BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Yıl 2009, Cilt: 17 Sayı: 1, 11 - 15, 01.04.2009

Öz

Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının, yara bakımında vakum yardımlı kapama ve modern pansuman kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu çalışma, 25 temmuz 2008 ile 15 ağustos 2008 arasında, bir askeri hastanenin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 30 sağlık çalışanı katılmıştır. Çalışmada, sağlık çalışanlarının, yara bakımında vakum yardımlı kapama ve modern pansuman kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemek için bir anket formu kullanılmıştır. Çalışmamızda, yara bakımında kullanılan metodla ilişkili olarak, sağlık çalışanlarının, yara iyileşme süresi, hastanın ve sağlık çalışanlarının yara bakımı memnuniyet düzeyine ait ortalama puan, VAC kullanımında, modern pansuman kullanımındakine göre daha yüksekti (p< 0.05). Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının, hastanın yara bakımı esnasındaki ağrı hissi, yaranın kokusu, hastanın yara bakımı için hastanede kalış süresi ve sağlık çalışanlarının yara bakımı için harcadıkları süre ilgili ortalama değerler, VAC kullanımında, modern pansuman kullanımındakine göre daha düşüktü (p< 0.05). Bu çalışmanın sonucunda, yara bakımıyla uğraşan sağlık çalışanlarının, yara bakım ürünlerinin seçiminde, yara bakımı bilgi ve deneyimlerinin etkili olduğu değerlendirilmiştir.

VIEWS OF HEALTH CARE PROFESSIONALS RELATED TO USING VACUUM ASSISTED CLOSURE AND MODERN DRESSING IN WOUND C

Yıl 2009, Cilt: 17 Sayı: 1, 11 - 15, 01.04.2009

Öz

Aim of this study is to determine the views of health care professionals related to using vacuum assisted closure (VAC) and modern dressing in wound care. This study was implemented in Plastic and Reconstructive Surgery Department of a military hospital between July 25 and August 15, 2008. Sample of this study that designs as descriptive was consisted of 30 health care professionals. In the study, a question form was used to determine the views of health care professionals related to using vacuum assisted closure (VAC) and modern dressing in wound care. In our study, we determined that the mean point of health care professionals related to the impacts of the method used for wound care on wound healing duration and wound care satisfaction level of patient and health care professionals, in using VAC were higher than in using modern dressing (p<0.05). We found that the mean point of health care professionals attending the study related to patient’s pain feelings during wound care, wound odor, patient’s duration of stay in hospital for wound care and duration of time health care professionals spent for wound care, in using VAC were fewer than in using modern dressing (p<0.05). It is assessed that the result of this study is giving the idea for health care professionals, who are performing wound care, when it is considered that the selection of wound care products is depended on the knowledge and experiences level of health care professionals for wound care

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59TK65HR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Ayhan Bu kişi benim

İsmail Şahin Bu kişi benim

Sevinç Taştan Bu kişi benim

E. Bilgen Bu kişi benim

Sevgi Hatioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayhan, H., Şahin, İ., Taştan, S., Bilgen, E., vd. (2009). SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 17(1), 11-15.
AMA Ayhan H, Şahin İ, Taştan S, Bilgen E, Hatioğlu S. SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. turkplastsurg. Nisan 2009;17(1):11-15.
Chicago Ayhan, Hatice, İsmail Şahin, Sevinç Taştan, E. Bilgen, ve Sevgi Hatioğlu. “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17, sy. 1 (Nisan 2009): 11-15.
EndNote Ayhan H, Şahin İ, Taştan S, Bilgen E, Hatioğlu S (01 Nisan 2009) SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17 1 11–15.
IEEE H. Ayhan, İ. Şahin, S. Taştan, E. Bilgen, ve S. Hatioğlu, “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”, turkplastsurg, c. 17, sy. 1, ss. 11–15, 2009.
ISNAD Ayhan, Hatice vd. “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 17/1 (Nisan 2009), 11-15.
JAMA Ayhan H, Şahin İ, Taştan S, Bilgen E, Hatioğlu S. SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. turkplastsurg. 2009;17:11–15.
MLA Ayhan, Hatice vd. “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2009, ss. 11-15.
Vancouver Ayhan H, Şahin İ, Taştan S, Bilgen E, Hatioğlu S. SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARA BAKIMINDA VAKUM YARDIMLI KAPAMA VE MODERN PANSUMAN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. turkplastsurg. 2009;17(1):11-5.