BibTex RIS Kaynak Göster

Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon

Yıl 1999, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 01.12.1999

Öz

Kronik pilonidal sinüs zemininde malign dejenerasyon gelişmesi nadir olarak karşılaşılan bir komplikasyondur: Literatürde bugüne kadar 44 olgu bildirilmiştir. Bunların %88'i epidermoid karsinomlardır. Genellikle düşük grade'li tümörler olmalarına karşın cerrahi rezeksiyon sonrasında oldukça agresif seyrederler. Nüks ve metastaz oranları diğer non-melanotik karsinomlara göre çok yüksektir. Tedavi esas olarak geniş cerrahi eksizyondur. Radyoterapi, kemoterapi ve koruyucu lenf düğümü diseksiyonunun tedavideki yerleri tartışmalıdır. Bu çalışmada, kronik rekürran pilonidal sinüs zemininde gelişmiş epidermoid karsinom nedeni ile tedavi edilen iki olgu sunulmaktadır. Her iki olguya da geniş cerrahi eksizyon uygulandı ve bilateral fasyokütan V-Y ilerletme flepleri ile rekonstrüksiyon yapıldı. Kemik tutulumu olan bir olguda sakrumun distal yarısı ile koksiks de rezeksiyona katıldı. ve ameliyat sonrasında radyoterapi uygulandı. Olgulardan birisi, 9 ay sonra tümör nüksü ve bilateral lenfatik metastaz ile başvurdu. Bilateral inguinal lenf düğümü disseksiyonu, tümör rezeksiyonu, radyoterapi ve kemoterapi uygulanan bu olgu 4 ay sonra kaybedildi. Kronik ve nüks etmiş olgularda ortaya çıkan bu nadir fakat ağır komplikasyon, pilonidal sinüs tedavisinde yetersiz eksizyonlardan kaçınmanın ve tüm eksizyon materyellerinin histopatolojik olarak incelenmesinin önemini göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63DY49HJ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Akın Yücel Bu kişi benim

Yağmur Aydın Bu kişi benim

Tayfun Türkaslan Bu kişi benim

İbrahim Yıldırım Bu kişi benim

Salih Pekmezci Bu kişi benim

Murat Hız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yücel, A., Aydın, Y., Türkaslan, T., Yıldırım, İ., vd. (1999). Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 7(3).
AMA Yücel A, Aydın Y, Türkaslan T, Yıldırım İ, Pekmezci S, Hız M. Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon. turkplastsurg. Aralık 1999;7(3).
Chicago Yücel, Akın, Yağmur Aydın, Tayfun Türkaslan, İbrahim Yıldırım, Salih Pekmezci, ve Murat Hız. “Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7, sy. 3 (Aralık 1999).
EndNote Yücel A, Aydın Y, Türkaslan T, Yıldırım İ, Pekmezci S, Hız M (01 Aralık 1999) Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7 3
IEEE A. Yücel, Y. Aydın, T. Türkaslan, İ. Yıldırım, S. Pekmezci, ve M. Hız, “Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon”, turkplastsurg, c. 7, sy. 3, 1999.
ISNAD Yücel, Akın vd. “Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7/3 (Aralık 1999).
JAMA Yücel A, Aydın Y, Türkaslan T, Yıldırım İ, Pekmezci S, Hız M. Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon. turkplastsurg. 1999;7.
MLA Yücel, Akın vd. “Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 7, sy. 3, 1999.
Vancouver Yücel A, Aydın Y, Türkaslan T, Yıldırım İ, Pekmezci S, Hız M. Kronik Pilonidal Sinüs Zemininde Gelişmiş Epidermoid Karsinom: İki Olguda Gözlenen Nadir Bir Komplikasyon. turkplastsurg. 1999;7(3).