BibTex RIS Kaynak Göster

TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Yıl 2009, Cilt: 17 Sayı: 3, 153 - 155, 01.12.2009

Öz

Klinik olarak ağrısız büyüyen kitle olarak genellikle parmaklarda ve elde görülen fibromalar, makroskopik olarak düzgün, iyi sınırlı, bazen kapsülsüzde olabilirler. Nodüler veya multinodüler olabilen fibromalar genellikle 2 cm. boyutlarındadır. Sıklıkla tendon kılıfına veya tendona yapışık olan fibromalar, cerrahi sırasında bu yapılardan kolaylıkla ayrılabilirler. Mikroskopik olarak, dar vasküler kanal içeren fibromiksomatöz matrikslerinde fibroblast benzeri iğsi hücreler içerirler. El sırtında yavaş büyüyen kitle olarak ortaya çıkan, dört ve beşinci parmak ektansör tendonlarında kopmaya sebep olan tendon kılıfı kaynaklı fibrom vaka raporu ve literatürün gözden geçirilmesi sunulmaktadır. Hastalığın tekrarını engellemek için sağlam sınırlardan kitle eksizyonu yapıldı, oluşan tendon defekti nedeni ile dört ve beşinci parmak ekstansör tendon rekonstrüksiyonu tendon transferi ile sağlandı. Geç dönem takiplerinde tümör tekrarı görülmedi, tendon fonksiyonlarının normal olduğu saptandı.

EXTENSOR TENDON RUPTURE DUE TO FIBROMA OF THE TENDON SHEATH: A CASE REPORT AND REVIEW OF LITERATURE

Yıl 2009, Cilt: 17 Sayı: 3, 153 - 155, 01.12.2009

Öz

Fibromas that are generally seen on the fingers and the hand as clinically painless-growing masses are macroscopically smooth and well-demarcated, and can sometimes be capsule-free. Fibromas, which can be nodular or multi-nodular, are usually 2 cm in size. They are commonly affixed to the tendon sheet or tendon, from which they can easily be separated during surgery. Macroscopically, they contain fibroblast-like fusiform cells in fibromyxomatous matrices holding narrow vascular channels. A case report of tendon sheet-origin fibroma that emerged as a slow-growing mass on the dorsum of the hand and led to the rupture of extensor tendons in fourth and fifth fingers, as well as a literature review are presented. In order to prevent the recurrence of the disease, the mass was incised from the intact boundaries, and for the tendon defect, reconstruction of fourth and fifth finger extensor tendons was ensured by tendon transfer. Later follow-ups did not show any tumor recurrences, and tendon functions were found normal.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59SC89VV
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Harun Çöloğlu Bu kişi benim

Murat Şahin Alagöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çöloğlu, H., & Alagöz, M. Ş. (2009). TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 17(3), 153-155.
AMA Çöloğlu H, Alagöz MŞ. TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. turkplastsurg. Aralık 2009;17(3):153-155.
Chicago Çöloğlu, Harun, ve Murat Şahin Alagöz. “TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2009): 153-55.
EndNote Çöloğlu H, Alagöz MŞ (01 Aralık 2009) TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17 3 153–155.
IEEE H. Çöloğlu ve M. Ş. Alagöz, “TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ”, turkplastsurg, c. 17, sy. 3, ss. 153–155, 2009.
ISNAD Çöloğlu, Harun - Alagöz, Murat Şahin. “TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17/3 (Aralık 2009), 153-155.
JAMA Çöloğlu H, Alagöz MŞ. TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. turkplastsurg. 2009;17:153–155.
MLA Çöloğlu, Harun ve Murat Şahin Alagöz. “TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2009, ss. 153-5.
Vancouver Çöloğlu H, Alagöz MŞ. TENDON KILIFI FİBROM’UNA BAĞLI EKSTANSOR TENDON RÜPTÜRÜ: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ. turkplastsurg. 2009;17(3):153-5.