Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 2, 5.11.2024

Yıl: 2023

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi, başta veteriner cerrahi alanı olmak üzere diğer veteriner klinik alanları ve sağlık bilimlerini içeren klinik, paraklinik ve deneysel çalışmaların yayınlanmasını amaçlamaktadır.

Önceden Veteriner Cerrahi Dergisi ismiyle basılı olarak yayınlanan ve 2009 yılından beri yayında olmayan derginin ismi Türk Veteriner Cerrahi Dergisi olarak değiştirilmiş ve bu yeni formatıyla dergi 2022 yılında ilk sayısını yayınlayarak tekrar yayın hayatına başlamıştır.

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’nde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Ayrıca editör tarafından yazarlara makalenin kabul edildiği ile ilgili yazının yollanacağı süreye kadar sunulan makaleler başka herhangi bir dergiye yayınlanması için gönderilmemelidir. Makaleler yayına kabul edildikten sonra editörün izni olmadan farklı bir yerde yayınlanamaz. Kabul edilen makalelerin yayın hakları Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne aittir. Kabul edilen tüm makaleler editörün incelemesine sunulur. Yazar yayına kabul edilen makalelerinin tüm bilimsel içeriğinden sorumludur. Yayına kabul edilen makalelerin bilimsel içeriği değiştirilemez. Deneysel planlanmış araştırma makalelerinin sorumlu yazar tarafından etik kurul raporunun editörlüğe sunulması gerekir. Etik kurul raporu olmayan araştırma makaleleri değerlendirmeye alınmaz. Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne makale gönderimi sadece online sistem üzerinden olmaktadır. Yayın hakkının devredildiğine dair beyanı kapsayan “Yayın Hakkı Devir Sözleşmesi” tüm yazarlar tarafından imzalanarak PDF formatında makale ile birlikte sisteme girilmelidir.

Makale hazırlama

Makale yazım dili Türkçe ve İngilizce’dir. İngilizce hazırlanan makaleler öncelikli yayın hakkına sahiptir. Makale yazımı Times New Roman yazı tipinde, 12 punto olarak A4 kağıt formatında olmalı, yazımda 2 satır aralık, 2,5 cm kenar boşluğu ve sayfa numaraları kullanılmalı. Ayrıca her satırı numaralandırılmalı ve numaralar her sayfada tekrar başlamalıdır. Makale başlığında yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük ve başlık koyu punto ile yazılmalıdır. Bölüm başlıkları ve altyazıların ilk harfi büyük, sola yatık ve koyu punto (Giriş), Latince terimler (plexus brachialis), mikroorganizma isimleri (Staphylococcus aureus) ve istatsitiksel ifadeler (p<0,05) italik yazı ile yazılmalıdır. Kısaltmalar (s: saniye, dak: dakika, s: saat, µL: mikrolitre, L: litre, g: gram vs.) nomenklatüre uygun olmalıdır. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu, İngilizce makalelerde Oxford Dictionary sözlük ve imla kuralları dikkate alınmalıdır. Yazı içerisinde belirtilen kısaltmalar okuyucu tarafından yanlış anlama gelecek ifadelerden oluşmamalıdır. Tablolar ve şekiller açıklayıcı olmalı ve metin içerisinde geçiş sırasına göre verilmelidir. Tablo içerisinde açıklanması gereken noktalar tablo altında dipnot kullanılarak 8 punto ile yazılmalıdır. Şekillerin çözünürlükleri minimum 300 dpi ve jpeg formatında olmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları kaynaklar kısmından sonra yazılmalıdır. Tablo ve şekil dosya isimleri farklı olacak biçimde tek tek sisteme yüklenmelidir. Şekil ve tablolar ile öz ve kaynaklar hariç olarak sayfa sayıları orijinal araştırma makalesi ve derlemeler için 15, olgu sunumu ve kısa bildiriler için 6, editöre mektup ve tanınız nedir? için ise 2 sayfayı geçmemelidir.

Başlık Sayfası: Makaleden ayrı olarak hazırlanmalıdır. En üstte ve ortalanmış koyu punto olarak makalenin Türkçe ve İngilizce adı, yazarların açık ad ve soyadları, üniversite, bölüm, enstitü gibi çalıştıkları yerlerin açık isim ve adresleri, ORCID numaraları, yazışma yapılacak yazarın adres, telefon ve e-posta bilgileri bulunmalıdır. Başlık sayfası sisteme ayrı olarak yüklenmeli makale metni ile birlikte sunulmamalıdır.

Öz: Makalenin ilk sayfasında Türkçe başlık, Türkçe öz, Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce öz ve İngilizce anahtar kelimeler sırayla verilmelidir. Anahtar kelime sayısı en az 3 en fazla 5 olmalıdır. Yabancı dilde yazılan makalelerde mutlaka Türkçe öz bulunmalıdır. Araştırma makaleleri ve kısa bildirilerde öz formatı; amaç, gereç-yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerini içermeli, derleme, olgu sunumu, editöre mektup ve tanınız nedir? makalellerinde ise öz formatı açıklayıcı olmalıdır. Öz, en fazla 300 kelimeden oluşmalıdır.

Araştırma Makalesi: Yeterli bilimsel inceleme, gözlem ve deneylere dayalı olarak bir sonuca ulaşmış ve yayınlanmamış çalışmalardır. Bu makalelerin sunumunda Başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce öz ile anahtar kelimeler, Giriş, Gereç-Yöntem, Bulgular, Tartışma, Teşekkür (varsa), Kaynaklar, Tablo ve Şekil alt yazıları bölümleri mutlaka olmalıdır.

Derleme: Önemli bir konuyu literatüre dayalı olarak inceleyen, sentezleyen ve bir sonuca varan bilimsel yazılardır. Bu makaleler Başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce öz ile anahtar kelimeler, Giriş, Sonuç ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

Kısa Bildiri: Bilimsel inceleme, gözlem ve deneylere dayalı kısa bilimsel çalışmaların ön rapor ya da bulgularının yayınlandığı çalışmalardır. Araştırma makalesi gibi aynı bölümleri içermelidir.

Olgu Sunumu: Klinik pratikte rastlanılan ve ender görülen olgulardır. Olgu sunuları genel olarak Başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce öz ile anahtar kelimeler, Giriş, Olgunun Tanımlanması, Tartışma ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

Editöre Mektup: İçerik yönünden bilimsel ve pratik önemi olan konu ve sorunlar ile enteresan bir olgunun kısa takdimini içeren yazılardır. Metin içerisinde bölüm belirtilmemelidir.

Tanınız Nedir? Klinik pratik önemi olan enteresan olguların kısa tanımlaması sonrası şekil(ler) üzerinde tanının sorulduğu yazılardır. Yazının sonunda “Tanınız nedir?” sorusu sorulmalı ve cevap en altta ayrıca verilmelidir.

Teşekkür: Makale çalışması bir doktora ya da yüksek lisans tezine aitse, bilimsel bir platformda daha önce sunulduysa veya makale çalışmasında herhangi bir kişi ya da kurumdan destek alındıysa (proje vb.) burada belirtilmelidir.

Kaynaklar: Kaynaklar listesi makale içerisinde geçiş sırasına göre hazırlanmalıdır. Kaynak, cümlenin sonunda ve noktadan sonra üst simge olarak verilmelidir (Örneğin: bildirilmektedir.9). Kaynaklar listesinde belirtilen literatürlerin yazım şekilleri aşağıdaki gibi olmalıdır.

Makale: Bleakley S., Phipps K., Petrovsky B., Monnet E.: Median sternotomy versus intercostal thoracotomy for lung lobectomy: A comparison of short-term outcome in 134 dogs. Vet. Surg. 2018, 47(1): 104-113.

Kitap: Fossum T.W.: Small Animal Surgery. 3. Baskı. Mosby Elsevier, St. Louis, 2007, sayfa: 867-879.

Kitap bölümleri: Grandage J.: Functional anatomy of the digestive system. In: Slatter D., Editor, Textbook of Small Animal Surgery. 3. Baskı, Saunders, Philadelphia, 2003, sayfa: 499-519.

Bildiri: Bayram A.S., Erol M.M., Salci H., Görgül O.S., Gebitekin C.: Basic interrupted vs. continuous suturing techniques in bronchial anostomosis following “sleeve” lobectomy in dogs. 15. European Conference on General Thoracic Surgery. Bildiri Özetleri Kitapçığı 2007 ESTS meeting (sözlü tebliğ), Leuven-Belgium 3-6 Haziran 2007, page: S188,024-F.

Tez: Salcı H.: Köpeklerde pnömonektomi sonrası farklı bronş kapatma tekniklerinin karşılaştırılması (Doktora tezi) Bursa: Uludağ Üniversitesi, 2006, sayfa: 1-21.

• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, intihal yönünden başeditör ve alan editörü tarafından incelenir. Kontrol sonucunda, başka çalışmalar ile benzerlik gösteren makaleler reddedilir veya benzer olabileceği düşünülen makaleler editör tarafından tekrar düzenlenmesi için yazarlara gönderilir.
• Yayınlanmak üzere sisteme yüklenen makaleler başeditör ve alan editörü tarafından kontrol edildikten sonra uygun görülürse çift taraflı kör hakemlik sistemi ile hakem değerlendirmesine sunulur.
• Makale başlık sayfasında, yazarlara ait ORCID numaraları, yazar katkıları, çıkar çatışması olup olmadığı ve etik kurul bilgileri bulunmalıdır.
• Yazarlar, sisteme yükledikleri makalenin tüm sorumluluklarını kabul etmek ve telif hakkını Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne devretmek zorundadırlar. Dergiye gönderilen makale yazarları tarafından “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” belgesi doldurmalı, ıslak imza ile imzalamalı ve sisteme yüklenmelidir. Telif Hakkı Devir Sözleşmesi’ni ıslak imzalı olarak iletmeyen yazarların makaleleri dikkate alınmaz.
• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi sistemine girilen yazar isimleri ve e-posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmaz ve başka kişilerle paylaşılmaz.
• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi elektronik olarak “DergiPark” sisteminde ve derginin yer aldığı diğer indekslerde arşivlenir.
Makale Değerlendirme Süreçleri
Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne gönderilen makalelerin tarafsız bir değerlendirilme sürecini sağlamak amacıyla aşağıdaki basamaklar izlenmektedir;
1. Sorumlu yazar tarafından makalenin sisteme yüklenmesi,
2. Başeditör tarafından makalenin ön incelemesinin yapılması,
3. Alan editörünün atanması, makalenin dergiye uygunluğunun ve orjinalliğinin değerlendirilmesi sonucu doğrudan reddedilmesi ya da uygun olan makaleye hakem atanması,
4. Hakem daveti (en az iki hakem),
5. Hakemlerin değerlendirmeleri,
6. Editörün hakem değerlendirmelerini incelemesi,
7. Editörün hakem değerlendirmelerini içeren karar bilgilerini sorumlu yazara iletmesi,
8. Hakem değerlendirme sürecinde Majör / Minör Revizyon alan makalelerin tekrar düzenlenmesi için yazara gönderilmesi,
9. Yeniden gözden geçirilmek üzere sorumlu yazara gönderilen makalenin hakemler tarafından ikinci kez değerlendirilmesi,
10. Editör kararının Kabul / Red olarak sorumlu yazara bildirilmesi (hakemler tarafından minör düzeltme verilmiş ise editör makaleyi hakemlere geri göndermeyebilir),
11. Süreci olumlu tamamlayan makalelerin başeditör tarafından Dil ve / veya İstatistik Editörü’ne gönderilmesi,
12. Başeditör tarafından makalenin yayınlanabilir son halinin verilerek sayıya atanması ve makalenin yayınlanması.
Yazarlar için;
• Yazarlar, orijinal eserler göndermekle sorumludur ve başkalarının eserlerine ait hiçbir veri, metin veya şekli kendilerine aitmiş gibi gösteremez.
• Makaleden sorumlu yazar, yazar listesinde makalede katkısı olmayan yazarların bulunmamasını sağlamalı, çalışmaya katkı sağlamış tüm yazarların onayını almalı, tüm yazarların çalışmanın son halini görüp onayladığını ve yayınlanmayı kabul ettiğini beyan etmelidir.
• Aynı araştırma bulgularını tanımlayan çalışmalar birden fazla dergide yayınlanamaz. Bu nedenle, yazarlar başka bir dergide daha önce yayınlanmış bir bilimsel veriyi makale olarak dergiye göndermemelidir. Ayrıca, bir makalenin birden fazla dergiye aynı anda yayınlanmak üzere sunulması etik olarak kabul edilemez.
• Makaledeki çalışmanın yapılması için destek alınmış ise proje bilgileri (proje no vs.), mali destek kaynakları, yüksek lisans ve doktora tez çalışması bildirimi gibi diğer bilgiler verilmelidir.
• Yazarlar, makalede kullandıkları kaynakları kaynak listesinde belirtmelidir.
Hakemler için;
• Dergiye yayınlanmak üzere sunulan makaleler editörler tarafından en az iki hakeme gönderilerek değerlendirilir. Editör, tüm hakemlerden gelen makale hakkındaki kararları inceleyerek değerlendirmesini objektif bir şekilde yapar.
• Hakemler, makalenin yayınlanması hususunda karar vermede editörlere, makaledeki gereken iyileştirmelerin yapılmasında ise yazarlara yardımcı olur. Hakem görüşleri bilimsel değerlendirmenin merkezinde yer alan temel bileşendir.
• Değerlendirmesi için kendisine makale gönderilmiş hakemler değerlendirme yapıp yapamayacağına ait olumlu veya olumsuz kararını bildirmeli ve değerlendirme yapacak hakemler de kendilerine verilen değerlendirme süresi içerisinde makaleye ait kararlarını bildirmelidirler.
• Hakemlere değerlendirme amacıyla gönderilmiş makaleler başka yazarlarla paylaşılmamalıdır. Benzer durum değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
• Hakemler tarafından makale değerlendirmesi objektif olarak yapılmalı, yapılan eleştiriler yazarların makaleyi olgunlaştırmasına katkı sağlamalı ve kullanılan ifadeler makale içerisinde destekleyici argümanlarla belirtilmelidir.
• Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve hakem tarafından kişisel çıkar için kullanılmamalıdır. Benzer durum değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
• Hakemler tarafından değerlendiren makaleler mutlaka derginin “Hakem Değerlendirme Raporu” ile birlikte ayrı dosyalar halinde dergi sistemine yüklenmelidir.

Makale gönderim / süreç işletimi ücretsiz olarak belirlenmiştir.