BibTex RIS Kaynak Göster

Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi

Yıl 2003, Cilt: 11 Sayı: 2, - , 01.08.2003

Öz

Ezilme yaralanmasına maruz kalmış,ezilme sendromu gelişme riski olan hastanın yaralı ekstremitesinin tedavisi halen cerrahlar için büyük bir problemdir. Bu nedenle, sistemik etkiler ile harabiyetin derecesi arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilecek objektif parametreler bu ikilemde cerraha yardımcı olacaktır.Gölcük depreminde Gülhane Askeri Tıp AQkademisi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğinde ezilme yaralanması olan 35 olgu takip edildi.Uzun süre ezilme yaralanmasına maruz kalan, ekstremitesinde şişlik ya da nörolojik bozukluklar meydana gelen, myoglobinürisi olan ve takip eden dönemlerde akut böbrek yetmezliği gelişen 19 hasta, ezilme sendromu gelişen hastalar olarak tanımlandı. Hastalar klinik takibe alındıktan sonra fizik muayeneleri yapıldı ve serum kreatinin kinaz (CK), serum myoglobin ve idrar myoglobin verileri kaydedildi. Mann-Whitney U testine göre 1-3 (r=0.006,p=0.004) ve 2-3 (r=0.004, p=0.002) ekstremitesi yaralananların serum pik CK düzeyleri arasında, 1-3 (r=0.017 , p=0.017) ve 1-2 (r=0.051, p=0.048) ekstremitesi yaralananların serum pik myoglobin düzeyleri arasında, 1-3 (r=0.010, p=0.009) ve 2-3 (r=0.022, p=0.022) ekstremitesi yaralananların idrar pik myoglobin değerleri arasında anlamlı ilişki bulundu.Elde edilen sonuçlar, ezilme sendromunun ciddiyetinin, ezilen ekstremite sayısı ile doğru orantılı olduğunu ve serum pik CK, serum pik myoglobin ve idrar pik myoglobin değerlerininaltta yatan kas hasarının bir göstergesi olabileceğini göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62SF85FZ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Haluk Duman Bu kişi benim

Yalçın Külahçı Bu kişi benim

Mustafa Nişancı Bu kişi benim

Mehmet Bozkurt Bu kişi benim

Yalçın Bayram Bu kişi benim

Muhittin Serdar Bu kişi benim

Ayhan Özcan Bu kişi benim

Mustafa Şengezer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Duman, H., Külahçı, Y., Nişancı, M., Bozkurt, M., vd. (2003). Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 11(2).
AMA Duman H, Külahçı Y, Nişancı M, Bozkurt M, Bayram Y, Serdar M, Özcan A, Şengezer M. Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi. turkplastsurg. Ağustos 2003;11(2).
Chicago Duman, Haluk, Yalçın Külahçı, Mustafa Nişancı, Mehmet Bozkurt, Yalçın Bayram, Muhittin Serdar, Ayhan Özcan, ve Mustafa Şengezer. “Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin Ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı Ile ilişkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11, sy. 2 (Ağustos 2003).
EndNote Duman H, Külahçı Y, Nişancı M, Bozkurt M, Bayram Y, Serdar M, Özcan A, Şengezer M (01 Ağustos 2003) Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11 2
IEEE H. Duman, “Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi”, turkplastsurg, c. 11, sy. 2, 2003.
ISNAD Duman, Haluk vd. “Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin Ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı Ile ilişkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11/2 (Ağustos 2003).
JAMA Duman H, Külahçı Y, Nişancı M, Bozkurt M, Bayram Y, Serdar M, Özcan A, Şengezer M. Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi. turkplastsurg. 2003;11.
MLA Duman, Haluk vd. “Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin Ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı Ile ilişkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 11, sy. 2, 2003.
Vancouver Duman H, Külahçı Y, Nişancı M, Bozkurt M, Bayram Y, Serdar M, Özcan A, Şengezer M. Ezilme (CRUSH) Sendromunda Serum Kreatinin Kinaz,Serum Myoglobin ve İdrar Myoglobin Düzeylerinin Ezilen Ekstremite sayısı ile ilişkisi. turkplastsurg. 2003;11(2).