BibTex RIS Kaynak Göster

Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı

Yıl 2001, Cilt: 9 Sayı: 3, - , 01.12.2001

Öz

Spina bifida kistika anomalisi , klinikte meningosel, meningomyelosel, myelosel ve sringomyelosel olar görülür. Hastalarda vertebra üzerinde yerleşmiş subaraknoid mesafe ile bağlantılı kistik kitleler vardır. Vertebral kanal açıklığı, meninkslerin dışarı çıkması ve cilt defekti bulunur. Meninkslerin üzerindeki doku defektinin kas, fasiya ve cilt ile sağlıklı onarımı, başta menenjit olmak üzere ciddi komplikasyonları engelleyerek , duysal motor fonksiyonların maksimum korunmasını sağlar. Myelomeningosel ve meningosel nedeniyle başvuran 12 hastanın, meningeal zarların onarımı sonrasında oluşan arka orta hat defektlerini onardık. Defekti kapatmak amacı ile iki yanlı miyokutan latissimus dorsi ilerletme flebi kullandık. Normal anatomik yapıya yakın, travma ve enfeksiyonlara dirençli bir defekt onarımı sağlandı. Olgularda postoperatif dönemde sorun görülmedi. Takiplerde, yara açılması, enfeksiyon, seroma, beyin omurilik sıvısı (BOS) fistülü yada hematoma gibi komplikasyonlarla karşılaşılmadı. Miyokutan latissimus dorsi flebi ile meningomyelosel defekt onarımının, mortalite ile morbiditeyi azaltmada etkili bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62YU25FZ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nazım Gümüş Bu kişi benim

Naci Başar Bu kişi benim

Ali İhsan Ökten Bu kişi benim

Yalçın Kaya Bu kişi benim

Sadık Karakaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gümüş, N., Başar, N., Ökten, A. İ., Kaya, Y., vd. (2001). Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 9(3).
AMA Gümüş N, Başar N, Ökten Aİ, Kaya Y, Karakaya S. Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı. turkplastsurg. Aralık 2001;9(3).
Chicago Gümüş, Nazım, Naci Başar, Ali İhsan Ökten, Yalçın Kaya, ve Sadık Karakaya. “Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9, sy. 3 (Aralık 2001).
EndNote Gümüş N, Başar N, Ökten Aİ, Kaya Y, Karakaya S (01 Aralık 2001) Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9 3
IEEE N. Gümüş, N. Başar, A. İ. Ökten, Y. Kaya, ve S. Karakaya, “Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı”, turkplastsurg, c. 9, sy. 3, 2001.
ISNAD Gümüş, Nazım vd. “Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9/3 (Aralık 2001).
JAMA Gümüş N, Başar N, Ökten Aİ, Kaya Y, Karakaya S. Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı. turkplastsurg. 2001;9.
MLA Gümüş, Nazım vd. “Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2001.
Vancouver Gümüş N, Başar N, Ökten Aİ, Kaya Y, Karakaya S. Spina Bifida Kistika Defektlerinin Onarımı. turkplastsurg. 2001;9(3).