BibTex RIS Kaynak Göster

Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi

Yıl 2013, Cilt: 21 Sayı: 3, 22 - 26, 01.12.2013

Öz

Giriş: Meme küçültme Plastik Cerrahi ’de yaygın olarak uygulanan bir ameliyattır. Cerrahi prosedür sırasında kanama en sık komplikasyonlardan biridir ve seyreltilmiş adrenalinle infiltrasyon kan kaybını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı seyreltilmiş adrenalinli infiltrasyonun, kan hemoglobin düzeyi ve diğer klinik parametreler açısından meme küçültme cerrahisinde etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak planlandı ve hasta kayıtları meme küçültme ameliyatı olan olguları tespit için gözden geçirildi. Kriterlere uyan 81 hasta çalışmaya dahil edildi. Cerrahi sırasında infiltrasyon uygulanmayan 46 hasta Grup 1 olarak, infiltrasyon alan 34 hasta ise Grup 2 olarak adlandırıldı. Bulgular: Grup 1 hastaların ortalama hemoglobin düzeyleri ameliyat öncesi ve sonrası sırasıyla, 13,5 (±1,2) ve 10,4 (±1,3), Grup 2 hastaların ortalama hemoglobin düzeyleri ise ameliyat öncesi ve sonrası sırasıyla 13,4 (±1,0) ve 11,4 (±1,2) olarak bulundu. Ameliyatla hemoglobin düzeylerinde oluşan ortalama düşüş (postoperatif hemoglobin – preoperatif hemoglobin) grup 1 ve 2 için sırasıyla 3,1 (±1,0) ve 2,0 (±1,0) olarak bulundu ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,0001). Sonuçlar: Meme küçültme prosedürü öncesi seyreltilmiş adrenalinli sıvı ile infiltrasyon cerraha ameliyat sırasında konforlu ve kansız bir alan sağlar ve hastanın hemoglobin düzeyinde oluşacak düşüşü azaltır. Seyreltilmiş adrenalinli sıvı ile infiltrasyon meme küçültme ameliyatında cerrahinin rutin bir parçası olarak akılda tutulmalıdır.

The Effects of Peroperatif Application of Infiltration With Vasoconstructive Agents on Blood Loss in Breast Reduction Surgery

Yıl 2013, Cilt: 21 Sayı: 3, 22 - 26, 01.12.2013

Öz

Introduction: Breast reduction is a common operation in the field of the Plastic Surgery. Bleeding is one of the most common complications during the surgical procedure and infiltration with diluted epinephrine has been used to decrease blood loss. The aim of this study is evaluating the efficacy of infiltration with diluted epinephrine regarding to the blood hemoglobin level and other clinical parameters in the breast reduction surgery. Material and Methods: The study was planned a retrospective manner and patients’ charts are reviewed for cases had breast reduction surgery. 80 patients fit with the criterion were included to the study. 46 patients have not applied infiltration during the surgery named as Group 1, and 34 patients have applied infiltration named as Group 2. Results: Group 1 patients mean hemoglobin levels are 13.5 (±1.2) and 10.4 (±1.3) before and after the surgery respectively, and Group 2 patients mean hemoglobin levels are 13.4 (±1.0) and 11.4 (±1.2) before and after the surgery respectively. Mean decrease on the hemoglobin levels with surgery (postoperative hemoglobin – preoperative hemoglobin) were 3.1 (±1.0) and 2.0 (±1.0) for group 1 and 2 respectively, and the difference between groups were statistically significant (p<0.0001). Conclusions: Infiltration with dilute adrenaline solution before reduction mammoplasty procedure will help surgeon to have confortable and bloodless area during the surgery, and will reduce the decrease in the patient’s hemoglobin levels. Infiltration with diluted adrenaline solution should be kept in mind as a routine part of the surgery in the breast reduction procedure.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59FC22RY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Furkan Erol Karabekmez Bu kişi benim

Muhammed Nebil Selimoğlu Bu kişi benim

Ali Gökkaya Bu kişi benim

Mehtap Karameşe Bu kişi benim

Metin Görgü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karabekmez, F. E., Selimoğlu, M. N., Gökkaya, A., Karameşe, M., vd. (2013). Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 21(3), 22-26.
AMA Karabekmez FE, Selimoğlu MN, Gökkaya A, Karameşe M, Görgü M. Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi. turkplastsurg. Aralık 2013;21(3):22-26.
Chicago Karabekmez, Furkan Erol, Muhammed Nebil Selimoğlu, Ali Gökkaya, Mehtap Karameşe, ve Metin Görgü. “Peroperatif Vazokonstriktör Ajan Ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21, sy. 3 (Aralık 2013): 22-26.
EndNote Karabekmez FE, Selimoğlu MN, Gökkaya A, Karameşe M, Görgü M (01 Aralık 2013) Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21 3 22–26.
IEEE F. E. Karabekmez, M. N. Selimoğlu, A. Gökkaya, M. Karameşe, ve M. Görgü, “Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi”, turkplastsurg, c. 21, sy. 3, ss. 22–26, 2013.
ISNAD Karabekmez, Furkan Erol vd. “Peroperatif Vazokonstriktör Ajan Ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21/3 (Aralık 2013), 22-26.
JAMA Karabekmez FE, Selimoğlu MN, Gökkaya A, Karameşe M, Görgü M. Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi. turkplastsurg. 2013;21:22–26.
MLA Karabekmez, Furkan Erol vd. “Peroperatif Vazokonstriktör Ajan Ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 21, sy. 3, 2013, ss. 22-26.
Vancouver Karabekmez FE, Selimoğlu MN, Gökkaya A, Karameşe M, Görgü M. Peroperatif Vazokonstriktör Ajan ile İnfiltrasyon Ugyulamasının Meme Küçültme Cerrahisinde Kan Kaybı Üzerine Etkisi. turkplastsurg. 2013;21(3):22-6.