BibTex RIS Kaynak Göster

Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu

Yıl 2003, Cilt: 11 Sayı: 2, - , 01.08.2003

Öz

Parmak ucu yaralanmaları rekonstrüksiyonunda amaç uznluğu ve duyu hissini korumak, eklem kontraktürlerini önlemek ve estetik deformiteyi en aza indirmektir.Parmak travmalarında sık rastladığımız pulpa kayıplarında değişik rekonstrüksiyon seçenekleri tarif edilmiştir. Bu seçenekler arasında deri greftleri, lokal ilerletme flepleri,uzak flepler,heterdigital nörovasküler ada flebi, homodigital nörovasküler flepler,ayak başparmak pulpası free flebi yer almaktadır.Bu çalışmada tek seanslı bir ameliyat ile yaralanan parmağın uzunluğu ve tırnak yapısını koruma, açığa çıkmış falanksı örtme ve yeni pulpaya his kazandırmanın yanı sıra, uzun süre immobilizasyon uygulamadan iyileşmenin sağlanması amaçlanmaktadır.Yaralanan parmağın lateral ve dorsal kısımları sağlam kalmışsa, hazırlanacak bir nörovasküler ada flebi ile, geniş pulpa kayıplarının rekonstrüksiyonu yapılabilir.Bu çalışmaya akut travmaya bağlı zon I seviyesini aşan pulpa kaybı olan ve lokal nörovasküler ada flebi ile rekonstrüksiyon yaptığımız yaşları 2-49 değişen (ortalama yaş 18.2), 7 erkek, 2 kadın hasta alındı. Hastalar 6-18 ay (ortalama 13.4 ay) takip edildi.Yapılan değerlendirmelerde pulpanın dolgunluğu, parmağın uzunluğu, falankslar arası eklem hareketleri olağan bulundu. Ağrı 2 hastada ve hipersensitivite 1 hastada saptandı. İki nokta ayrımı ortalama 6.5 mm saptandı.Bu teknik geniş pulpa kayıplarında yeterli doku ve duyu sağlanmasının yanı sıra uzun süreli immobilizasyon gerektirmeden tek seansta uygulanabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62RS97CM
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A.Cemal Aygıt Bu kişi benim

Yakup Afşar Bu kişi benim

Baykurt Özbey Bu kişi benim

Sedat Baş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aygıt, A., Afşar, Y., Özbey, B., Baş, S. (2003). Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 11(2).
AMA Aygıt A, Afşar Y, Özbey B, Baş S. Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. Ağustos 2003;11(2).
Chicago Aygıt, A.Cemal, Yakup Afşar, Baykurt Özbey, ve Sedat Baş. “Lokal Nörovasküler Ada Flebi Ile Pulpa Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11, sy. 2 (Ağustos 2003).
EndNote Aygıt A, Afşar Y, Özbey B, Baş S (01 Ağustos 2003) Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11 2
IEEE A. Aygıt, Y. Afşar, B. Özbey, ve S. Baş, “Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu”, turkplastsurg, c. 11, sy. 2, 2003.
ISNAD Aygıt, A.Cemal vd. “Lokal Nörovasküler Ada Flebi Ile Pulpa Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11/2 (Ağustos 2003).
JAMA Aygıt A, Afşar Y, Özbey B, Baş S. Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. 2003;11.
MLA Aygıt, A.Cemal vd. “Lokal Nörovasküler Ada Flebi Ile Pulpa Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 11, sy. 2, 2003.
Vancouver Aygıt A, Afşar Y, Özbey B, Baş S. Lokal Nörovasküler Ada Flebi ile Pulpa Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. 2003;11(2).