Cilt: 1 Sayı: 1, 30.03.2022

Yıl: 2022

Araştırma makaleleri

Derlemeler

Derleme

2. Köpeklerde Toraks Drenajı

Olgu sunumu

Olgu Sunumu

3. Bir Buzağıda Kongenital Dudak ve Damak Yarığı

Olgu Sunumu

4. Bir Buzağıda Dermal Melanom

Olgu Sunumu

5. Bir Buzağıda Kongenital Mukosel ve Dermal Kollajenöz Hiperplazi
Prof. Dr. Hakan SALCI Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi 0000-0001-6548-8754
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji), Göğüs Cerrahisi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Veteriner Cerrahi
Prof. Dr. Deniz SEYREK İNTAŞ Yakın Doğu Üniversitesi
Radyoloji ve Organ Görüntüleme, Veteriner Cerrahi
Prof. Dr. Mustafa Doğa TEMİZSOYLU MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Veteriner Bilimleri, Veteriner Hekimlik

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi (Türk Vet. Cer. Derg.), başta Veteriner Cerrahi alanı olmak üzere veteriner klinik pratikte karşılaşılan olgular, paraklinik ve deneysel çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır.

Dergi 6 ayda 1 kez, yılda 2 sayı olarak yayınlanmaktadır. Bilimsel olarak araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, kısa bildiri (short communication), editöre mektup ve tanınız nedir (what is your diagnosis?) yapısındaki yayınlar kabul etmektedir. Ayrıca, Türk Veteriner Cerrahi Derneği’ne ilişkin bilgi ve bildirimler de dergide yer almaktadır. 

YAZIM KURALLARI

Dergi Hakkında

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi (Türk Vet. Cer. Derg.), başta Veteriner Cerrahi alanı olmak üzere veteriner klinik pratikte karşılaşılan olgular, paraklinik ve deneysel çalışmaları yayın olarak kabul etmektedir. Dergi 6 ayda 1 kez, yılda 2 sayı olarak yayınlanmaktadır. Bilimsel olarak araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, kısa bildiri (short communication), editöre mektup ve tanınız nedir (what is your diagnosis?) yapısındaki yayınlar kabul etmektedir. Ayrıca, Türk Veteriner Cerrahi Derneği’ne ilişkin bilgi ve bildirimler de dergide yer almaktadır.

Yayınlama İlkeleri

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’nde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Editör tarafından yazarlara makalenin kabul edildiği ile ilgili yazının yollanacağı süreye kadar sunulan makaleler başka herhangi bir dergiye yayınlanması için gönderilmemelidir. Makaleler yayına kabul edildikten sonra editörün izni olmadan başka bir yerde yayınlanamaz. Kabul edilen makalelerin yayın hakları Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne aittir. Kabul edilen tüm makaleler editörün incelemesine sunulur. Onaylama için düzenlenen prova baskısını alacak olan yazar, editör tarafından yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere tüm bildirimlerden sorumludur. Yayına kabul edilen makalelerin son halini almış olmasından itibaren, yazar veya yazarlardan herhangi birisi tarafından makale üzerinde değişiklik yapılamaz. Deneysel araştırmaların sonucu olarak yazılmış olan tüm makalelerde sorumlu yazar etik kurul raporunu da editöre göndermelidir. Etik kurul raporu olmayan yazılar kabul edilmez. Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’nde yayınlanmak üzere hazırlanan makaleler sadece online sistem üzerinden gönderilmelidir, başka şekilde gönderilen makaleler kabul edilmez. Yayına kabul edilmiş olan makaleler için tüm yazarlar tarafından imzalanmış yayın hakkının devredildiğine dair beyanı kapsayan Yayın Hakkı Devir Sözleşme metninin imzalı hali PDF olarak dergi editörlüğüne gönderilmelidir.

Makale hazırlama

Makale yazım dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yabancı dilde (İngilizce) hazırlanan makalelerin yayınlanmasında öncelik bulunmaktadır. Makale yazımı Times New Roman yazı tipinde, 12 punto olarak A4 kağıt formatında hazırlanmış, 2 satır aralıklı, 2,5 cm kenar boşluklu ve sayfa numaralı olmalıdır. Ayrıca yazıların her satırı numaralandırılmış ve numaralar her sayfada tekrar başlamış olmalıdır. Makale Başlığında kelimelerin ilk harfleri büyük ve koyu olmalıdır. Bölüm başlıkları ve altyazıların ilk harfi büyük, sola yatık ve koyu (Giriş), Latince terimler (plexus brachialis), mikroorganizma isimleri (Staphylococcus aureus) ve istatsitiksel ifadeler (p<0,05) italik olarak yazılmalıdır. Kısaltmalar (s: saniye, dak: dakika, s: saat, µL: mikrolitre, L: litre, g: gram vs.) nomenklatüre uygun olmalıdır. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu’nun, İngilizce makalelerde Oxford Dictionary sözlük ve imla kuralları dikkate alınmalıdır. Yazı içerisindeki kısaltmalar okuyucu tarafından yanlış anlaşılabilecek anlamsızlıkta olmamalıdır. Tablolar ve Şekiller açıklayıcı olmalı ve metin içerisinde sırayla verilmelidir. Tablo içerisinde açıklanması gereken noktalar Tablo altında 8 punto dipnot ile yazılmalıdır. Şekillerin çözünürlükleri minimum 300 dpi ve jpeg formatında olmalıdır. Tablo ve Şekil başlıkları Kaynaklar kısmından sonra yazılmalıdır. Tablo ve Şekil isimleri ile dosya isimleri ayrı olmalı ve ayrı ayrı sisteme yüklenmelidir. Şekil ve tablolar dahil olmak üzere (öz ve kaynaklar hariç) orijinal araştırma makalesi ve derlemeler 15, olgu sunumu ve kısa bildiriler (short communication) 6, editöre mektup 2, ve tanınız nedir (what is your diagnosis?) 1 sayfayı geçmemelidir.

Başlık Sayfası: Makaleden ayrı olarak hazırlanmalı. En üstte ve ortalanmış koyu olarak makaleni Türkçe ve İngilizce adı, yazarların açık ad ve soyadları, üniversite, bölüm, enstitü gibi çalıştıkları yerlerin açık isim ve adresleri, ORCİD numaraları, yazışma yapılacak yazarın adres, telefon ve e-posta bilgileri bulunmalıdır. Sisteme ayrı olarak yüklenmelidir.

Özet: Makalenin 1. Sayfasında sırasıyla Türkçe başlık, Türkçe Özet, Türkçe Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, İngilizce Özet ve İngilizce Anahtar Kelimeler olarak sırayla bildirilmelidir. Anahtar kelime sayısı en az 3 en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Yabancı dilde yazılan makalelerde mutlaka Türkçe Özet bulunmalıdır. Araştırma makaleleri ve kısa bildirilerde özet mutlaka; amaç, materyal ve metot, bulgular ve sonuç bölümlerden oluşmalı, olgu sunumu ve editöre mektuplarda da Özet verilmelidir. Özet en fazla 300 kelimeden oluşmalıdır.

Araştırma Makalesi: Yeterli bilimsel inceleme, gözlem ve deneylere dayalı bir sonuca ulaşmış ve yayınlanmamış çalışmalardır. Bu yayınlarda, Başlık Sayfası, Türkçe ve İngilizce Özet, Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma, Teşekkür (varsa), Kaynaklar, Tablo ve Şekil Alt Yazıları bölümlerinden oluşur.

Derleme: Önemli bir konuyu literatüre dayalı olarak inceleyen, sentezleyen ve bir sonuca varan bilimsel yazılardır. Bu makalelerde, Başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce Özet, Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Sonuç ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

Olgu Sunumu: Uygulama ve klinik pratikte rastlanılan, ender görülen olgulardır. Olgu sunuları genel olarak Başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce Özet, Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Olgunun Tanımlanması, Tartışma ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

Kısa Bildiri: Bilimsel inceleme, gözlem ve deneylere dayalı kısa bilimsel çalışmaların ön rapor ya da bulgularının yayınlandığı çalışmalardır. Araştırma Makalesine ile aynı bölümleri içermelidir. Editöre Mektuplar: İçerik yönünden bilimsel ve pratik önemi olan konu ve sorunlar ile enteresan bir olgunun kısa takdimini içeren yazılardır. Metin içerisinde bölüm belirtilmeyecektir.

Tanınız nedir? Klinik pratik önemi olan enteresan olguların kısa tanımlaması sonrası Şekil(ler) üzerinde tanının sorulduğu yazılardır. Yazının sonunda “Tanınız nedir?” sorusu sorulacak ve cevap en altta verilecektir. Teşekkür: Makale eğer bir kongre ya da sempozyumda tebliğ olarak sunulduysa veya makale çalışması için herhangi bir kişi ya da kurumdan destek alındıysa (proje vb.) burada belirtilmelidir.

Kaynaklar: Kaynaklar listesi makale geçiş sırasına göre hazırlanmalıdır. Makale içerisinde kaynaklar verilirken cümlenin sonunda noktadan sonra üst simge olarak kaynak verilmelidir (Örn: bildirilmektedir.9). Kaynaklar listesinde belirtilen literatürlerin yazım şekilleri aşağıdaki gibi olmalıdır.

Makaleler: Bleakley S., Phipps K., Petrovsky B., Monnet E.: Median sternotomy versus intercostal thoracotomy for lung lobectomy: A comparison of short-term outcome in 134 dogs. Vet. Surg. 2018, 47(1): 104-113.

Kitaplar: Fossum T.W.: Small Animal Surgery. 3. Baskı. Mosby Elsevier, St. Louis, 2007, sayfa: 867-879.

Kitap bölümleri: Grandage J.: Functional anatomy of the digestive system. In: Slatter D., Editor, Textbook of Small Animal Surgery. 3. Baskı, Saunders, Philadelphia, 2003, sayfa: 499-519.