Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Eskişehir İli Sera Koşullarında Yetiştirilen Biberin Sulama Programı

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 3, 710 - 719, 20.07.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.726237

Öz

Tarımsal üretimin, sera gibi kontrollü ortamda sürdürülebilir bir şekilde yapılması, başta çevre kirliğinin önlenmesi olmak üzere birim alandan en yüksek verim ve kalitenin alınmasında kilit role sahiptir. Üretimde en fazla çevre sorununa neden olan etmenlerin başında yanlış sulama uygulamaları gelmektedir. Bu araştırma, Eskişehir ili sera koşullarında yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) sulama programını oluşturmak amacıyla 2018 ve 2019 üretim sezonunda yürütülmüştür. Deneme, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Toprak Su Yerleşkesinde yer alan ısıtmasız serada yürütülmüştür. Çalışmada, iki farklı sulama aralığı (2 ve 4 gün) ile 4 farklı sulama suyu seviyesi (Kp1=0.75, Kp2=1, Kp3=1.25 ve Kp4=1.50) denenmiştir. Uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde A sınıfı buharlaşma kabından yararlanılmıştır. Araştırma süresince konularına uygulanan sulama suyu miktarı 440-1064 mm ve bitki su tüketim değerleri ise 461-1115 mm arasında değişmiştir. Denemeden elde edilen verim değerlerinin 12.41-15.42 ton da-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca, toplam su kullanım randımanı (WUE) 11.38-22.44 kg da-1 mm-1 ve sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) 11.85-23.69 kg da-1 mm-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda, Eskişehir ili sera koşullarında biber bitkisinin damla sulama yöntemiyle, sulama aralığı olarak 2 günde bir A sınıfı buharlaşma kabından ölçülen yığışımlı buharlaşma değerinin 1.25 katının uygulanmasının biber sulama programı açısından uygun olacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Burman R, Pochop LO. 1994. Evaporation, Evapotranspiration and Climatic Data. Elsevier Science B.V., Amsterdam.
  • Demirkaya, M., Gerçek S., 2013. Farklı Renkli Su Yastıklarının Sera Koşullarında Biberin (Capsicum annum L.) Verimi ve Su Kullanma Etkinliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 19 (2013) 281-288.
  • Eylen, M., Kanber, R., Tok, A., 1986. Çukurova Koşullarında Karık ve Damla Sulama Yöntemleri İle Sulanan Çileğin Verim ve Su Tüketimi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Tarsus, 135. 77. 39 s.
  • Howell TA, Cuenca RH, Solomon, KH., 1990. Crop Yield Response. in Management of Farm Irrigation System, Eds. Gj, Hoffman, Ta, Howell, Kh, Solomon. St. Joseph, Mich.: Asae.
  • Jensen ME, Burman RD, Allen RG., 1990. Evapotranspiration and Irrigation Water Requirements. ASCE Manuals and Reports on Engineering Practices No. 70., Am. Soc. Civil Engrs., New York, NY, 360 p.
  • Kanber, R. 1997. Sulama. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Genel Yayın No. 174, Ders Kitapları Yayın No. 52, Adana, 530 s.
  • Kanber, R., Köksal, H., Önder, S., Eylen, M., 1994. Farklı Sulama Yöntemlerinin Genç Portakal Ağaçlarında Veri, Su Tüketimi ve Kök Gelişimine Etkileri. J. of. Agriculture and Forestry 20 (1996) 163-172.
  • Kang, S., Zhang, L., Hu, X., Lı, Z., Jerıe, P., 2001. An Improved Water Use Efficiency For Hot Pepper Grown Under Controlled Alternate Drip Irrigation on Partial Roots. Scientia Horticulturae 89 (2001): 257-267.
  • Taş İ, Kırnak H., 2011. Damla Sulama Yöntemiyle Sulanan Şanlıurfa Biberinin (Capsicum annum L.) Sulama Programı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Şanlıurfa.
  • Walker, S.W., Skogerboe, G.V., 1987. Surface Irrigation: Theory and Practice. Prentice. Hall, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey, 375 s.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotları. Köy Hizmetleri Genel Müd. Yayınları No:56, Ankara.
  • Tezcan, A., Kaman H., 2018. Türkiye'de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova J. Agric. Food Sci. 33(2): 73-82.
  • Tuna, L., 2014. Bitki Su Tüketimi Bileşenlerinin ve Sulama Zamanı Planlamasının Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliği Üzerinde Araştırılması. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (basılmamış).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mevlüt Yılmaz Bu kişi benim 0000-0003-0872-2529

İsmail Tas 0000-0003-0872-2529

Yayımlanma Tarihi 20 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 24 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M., & Tas, İ. (2020). Eskişehir İli Sera Koşullarında Yetiştirilen Biberin Sulama Programı. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 710-719. https://doi.org/10.30910/turkjans.726237