BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi

Yıl 2001, Cilt: 9 Sayı: 3, - , 01.12.2001

Öz

Bu çalışmada Şubat 1996-Şubat 2001 arasındaki 5 yıllık sürede kliniğimizde yapılan serbest flep transferi sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır.Serbest flep transferleri için hastanın özellikleri, defekt bölgesinin yeri ve boyutları,seçilen flep, ameliyattaki bulgular ve ameliyat sonrası takiple ilgili notların yazıldığı standart bir takip formu oluşturulmuş ve çalışma serbest flep takip formlarının retrospektif analizi ile yapılmıştır. Belirtilen sürede 80 hastada toplam 92 mikrovasküler transfer uygulanmıştır. 29 flep baş*boyun bölgesine, 9 flep üst ekstremiteye, 21 flep gövdeye, 33 flep alt ekstremiteye transfer edilmiştir. En sıklıkla kullanılan flepler latissimus dorsi (16), TRAM flep (13) ve radyal ön kol (11) flepleridir. Fleplerden 77 tanesi başarılı olurken 15 flep erken dönemde kaybedilmiş ve genel başarı oranı flep yaşamı açısından %83.7 olarak bulunmuştur. Kaybedilen fleplerin 9 tanesi erken dönemde ve reeksplorasyona alınmış ve anastomozlar yenilenmiştir. Buna rağmen bu fleplerin hepsi daha sonra kaybedilmiştir. Transferlerin %58.7'sinde alıcı veya verici alanda hiçbir komplikasyon görülmezken, diğerlerinde parsiyel veya yüzeyel kayıplarla, veya donör saha sorunlarıyla karşılaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları kliniğimizde serbest doku transferlerinde daha yüksek başarı oranları için daha iyi ameliyat sonrası takip ve monitorizasyon sistemlerinin kullanılmasının yararlı olabileceğini önermektedir. Sonuçlarımızın ülkemiz mikrovasküler doku transferi standartlarının oluşturulmasına ve dökümantasyonuna katkıda bulunacağına inanıyoruz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62YR88PR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuğrul Maral Bu kişi benim

Hüseyin Borman Bu kişi benim

Gürhan Özcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Maral, T., Borman, H., & Özcan, G. (2001). Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 9(3).
AMA Maral T, Borman H, Özcan G. Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi. turkplastsurg. Aralık 2001;9(3).
Chicago Maral, Tuğrul, Hüseyin Borman, ve Gürhan Özcan. “Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9, sy. 3 (Aralık 2001).
EndNote Maral T, Borman H, Özcan G (01 Aralık 2001) Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9 3
IEEE T. Maral, H. Borman, ve G. Özcan, “Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi”, turkplastsurg, c. 9, sy. 3, 2001.
ISNAD Maral, Tuğrul vd. “Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9/3 (Aralık 2001).
JAMA Maral T, Borman H, Özcan G. Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi. turkplastsurg. 2001;9.
MLA Maral, Tuğrul vd. “Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2001.
Vancouver Maral T, Borman H, Özcan G. Bir Plastik Cerrahi Kliniğinde Yapılan 92 Serbest Flep Transferinin Retrospektif Analizi. turkplastsurg. 2001;9(3).