Etik İlkeler ve Yayın Politikası

• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, intihal yönünden başeditör ve alan editörü tarafından incelenir. Kontrol sonucunda, başka çalışmalar ile benzerlik gösteren makaleler reddedilir veya benzer olabileceği düşünülen makaleler editör tarafından tekrar düzenlenmesi için yazarlara gönderilir.
• Yayınlanmak üzere sisteme yüklenen makaleler başeditör ve alan editörü tarafından kontrol edildikten sonra uygun görülürse çift taraflı kör hakemlik sistemi ile hakem değerlendirmesine sunulur.
• Makale başlık sayfasında, yazarlara ait ORCID numaraları, yazar katkıları, çıkar çatışması olup olmadığı ve etik kurul bilgileri bulunmalıdır.
• Yazarlar, sisteme yükledikleri makalenin tüm sorumluluklarını kabul etmek ve telif hakkını Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne devretmek zorundadırlar. Dergiye gönderilen makale yazarları tarafından “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” belgesi doldurmalı, ıslak imza ile imzalamalı ve sisteme yüklenmelidir. Telif Hakkı Devir Sözleşmesi’ni ıslak imzalı olarak iletmeyen yazarların makaleleri dikkate alınmaz.
• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi sistemine girilen yazar isimleri ve e-posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmaz ve başka kişilerle paylaşılmaz.
• Türk Veteriner Cerrahi Dergisi elektronik olarak “DergiPark” sisteminde ve derginin yer aldığı diğer indekslerde arşivlenir.
Makale Değerlendirme Süreçleri
Türk Veteriner Cerrahi Dergisi’ne gönderilen makalelerin tarafsız bir değerlendirilme sürecini sağlamak amacıyla aşağıdaki basamaklar izlenmektedir;
1. Sorumlu yazar tarafından makalenin sisteme yüklenmesi,
2. Başeditör tarafından makalenin ön incelemesinin yapılması,
3. Alan editörünün atanması, makalenin dergiye uygunluğunun ve orjinalliğinin değerlendirilmesi sonucu doğrudan reddedilmesi ya da uygun olan makaleye hakem atanması,
4. Hakem daveti (en az iki hakem),
5. Hakemlerin değerlendirmeleri,
6. Editörün hakem değerlendirmelerini incelemesi,
7. Editörün hakem değerlendirmelerini içeren karar bilgilerini sorumlu yazara iletmesi,
8. Hakem değerlendirme sürecinde Majör / Minör Revizyon alan makalelerin tekrar düzenlenmesi için yazara gönderilmesi,
9. Yeniden gözden geçirilmek üzere sorumlu yazara gönderilen makalenin hakemler tarafından ikinci kez değerlendirilmesi,
10. Editör kararının Kabul / Red olarak sorumlu yazara bildirilmesi (hakemler tarafından minör düzeltme verilmiş ise editör makaleyi hakemlere geri göndermeyebilir),
11. Süreci olumlu tamamlayan makalelerin başeditör tarafından Dil ve / veya İstatistik Editörü’ne gönderilmesi,
12. Başeditör tarafından makalenin yayınlanabilir son halinin verilerek sayıya atanması ve makalenin yayınlanması.
Yazarlar için;
• Yazarlar, orijinal eserler göndermekle sorumludur ve başkalarının eserlerine ait hiçbir veri, metin veya şekli kendilerine aitmiş gibi gösteremez.
• Makaleden sorumlu yazar, yazar listesinde makalede katkısı olmayan yazarların bulunmamasını sağlamalı, çalışmaya katkı sağlamış tüm yazarların onayını almalı, tüm yazarların çalışmanın son halini görüp onayladığını ve yayınlanmayı kabul ettiğini beyan etmelidir.
• Aynı araştırma bulgularını tanımlayan çalışmalar birden fazla dergide yayınlanamaz. Bu nedenle, yazarlar başka bir dergide daha önce yayınlanmış bir bilimsel veriyi makale olarak dergiye göndermemelidir. Ayrıca, bir makalenin birden fazla dergiye aynı anda yayınlanmak üzere sunulması etik olarak kabul edilemez.
• Makaledeki çalışmanın yapılması için destek alınmış ise proje bilgileri (proje no vs.), mali destek kaynakları, yüksek lisans ve doktora tez çalışması bildirimi gibi diğer bilgiler verilmelidir.
• Yazarlar, makalede kullandıkları kaynakları kaynak listesinde belirtmelidir.
Hakemler için;
• Dergiye yayınlanmak üzere sunulan makaleler editörler tarafından en az iki hakeme gönderilerek değerlendirilir. Editör, tüm hakemlerden gelen makale hakkındaki kararları inceleyerek değerlendirmesini objektif bir şekilde yapar.
• Hakemler, makalenin yayınlanması hususunda karar vermede editörlere, makaledeki gereken iyileştirmelerin yapılmasında ise yazarlara yardımcı olur. Hakem görüşleri bilimsel değerlendirmenin merkezinde yer alan temel bileşendir.
• Değerlendirmesi için kendisine makale gönderilmiş hakemler değerlendirme yapıp yapamayacağına ait olumlu veya olumsuz kararını bildirmeli ve değerlendirme yapacak hakemler de kendilerine verilen değerlendirme süresi içerisinde makaleye ait kararlarını bildirmelidirler.
• Hakemlere değerlendirme amacıyla gönderilmiş makaleler başka yazarlarla paylaşılmamalıdır. Benzer durum değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
• Hakemler tarafından makale değerlendirmesi objektif olarak yapılmalı, yapılan eleştiriler yazarların makaleyi olgunlaştırmasına katkı sağlamalı ve kullanılan ifadeler makale içerisinde destekleyici argümanlarla belirtilmelidir.
• Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve hakem tarafından kişisel çıkar için kullanılmamalıdır. Benzer durum değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
• Hakemler tarafından değerlendiren makaleler mutlaka derginin “Hakem Değerlendirme Raporu” ile birlikte ayrı dosyalar halinde dergi sistemine yüklenmelidir.

Son Güncelleme Zamanı: 18.03.2024 12:42:11