Response of faba bean to bio, mineral phosphorus fertilizers and foliar application with zinc. World Applied Sciences Journal, 6(10), 1359-1365 . Elkoca E. ve Kantar F. 2001. Baklagillerde Simbiyotik Azot Fik5asyonuna Etki Eden Bazı Faktörler/Some Factors Affectıng Symbiotic Nitrogen Ftxat10n İn Legumes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2).
  • Erincik Ö. 2010. Bazı Ticari Bakla Çeşitlerinin Bakla Antraknozu Etmeni Ascochyta fabae Speg.'ye Olan Duyarlılıkları. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 95-98.
  • Geçit, H. H., Kaydan, D., Kaya, M. D. 2002. Bakla (Vicia faba L.)’da ilk gelişme devresinde kök ve topraküstü organların durumu. Ankara Üni. Zir. Fak. Tarım Bilim. Derg, 8, 192-196.
  • Hashemabadi D. 2013. Phosphorus fertilizers effect on the yield and yield components of faba bean (Vicia faba L.). Annals of biological research, 4(2), 181-184.
  • http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Yemeklik%20Dane%20Bklagiller%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi%20%28Bakla%20Ve%20Bezelye%29.pdf Karakurt E. 2009. Toprak verimliliği yönünden yeşil gübreler ve gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 48-54.
  • Mwanamwenge, J., J., Loss, S. P., Siddique, K. H. M., Cocks, P. S. 1998. Growth, seed yield and water use of faba bean (Vicia faba L.) in a short-season Mediterranean-type environment. Australian Journal of Experimental Agriculture, 38(2), 171-180.
  • Nuruzzaman, M., Lambers, H., Bolland, M. D., Veneklaas, E. J. 2005. Phosphorus uptake by grain legumes and subsequently grown wheat at different levels of residual phosphorus fertiliser. Australian Journal of Agricultural Research, 56(10), 1041-1047.
  • Saxena M.C. 1991. Status and scope for production of faba bean in the Mediterranean countries. Options Méditerranéennes, 10(1), 5-20.
  • Yıldırım S. ve Özaslan-Parlak A. 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 77-83.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma Başdemir 0000-0002-1086-5628

Zübeyir Türk 0000-0002-1420-7999

Sibel İpekeşen 0000-0002-7141-5911

Murat Tunç 0000-0001-6226-128X

Seval Eliş 0000-0001-6708-5238

Behiye Bicer 0000-0001-8357-8470

Yayımlanma Tarihi 20 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 16 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Başdemir, F., Türk, Z., İpekeşen, S., Tunç, M., vd. (2020). Bazı Bakla (Vicia faba L.) Çeşitlerinde Gübre Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 749-756. https://doi.org/10.30910/turkjans.660006