Bu çalışma, bazı kiraz çeşitlerini (0900 Ziraat, Regine, Kordia, Sweetheart, Starks Gold ve Early Burlat), Eskişehir ekolojik koşullarında, fitokimyasal özellikler bakımından karakterize etmek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, C vitamini, toplam fenol, antioksidan aktivite, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve pH özellikleri bakımından, kiraz çeşitleri arasında önemli varyasyonlar olduğu ve değerlerinin sırası ile 2.53 (0900 Ziraat) – 4.43 (Kordia) mg 100 mL-, 186.10 (0900 Ziraat) – 260.63 (Sweetheart) mg L-, %37.56 (0900 Ziraat) – %57.13 (Sweetheart), %13.17 (Starksgold) – %19.26 (Regina) ve 3.52 (Kordia) ile 4.00 (Early Burlat) aralıklarında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda, pH’nın düşmesi ile C vitamini, toplam fenol ve antioksidan aktivitenin arttığı ve toplam fenol ile antioksidan aktivite arasında yüksek düzeyde pozitif ilişkinin (r = 0.92***) olduğu sonucuna varılmıştır.
This study was carried out to characterize some cherry cultivars (‘0900 Ziraat’, ‘Regina’, ‘Kordia’, ‘Sweetheart’, ‘Starks Gold’ and ‘Early Burlat’) in terms of phytochemical characteristics in Eskisehir ecological conditions. As a result of the research, vitamin C, total phenol, antioxidant activity, soluble solid content (SSC) and pH were showed high variation among cherry cultivars and values were determined in the range of 2.53 (0900 Ziraat) – 4.43 (Kordia) mg 100 mL-, 186.10 (0900 Ziraat) – 260.63 (Sweetheart) mg L-, %37.56 (0900 Ziraat) – %57.13 (Sweetheart), %13.17 (Starksgold) – %19.26 (Regina) and 3.52 (Kordia) - 4.00, respectively. According to correlation analysis, it was concluded that vitamin C, total phenol and antioxidant activity increased with decreasing pH and there was a high positive correlation (r = 0.92***) between total phenol and antioxidant activity.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2021 |
Submission Date | January 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 4 |