BibTex RIS Kaynak Göster

Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma

Yıl 2000, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.12.2000

Öz

Parsiyel sinir lezyonlarının onarımında halen kullanılmakta olan tedavi şekilleri fonksiyonel sinir liflerini yaralama riski taşımaktadır. Bu çalışmada by-pass sinir greftlerinin parsiyel sinir lezyonlarının onarımındaki etkinliği araştırıldı. 12 adet köpeğin sol siyatik sinirleri ortaya konularak, bir hemostat yardımı ile sinir gövdesinin %50'sinde ezilme yaralanması oluşturuldu. Ezilme yaralanması oluşturulan sinirler, yaralanma sonrası üçüncü ayda by-pass sinir greftleri ile tamir edildi. Aynı seansta sağ siyatik sinirlerde sinir gövdesinin %50'sinde parsiyel kesi oluşturularak, by-pass sinir greftleri ile onarım uygulandı. Onarımdan 3 ve 6 ay sonra siyatik sinir by-pass sinir segmentlerinde aksiyon potansiyelleri kaydedildi. Sinir greftlerinde morfolojik değerlendirme, akson sayımı ve lif/akson çapı oranları (D/d) hesaplanarak yapıldı. Üçüncü ayda sol siyatik sinir genişliğinde %23 artış saptanırken, by-pass greft uygulaması sonrası 3. ve 6. aylarda sırasıyla %8 ve %11 azalma olduğu saptandı. Elektrofizyolojik testler sinir greftlerinin fonksiyonel olduğunu gösterdi. Altıncı aydaki ortalama akson sayısı ve D/d oranları sırasıyla 15500 ve 18000 olarak bulundu. Bu çalışma deneysel bir memeli modelinde, by-pass sinir grefti içine sinir rejenerasyonu olduğunu desteklemektedir. Parsiyel sinir yaralanmalarının tedavisinde, by-pass sinir grefti kullanımının daha pratik bir onarım metodu olacağı kanısındayız.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63CC26HP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Öztürk Bu kişi benim

Selçuk Işık Bu kişi benim

Yaşar Kütükçü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öztürk, S., Işık, S., & Kütükçü, Y. (2000). Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 8(3).
AMA Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. Aralık 2000;8(3).
Chicago Öztürk, Serdar, Selçuk Işık, ve Yaşar Kütükçü. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2000).
EndNote Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y (01 Aralık 2000) Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8 3
IEEE S. Öztürk, S. Işık, ve Y. Kütükçü, “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”, turkplastsurg, c. 8, sy. 3, 2000.
ISNAD Öztürk, Serdar vd. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8/3 (Aralık 2000).
JAMA Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. 2000;8.
MLA Öztürk, Serdar vd. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 8, sy. 3, 2000.
Vancouver Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. 2000;8(3).