BibTex RIS Kaynak Göster

Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Yıl 2002, Cilt: 10 Sayı: 1, - , 01.04.2002

Öz

Dermatofibrosarkoma protuberans (DFSP) dermisten orijin alan, lokal agressif davranışlı, nadir görülen bir yumuşak doku tümörüdür. Tedavi lezyonun en az 3cm salim sınırla, fasyayı da dahil ederek yapılan eksizyondur. DFSP vakalarının küçük bir yüzdesinde tümörün bir kısmında fibrosarkomatöz bölgeler görülebilmekte ve bu sahalar hastalığın histolojik olarak fibrosarkomdan ayrımını güçleştirmektedir (DFSP-FS) yapılan birçok çalışmada hemen hemen tüm DFSP tümörlerinde immunohistokimyasal olarak CD34 pozitifliği bulunmuştur. Bu da DFSP'ın diğer fibrohistiositik tümörlerden (dermatofibrom, malign fibröz histiositom, infantil myofibromatoz, fibrosarkom, hipertrofik skar ve keloid) ayrımında son derece önemli bir tanısal ipucudur. DFSP-FS vakalarında en önemli tartışma konusu fibrosarkomatöz değişimin prognozu etkileleyip etkilemediği olmuştur. DFSP-FS vakalarında fatal rekürrens ve uzak metastaz insidansının daha yüksek olduğu kabul edilmektedir. Literatürde en kısa pre-rekürent ralık 6 ay olarak belirtilmiştir. DFSP'ta rekürens hızını belirleyen en önemli faktör ilk lezyon eksizyonu sırasındaki marjinin yeterliliğidir. Sonuç olarak FS değişim gösteren DFSP vakaları, bu değişimin olmadığı DFSP vakalarına göre belirgin olarak daha kötü prognozlu olup agressif tedavi ve yakın takip gerektirmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62YF87VA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Galip Ağaoğlu Bu kişi benim

Serhat Totan Bu kişi benim

Hıfzı Velidedeoğlu Bu kişi benim

Onur Erol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ağaoğlu, G., Totan, S., Velidedeoğlu, H., Erol, O. (2002). Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 10(1).
AMA Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. Nisan 2002;10(1).
Chicago Ağaoğlu, Galip, Serhat Totan, Hıfzı Velidedeoğlu, ve Onur Erol. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10, sy. 1 (Nisan 2002).
EndNote Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O (01 Nisan 2002) Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10 1
IEEE G. Ağaoğlu, S. Totan, H. Velidedeoğlu, ve O. Erol, “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, turkplastsurg, c. 10, sy. 1, 2002.
ISNAD Ağaoğlu, Galip vd. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10/1 (Nisan 2002).
JAMA Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2002;10.
MLA Ağaoğlu, Galip vd. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 10, sy. 1, 2002.
Vancouver Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2002;10(1).