BibTex RIS Kaynak Göster

Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı

Yıl 2001, Cilt: 9 Sayı: 1, - , 01.04.2001

Öz

Kronik venöz ülser, tedavisi zor olan bir klinik sorundur. Erken dönemde etkili bir şekilde tedavi edilemzse, geç dönemde ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Kronik venöz ülser tedavisinde lokal dokuların kullanımı, ülserlerin diz-altı bölgesinde oluşma eğilimleri nedeniyle kıstlıdır. Hastalık ilerledikçe, bu bölgedeki lokal dokular tedavide yetersiz kalmakta ve bunun neticesinde serbest doku transferine ihtiyaç duyulmaktadır. Kas flepleri birçok avantajları nedeniyle venöz ülser tedavisinde tercih edilmektedir. Kliniğimizde, kronik venöz ülseri olan 6 hasta serbest kas flebi kullanılarak tedavi edildi. Hastalardan 4'ü erkek, 2'si ise kadındı. Yaşları 50 ile 66 yıl arasında değişmekteydi (ortalama 56.7 yıl). Ülserler 3 ile 43 yıldan beri mevcuttu (ortalama 12.7 yıl). Bir hastanın her iki bacağında da ülser vardı. Ülserlerin 3'ü bacağın medial yüzünü, 1'i lateral yüzünü ve 2'si anterior ve medial yüzlerini kaplamıştı. Bir ülser ise bacağı çepeçevre sarmıştı. İki hastada ek olarak osteomiyelit mevcuttu. Tüm yaralar, debridmanı takiben aynı seansta serbest kas flebi ile kapatıldılar. Altı hastada toplam sekiz flep kullanıldı. Fleplerden 4 tanesi kas-deri flebi, diğer 4 tanesi ise üzerleri kısmi-kalınlıkta deri grefti ile örtülmüş kas flepleri idi. Fleplerden 4 tanesi latissimus dorsi flebi, 1 tanesi kombine latissimus dorsi ve serratus anterior flebi, 1 tanesi TRAM flep ve 2 tanesi de rektus femoris flepleri idi. İki flep çeşitli nedenlerle kaybedildi. Kaybedilen flepler TRAM flep ve rektus femoris fleplerinden birisiydi. Diğer fleplerde dolaşım sorunu olmadı. Hastalarda, takip edildikleri süre içinde (ortalama, 29 ay) rekürrens görülmedi. Sonuç olarak, kronik venöz ülser tedavisinin tek seansta serbest kas flebi ile yapılmasının iyi bir seçenek olduğu görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63AG62YE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Borman Bu kişi benim

Tuğrul Maral Bu kişi benim

Gürhan Özcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Borman, H., Maral, T., & Özcan, G. (2001). Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 9(1).
AMA Borman H, Maral T, Özcan G. Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı. turkplastsurg. Nisan 2001;9(1).
Chicago Borman, Hüseyin, Tuğrul Maral, ve Gürhan Özcan. “Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9, sy. 1 (Nisan 2001).
EndNote Borman H, Maral T, Özcan G (01 Nisan 2001) Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9 1
IEEE H. Borman, T. Maral, ve G. Özcan, “Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı”, turkplastsurg, c. 9, sy. 1, 2001.
ISNAD Borman, Hüseyin vd. “Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 9/1 (Nisan 2001).
JAMA Borman H, Maral T, Özcan G. Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı. turkplastsurg. 2001;9.
MLA Borman, Hüseyin vd. “Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 9, sy. 1, 2001.
Vancouver Borman H, Maral T, Özcan G. Kronik Venöz Ülser Tedavisinde Serbest Kas Flebi Kullanımı. turkplastsurg. 2001;9(1).