Bu araştırma, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında kıraç şartlarda yetiştirilen Selvi sirken (Atriplex nitens)’in ot verimi ve bazı verim özelliklerine ekim zamanları (Mart ortası, Mart sonu, Nisan başı ve Nisan ortası) ve hasat dönemlerinin (vejetatif dönem sonu, çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemi) etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2019 ve 2020 yıllarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme planına göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada Selvi sirken’nin bitki boyu, dal sayısı, ana sap kalınlığı, sap oranı, yaprak oranı, yaş ot verimi, kuru ot oranı ve kuru ot verimi belirlenmiştir. Araştırmada incelenen tüm özelliklere yıl, ekim zamanları ve hasat dönemlerinin etkileri önemli olmuştur. Araştırmanın birinci yılında ana sap kalınlığı, sap oranı ve kuru ot oranı, ikinci yılında ise bitki boyu, dal sayısı, yaprak oranı, yaş ot verimi ve kuru ot verimi daha yüksek bulunmuştur. Selvi sirkenin ilk ekim zamanı olan Mart ortasında ekilmesi bitki boyu, dal sayısı, ana sap kalınlığı, yaş ot verimi ve kuru ot veriminde artışlara neden olduğu belirlenmiştir. Selvi sirkende hasat döneminin geciktirilmesiyle bitki boyu ve sap oranı artarken, yaprak oranında ise azalma olduğu belirlenmiştir. Selvi sirken çiçeklenme döneminde hasat edilmesi durumunda ana sap kalınlığı, yaş ot verimi, kuru ot oranı ve kuru ot verimi daha yüksek olmuştur. Yıl, ekim zamanı ve biçim dönemlerine göre yaş ot verimi 3146,3 ile 9989.3 kg /da, kuru ot verimi ise 920.4 ile 3602.4 kg/da arasında değişmiştir. Sonuç olarak bölge kuru şartlarında Selvi sirken’in Mart ortasında ekimlerinin yapılması ve çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilmesi durumunda daha yüksek yaş ve kuru ot alınacağı belirlenmiştir.
Araştırmada kullanılan Selvi sirken tohumları Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü hocası Prof. Dr. Ramazan ACAR tarafından verilmiştir. Prof. Dr. Ramazan ACAR’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
This research was carried out in order to determine the effects of sowing times (Mid-March, late-March, early-April and mid-April) and harvest periods (end of vegetative period, beginning of flowering and full flowering period) on the herb yield and some yield characteristics of mountain spinach (Atriplex nitens), which was grown in arid conditions in the experimental area of the Faculty of Agriculture of Iğdır University. The experiment was set up according to randomized complete block in split plots with three replications in 2019 and 2020. In the research, plant height, number of branches, main stem thickness, stem rate, leaf rate, fresh herbage yield, dry herbage ratio and dry hay yield of mountain spinach were determined. The effects of the year, sowing times and harvest periods were significant on all the characteristics examined in the study. In the first year of the study, main stem thickness, stem ratio and dry herbage ratio were higher, in the second year, plant height, number of branches, leaf ratio, fresh herbage yield and dry hay yield were found to be higher. It was determined that planting mountain spinach in the middle of March, which is the first planting time, caused increases in plant height, number of branches, main stem thickness, fresh herbage yield and dry hay yield. It was determined that while the plant height and stem rate increased, there was a decrease in the leaf rate in mountain spinach by delaying the harvest period. Main stem thickness, fresh herbage yield, dry herbage ratio and dry hay yield were higher when mountain spinach was harvested during flowering period. According to the year, sowing time and cutting periods, the fresh grass yield ranged between 3146.3 and 9989.3 kg/da, and the dry grass yield ranged between 920.4 and 3602.4 kg/da. As a result, it has been determined that higher fresh and dry hay yield will be obtained in the case of sowing the seeds of mountain spinach in mid-March and harvesting at the beginning of flowering under the rainfed conditions of the region.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 23, 2022 |
Submission Date | January 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 2 |