BibTex RIS Kaynak Göster

Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Yıl 1999, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 01.12.1999

Öz

Alt dudak ve mandibulanın orta hat yarıkları nadir kraniofasiyal yarıklardandır. Alt dudak median yarığı ilk kez 1819'da Couranne tarafından tarif edilmiş ve Tessier alt dudağın median yarığını içeren yarıkları "No.30 cleft" grubu olarak sınıflandırmıştır. Literatürde bugüne kadar yaklaşık 66 adet alt dudakta median yarık içeren olgu bildirilmiştir. Tessier No. 30 yarığı tanısı olan olgumuzda; alt dudakta orta hatta tam olmayan yarık, dilaltı anormal frenulum, mandibulada yarık, sternumda bifid görünüm, presternal skin tag ve kalpte ventriküler septal defekt (VSD) mevcuttu. Operasyonda dilaltı anormal frenulum Z plasti ile açıldıktan sonra alt dudak yarığı basit V eksizyon sonrası 3 tabaka halinde (mukoza, kas, cilt) sütüre edilerek kapatıldı. Mandibular segmentlere kemik osteotomu ile kenarları tazelenip interosseöz paslanmaz çelik tel ile osteosentez yapıldı. İlk operasyondan yaklaşık 3 ay sonra fizik muayenede kaynamanın tam olduğu gözlenerek mandibular gelişimi önlememesi açısından çelik tel tespiti çıkarıldı. Oldukça nadir görülen Tessier No.30 yarığı vakasında bizim uyguladığımız tedavi protokolü şu ana kadar uygulanmış olanlarla karşılaştırıldı ve literatürdeki diğer olgular gözden geçirildi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63EA95ZK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tamer Seyhan Bu kişi benim

Hıdır Kılınç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Seyhan, T., & Kılınç, H. (1999). Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 7(3).
AMA Seyhan T, Kılınç H. Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. Aralık 1999;7(3).
Chicago Seyhan, Tamer, ve Hıdır Kılınç. “Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7, sy. 3 (Aralık 1999).
EndNote Seyhan T, Kılınç H (01 Aralık 1999) Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7 3
IEEE T. Seyhan ve H. Kılınç, “Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, turkplastsurg, c. 7, sy. 3, 1999.
ISNAD Seyhan, Tamer - Kılınç, Hıdır. “Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7/3 (Aralık 1999).
JAMA Seyhan T, Kılınç H. Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 1999;7.
MLA Seyhan, Tamer ve Hıdır Kılınç. “Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 7, sy. 3, 1999.
Vancouver Seyhan T, Kılınç H. Tessier No.30 Yarığı: Olgu Bildirimi ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 1999;7(3).