This study was conducted to characterize the physico-chemical properties of naturally occurring blackthorn (Prunus spinosa L.) genotypes in Çivril, Denizli, Türkiye. In this context, 13 different blackthorn genotypes originating from seeds were examined in terms of color parameters, physical, and chemical properties. Physical characteristics of the fruits revealed that fruit width ranged from 7.95 mm to 14.12 mm, fruit length from 10.49 mm to 14.63 mm, and fruit weight varied between 1.82 g and 2.71 g. Notably, genotypes G3 and G5 stood out with fruit weights of 2.71 g and 2.58 g, respectively. Regarding the fruit flesh-to-seed ratio, genotype G3 exhibited the highest value of 7.10. In terms of color parameters, the L* value of the fruit skin ranged from 16.75 to 20.59, while the L* value of the fruit flesh varied between 17.48 and 20.45. Biochemical characteristics showed that the soluble solids content ranged widely from 12.00% to 23.40%, while pH values remained stable between 3.60 and 3.90. PCA analysis revealed that the first two components explained 67.13% of the total variation in the examined traits. Correlation analysis found a strong positive relation between fruit flesh color L* and b* values (r=0.95), as well as between fruit length and shape index (r=0.89). Based on the biplot results, it can be inferred that the studied P. spinosa genotypes have the potential to be evaluated in different ways. In conclusion, it can be stated that this species has high adaptability to local ecosystems and that, in the short term, more efficient genotypes can be obtained through selection, and in the long term, through hybridization.
The authors of the article declare that there is no conflict of interest between them.
Bu çalışma, Türkiye’nin Denizli ili, Çivril ilçesinde doğal olarak yetişen çakal eriği (Prunus spinosa L.) genotiplerini, fiziko-kimyasal özellikler yönüyle karakterize etmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, tohum kökenli 13 farklı çakal eriği genotipi renk parametreleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri yönüyle incelenmiştir. Meyvelerin fiziksel özellikleri incelendiğinde, meyve eni 7.95-14.12 mm, meyve boyu 10.49-14.63 mm ve meyve ağırlığı özelliklerinin 1.82 ile 2.71 g sınırları içerisinde değişim gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle G3 ve G5 genotipleri, sırasıyla 2.71 g ve 2.58 g meyve ağırlıklarıyla dikkat çekmiştir. Meyve eti/çekirdek oranında G3 genotipi 7.10 ile en yüksek değere sahip olmuştur. Renk parametreleri açısından, meyve kabuğu L* değeri 16.75-20.59, meyve eti L* değeri ise 17.48-20.45 aralığında dağılım göstermiştir. Biyokimyasal özellikler değerlendirildiğinde, suda çözünür kuru madde içeriği %12.00 ile %23.40 arasında geniş bir varyasyon sergilemiş, pH değerleri ise 3.60-3.90 gibi dar bir aralıkta stabilite göstermiştir. PCA sonucunda, incelenen özelliklerin toplam varyasyonun %67.13’ü ilk iki bileşen tarafından açıklanmıştır. Korelasyon analizinde özellikle meyve eti rengi L* ile b* değerleri arasında (r=0.95) ve meyve uzunluğu ile şekil indeksi arasında (r=0.89) güçlü pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Bi-plot sonuçları doğrultusunda, incelenen P. spinosa genotiplerinin farklı şekillerde değerlendirilebilme potansiyellerinde olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, bu türün yerel ekosistemdeki adaptasyon kapasitesinin yüksek olduğu ve kısa dönemde seleksiyonla, uzun vadede ise melezleme yoluyla daha verimli genotiplerin elde edilebileceği söylenebilir.
Makale yazarları aralarında çıkar çatışması olmadığını beyan ederler.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Pomology and Treatment |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | April 16, 2025 |
| Submission Date | December 27, 2024 |
| Acceptance Date | February 19, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 2 |