Bu araştırmada mısır ağırlıklı broyler rasyonlarına enzim ilavesinin performans üzerine etkisi incelenmiştir.
Araştırmada 162 broyler civciv kullanılmıştır. 6 hafta süren denemede mısır ağırlıklı rasyonlara0, 0.5 ve 1 kg / ton enzim (Ksilanaz: 12.000 ün/g, b-glukanaz : 5.000 ün/g ve Pektinaz : 7 ün/g) ilaveli 3 farklı rasyon hayvanlara yedirilmiştir. Canlı ağırlık artışları tüm haftalarda önemsiz bulunmuştur. Ancak enzim ilavesi arttıkça son haftada gruplarda nisbi bir artış sağlanmıştır. Yem tüketimleri ve yemden yararlanma bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsizdir. Karkas özellikleri bakımından kanat ağırlığı hariç, rasyonlara 1 kg / ton enzim ilavesiyle ağırlıklar önemli (P<0.05) şekilde artmıştır. Rasyonlara 1 kg/ton enzim ilavesinin etkisi olumlu bulunmuştur.
In this study, the effects of enzyme preperation (Xylanase: 12.000 un/g , b-glukanase: 5.000 un/g and Pectinase: 7 un/g) added to broiler diets based maize on fattening performance were examined. In this study, 162 broiler chickens were used.Chickens were fed for 6 weeks on 3 different diets containing maize with enzyme preperations by 0, 0.5 and 1kg / tons. Live weights gains were found not significant in the all weeks. Body weights gains increased when 1 kg/ton enzyme is added at groups, but this increasing wasn’t significant. Feed intake and feed efficiency was not significant at the all groups..Carcass charasteristics weights significantly increased (P<0.05) with addition 1 kg/ tons enzyme to the maize based ration except wings weights.
The effect of addition 1 kg/ton enzyme to ration based maize was found possitive,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 2 |