BibTex RIS Kaynak Göster

Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu

Yıl 2013, Cilt: 21 Sayı: 3, 45 - 48, 01.12.2013

Öz

Giriş Sarkoidoz vücuttaki tüm organları tutabilen, etyolojisi kesin olarak bilinmeyen sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Bireyin immün sistemi bakteriyel veya idyopatik olarak inflamatuar hücre birikimi ve granülasyon dokusu oluşmasını sağlamaktadır. Geç başlayan artritler, sarkoidoz gelişimini takiben 6 ay sonra başlar. Geç başlangıçlı artritlerde eklem semptomları daha az olmak kaydı ile kronik cilt tutulum bulguları daha fazla saptanmaktadır(7). Kronik inflamasyon kıkırdak yüzeyinde hasara ve kemik korteksinde mikrofraktürlere yol açar, ki bu da kemik yapının incelmesine, osteopeniye neden olmaktadır. Olgu: Kırküç yaşında bayan hasta sağ el 5. parmak dorsal yüzde zone III’e uyan lojda, 9 ay önce başlayan ve zamanla artış gösteren morarma ve ağrı ve fleksiyon kontraktürüne bağlı hareket kısıtlılığı nedeni ile kliniğimize başvurdu. Yapılan değerlendirmesinde hipertansiyon dışında sistemik bulgu saptanmadı. El muayenesinde sağ el 5. parmak midfalanks seviyesi dorsal yüzde hareketle artan ağrı, yüzük parmakta Butonnierre deformitesi saptandı Tartışma: Elde kitle, proksimal falanks destrüksiyonuna bağlı fonksiyonel kısıtlılıkta, geçirilmiş travma, dejeneratif artritler, otoimmun artiritler, enkondrom, kondrosarkom, osteosarkom, kemik tuberkülozu ve nadir de olsa metastatik tümörler, sarkoidoz akılda bulundurulması gereken durumlardandır.

Proximal Phalangial Destruction and Boutonniere Deformity Due to Sarcoidosis: A Case Report

Yıl 2013, Cilt: 21 Sayı: 3, 45 - 48, 01.12.2013

Öz

Introduction: Sarcoidosis is a chronic granulomatous inflammatory disease of unknown etiology that may affect any organ in the body. An individual’s immune system causes inflammatory reaction and granulation tissue against bacterial or idiopathic etiologies. Late onset arthritis erupts 6 months after sarcoidosis forms . Chronic skin lesions are commonly encountered in late arthritis. Chronic inflammation causes irreducible damage to the cartilage surfaces and microfractures in the bony cortex thereby causing osteopenia. Case Report: A 43 year old female patient presented to the clinic with ecchymosis, pain and flexion contracture on the dorsal side of the right hand 5th digit at zone 3. Upon examination, mild hypertension was the only systemic illness he had. Hand examination revealed Boutonniere deformity on the 4 th digit and pain on active flexion of the 5th digit midphalanx level. Discussion: When there is a hand mass and functionally disabling proximal phalanx destruction, trauma history, degenerative arthritis, autoimmune arthritis, chondroma, chondrosarcoma, osteosarcoma, bone tuberculosis, metastatic tumors and sarcoidosis need to be kept in mind.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59FE78AY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kamuran Zeynep Sevim Bu kişi benim

Dilgem Memmedov Bu kişi benim

Medeni Volkan Kıyak Bu kişi benim

Memet Yazar Bu kişi benim

Ayşin Karasoy Yeşilada Bu kişi benim

Dağhan Dağdelen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sevim, K. Z., Memmedov, D., Kıyak, M. V., Yazar, M., vd. (2013). Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 21(3), 45-48.
AMA Sevim KZ, Memmedov D, Kıyak MV, Yazar M, Yeşilada AK, Dağdelen D. Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu. turkplastsurg. Aralık 2013;21(3):45-48.
Chicago Sevim, Kamuran Zeynep, Dilgem Memmedov, Medeni Volkan Kıyak, Memet Yazar, Ayşin Karasoy Yeşilada, ve Dağhan Dağdelen. “Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu Ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21, sy. 3 (Aralık 2013): 45-48.
EndNote Sevim KZ, Memmedov D, Kıyak MV, Yazar M, Yeşilada AK, Dağdelen D (01 Aralık 2013) Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21 3 45–48.
IEEE K. Z. Sevim, D. Memmedov, M. V. Kıyak, M. Yazar, A. K. Yeşilada, ve D. Dağdelen, “Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu”, turkplastsurg, c. 21, sy. 3, ss. 45–48, 2013.
ISNAD Sevim, Kamuran Zeynep vd. “Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu Ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21/3 (Aralık 2013), 45-48.
JAMA Sevim KZ, Memmedov D, Kıyak MV, Yazar M, Yeşilada AK, Dağdelen D. Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu. turkplastsurg. 2013;21:45–48.
MLA Sevim, Kamuran Zeynep vd. “Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu Ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 21, sy. 3, 2013, ss. 45-48.
Vancouver Sevim KZ, Memmedov D, Kıyak MV, Yazar M, Yeşilada AK, Dağdelen D. Kutanöz Sarkoidoza Bağlı Proksimal Falanks Destrüksiyonu ve Boutonniere Deformitesi: Olgu Sunumu. turkplastsurg. 2013;21(3):45-8.