Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rasyonlara Farklı Doz Enzim (Grındazym Gp 5000) İlavesinin Broylerin Besi Ve Karkas Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 2, 432 - 438, 23.04.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1082153

Öz

Bu araştırmada mısır ağırlıklı broyler rasyonlarına enzim ilavesinin performans üzerine etkisi incelenmiştir.
Araştırmada 162 broyler civciv kullanılmıştır. 6 hafta süren denemede mısır ağırlıklı rasyonlara0, 0.5 ve 1 kg / ton enzim (Ksilanaz: 12.000 ün/g, b-glukanaz : 5.000 ün/g ve Pektinaz : 7 ün/g) ilaveli 3 farklı rasyon hayvanlara yedirilmiştir. Canlı ağırlık artışları tüm haftalarda önemsiz bulunmuştur. Ancak enzim ilavesi arttıkça son haftada gruplarda nisbi bir artış sağlanmıştır. Yem tüketimleri ve yemden yararlanma bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsizdir. Karkas özellikleri bakımından kanat ağırlığı hariç, rasyonlara 1 kg / ton enzim ilavesiyle ağırlıklar önemli (P<0.05) şekilde artmıştır. Rasyonlara 1 kg/ton enzim ilavesinin etkisi olumlu bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akbay, R.,1985. Bilimsel Tavukçuluk. Yukarı Ayrancı, Hoşdere Cad. 23/17 Ankara
  • Anonymous, 1987. Kümes Kanatlılarının Besin Maddeleri Gereksinimleri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü (National Academy Of Sciences, Washington’dan Tercüme).
  • Anonymous, 1998. Grindazym Feed Enzyme. General Description. Danisco Ingredients. Edwin Rahrs Vej 38 Dk 8220 Brabrand, Denmark.
  • Canoğulları, S., Okan, F., Ayaşan, T., 1999. Etlik Piliç Karma Yemlerine -Amilaz Ve Proteaz Katkısının Performansa Ve Karkas Özelliklerine Etkileri. Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Konferansı Bildiri Kitabı, 505-514.
  • Çiftçi, İ., Yenice., E., Gökçeyrek, D., Öztürk. E., 1999. Arpa Ve Buğday İçeren Tavuk Yemlerinde Enzim Kullanımı. Çiftlik Dergisi, Sayı : 180 Sh: 87-97.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma Ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları Iı). Ank. Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021, Ankara..
  • Erensayın, C., 1991. Bilimsel - Teknik - Pratik Tavukçuluk. Cilt 1., Ankara.
  • Harvey, W.R., 1987. Instruction Use Of Lsmlmn. Ohio State Univ. Ohio - Usa.
  • İnci, H. , Karakaya, E. , Şengül, T., Söğüt, B. 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı . Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi , 1 (1) , 17-24 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/issue/13306/160730
  • İnci, H., Karakaya, E. 2019. Bingöl ilindeki etlik piliç işletmelerinin teknik özellikleri . Akademik Ziraat Dergisi , 8 (2) , 265-274 . DOI: 10.29278/azd.534484
  • Karakaya, E., İnci, H. 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Tercihleri . Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 28 (1) , 53-64 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ziraatuludag/issue/16763/174299
  • Kılıç, A., 1988. Yemler Ve Hayvan Besleme. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. 89, İzmir.
  • Kutlu, H.R., Demir, E., Görgülü, M., Öztürkcan, O., 1995. Mısır Ve Soyaya Dayalı Rasyonlara Enzim Ve Su İlavesinin Etlik Civcivlerin Performansı Üzerine Etkileri. Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Kongresi Bildiri Kitabı, 503-510.
  • Lepley, C.K., Doğan, K., 1985. Tavuk Rasyonlarının Hazırlanması. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara
  • Mıles, R.D., Brown, R.B., Comer, C.W., Oelfke, E., 1996. Influence Of An Enzyme And An Antibiotic An Broile Performance. Journal Of Applied Animal Research 9 (2), 105-117.
  • Özen, N., 1986. Tavukçuluk. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Yay. 11, Samsun.
  • Öztürk, E., Erener, G., 1997. Etlik Piliç Rasyonlarına Enzim İlavesinin Performansa Etkileri. Trakya Bölgesi Iı. Hayvancılık Kongresi 9-11 Ocak Tekirdağ, 324-331.
  • Sukan, S., Erkek, R., Baysal, G.Ö., 1994. Civciv Yemi Katkı Maddesi Olarak Farklı Konsantrasyonlarda Enzim Ve Zeolit Kullanımı. Tr. J. Of Agriculture And Forestry 18: 141-144. Supıc, B., Savck, S., Mılosevıc, N., 1995. Use Of Enzyme Preparations “Bio-Feed Alfa” And “Bio-Feed Plus” İn Feeding Fattening Chickens. Nut. Abs. And Rev. (B) Vol 67, No : 6, 440.
  • Yavuz, H.M., 1996. Mısır Ve Soyaya Dayalı Rasyonlara Enzim Katılmasının Etlik Piliçlerde Canlı Ağırlık Artışı Yemden Yararlanma Ve Karkas Randımanına Etkileri. U.Ü. Vet. Fak. Dergisi, Sayı 1-2-3, Cilt 15, 177-184.
  • Yu, B., Hsu, J.C., Chıou, P.W.S., 1998. Effects Of - Glucanase Supplementation Of Barley Diets On Growth Performance Of Broilers. Anim. Feed. Sci. Tech. 70: 353-361.

Affectıon Of Addıtıonal Dıfferent Dose Enzyme (Grındazym Gp 5000) To Ratıons On Feedıng And Carcass Characterıstıcs Of Broıler

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 2, 432 - 438, 23.04.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1082153

Öz

In this study, the effects of enzyme preperation (Xylanase: 12.000 un/g , b-glukanase: 5.000 un/g and Pectinase: 7 un/g) added to broiler diets based maize on fattening performance were examined. In this study, 162 broiler chickens were used.Chickens were fed for 6 weeks on 3 different diets containing maize with enzyme preperations by 0, 0.5 and 1kg / tons. Live weights gains were found not significant in the all weeks. Body weights gains increased when 1 kg/ton enzyme is added at groups, but this increasing wasn’t significant. Feed intake and feed efficiency was not significant at the all groups..Carcass charasteristics weights significantly increased (P<0.05) with addition 1 kg/ tons enzyme to the maize based ration except wings weights.
The effect of addition 1 kg/ton enzyme to ration based maize was found possitive,

Kaynakça

  • Akbay, R.,1985. Bilimsel Tavukçuluk. Yukarı Ayrancı, Hoşdere Cad. 23/17 Ankara
  • Anonymous, 1987. Kümes Kanatlılarının Besin Maddeleri Gereksinimleri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü (National Academy Of Sciences, Washington’dan Tercüme).
  • Anonymous, 1998. Grindazym Feed Enzyme. General Description. Danisco Ingredients. Edwin Rahrs Vej 38 Dk 8220 Brabrand, Denmark.
  • Canoğulları, S., Okan, F., Ayaşan, T., 1999. Etlik Piliç Karma Yemlerine -Amilaz Ve Proteaz Katkısının Performansa Ve Karkas Özelliklerine Etkileri. Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Konferansı Bildiri Kitabı, 505-514.
  • Çiftçi, İ., Yenice., E., Gökçeyrek, D., Öztürk. E., 1999. Arpa Ve Buğday İçeren Tavuk Yemlerinde Enzim Kullanımı. Çiftlik Dergisi, Sayı : 180 Sh: 87-97.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma Ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları Iı). Ank. Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021, Ankara..
  • Erensayın, C., 1991. Bilimsel - Teknik - Pratik Tavukçuluk. Cilt 1., Ankara.
  • Harvey, W.R., 1987. Instruction Use Of Lsmlmn. Ohio State Univ. Ohio - Usa.
  • İnci, H. , Karakaya, E. , Şengül, T., Söğüt, B. 2014. Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı . Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi , 1 (1) , 17-24 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/issue/13306/160730
  • İnci, H., Karakaya, E. 2019. Bingöl ilindeki etlik piliç işletmelerinin teknik özellikleri . Akademik Ziraat Dergisi , 8 (2) , 265-274 . DOI: 10.29278/azd.534484
  • Karakaya, E., İnci, H. 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Tercihleri . Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 28 (1) , 53-64 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ziraatuludag/issue/16763/174299
  • Kılıç, A., 1988. Yemler Ve Hayvan Besleme. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. 89, İzmir.
  • Kutlu, H.R., Demir, E., Görgülü, M., Öztürkcan, O., 1995. Mısır Ve Soyaya Dayalı Rasyonlara Enzim Ve Su İlavesinin Etlik Civcivlerin Performansı Üzerine Etkileri. Yutav, Uluslararası Tavukçuluk Kongresi Bildiri Kitabı, 503-510.
  • Lepley, C.K., Doğan, K., 1985. Tavuk Rasyonlarının Hazırlanması. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara
  • Mıles, R.D., Brown, R.B., Comer, C.W., Oelfke, E., 1996. Influence Of An Enzyme And An Antibiotic An Broile Performance. Journal Of Applied Animal Research 9 (2), 105-117.
  • Özen, N., 1986. Tavukçuluk. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Yay. 11, Samsun.
  • Öztürk, E., Erener, G., 1997. Etlik Piliç Rasyonlarına Enzim İlavesinin Performansa Etkileri. Trakya Bölgesi Iı. Hayvancılık Kongresi 9-11 Ocak Tekirdağ, 324-331.
  • Sukan, S., Erkek, R., Baysal, G.Ö., 1994. Civciv Yemi Katkı Maddesi Olarak Farklı Konsantrasyonlarda Enzim Ve Zeolit Kullanımı. Tr. J. Of Agriculture And Forestry 18: 141-144. Supıc, B., Savck, S., Mılosevıc, N., 1995. Use Of Enzyme Preparations “Bio-Feed Alfa” And “Bio-Feed Plus” İn Feeding Fattening Chickens. Nut. Abs. And Rev. (B) Vol 67, No : 6, 440.
  • Yavuz, H.M., 1996. Mısır Ve Soyaya Dayalı Rasyonlara Enzim Katılmasının Etlik Piliçlerde Canlı Ağırlık Artışı Yemden Yararlanma Ve Karkas Randımanına Etkileri. U.Ü. Vet. Fak. Dergisi, Sayı 1-2-3, Cilt 15, 177-184.
  • Yu, B., Hsu, J.C., Chıou, P.W.S., 1998. Effects Of - Glucanase Supplementation Of Barley Diets On Growth Performance Of Broilers. Anim. Feed. Sci. Tech. 70: 353-361.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Aydın 0000-0002-1459-9240

Yayımlanma Tarihi 23 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 3 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydın, A. (2022). Rasyonlara Farklı Doz Enzim (Grındazym Gp 5000) İlavesinin Broylerin Besi Ve Karkas Özellikleri Üzerine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(2), 432-438. https://doi.org/10.30910/turkjans.1082153