BibTex RIS Kaynak Göster

Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi

Yıl 2000, Cilt: 8 Sayı: 2, - , 01.08.2000

Öz

Marmara depremi sonrası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesine başvuran hastalar retrospektif olarakdeğerlendirildi. Toplam başvuran 683 olgudan, 60'ına hastanede yatırılarak plastik cerrahi tarafından müdahalede bulunuldu. Olguların tanısal dağılımı değerlendirildiğinde, en büyük grubu fasyatomi defektleri oluşturmakta idi (28 olgu). Diğer olguların yüz kırıkları, el yaralanmaları ve muhtelif doku yaralanmaları olduğu görüldü. Olgularda tedavi; greftleme, miniplak ile fraktür tesbiti, sinir ve tendon onarımı, flep ile onarım, ekstremite amputasyonu gibi rutin plastik cerrahi prosedürleri ile sağlandı. Olguların etyolojik değerlendirilmesinde yıkıntı altında ezilme dışında; yanlış kurtarma işlemleri, geç müdahale, transport yetersizlikleri ve hastaların yönlendirme kusurlarının olduğu saptandı. Bu tür yaralılara plastik cerrahi disiplini içinde yapılacak pek çok uygulama mevcuttur ve bunların afet psikolojisi dışında düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Plastik ve Rekonstrüktif cerrahiye kitlesel afet olayları sonrasında erken müdahele ve geç dönem komplikasyonların önlenmesi açısından büyük görevler düşmektedir. Bu tür yaralıların ve yaraların tedavisinde temel prensiplerin yerleşmesi ve hastaların daha az morbidite ile bu yaralanmaları geçirmesi ve bilgi birikimine katkısı olması amacıyla Marmara-99 depremi ile ilgili tecrübelerimizi bu makale ile aktarmak istiyoruz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63CG32JS
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tayfun Türkaslan Bu kişi benim

Oğuz Çetinkale Bu kişi benim

Akın Yücel Bu kişi benim

Yağmur Aydın Bu kişi benim

Muzaffer Altıntaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türkaslan, T., Çetinkale, O., Yücel, A., Aydın, Y., vd. (2000). Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 8(2).
AMA Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. Ağustos 2000;8(2).
Chicago Türkaslan, Tayfun, Oğuz Çetinkale, Akın Yücel, Yağmur Aydın, ve Muzaffer Altıntaş. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8, sy. 2 (Ağustos 2000).
EndNote Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M (01 Ağustos 2000) Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8 2
IEEE T. Türkaslan, O. Çetinkale, A. Yücel, Y. Aydın, ve M. Altıntaş, “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”, turkplastsurg, c. 8, sy. 2, 2000.
ISNAD Türkaslan, Tayfun vd. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8/2 (Ağustos 2000).
JAMA Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. 2000;8.
MLA Türkaslan, Tayfun vd. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 8, sy. 2, 2000.
Vancouver Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. 2000;8(2).