BibTex RIS Kaynak Göster

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri

Yıl 2003, Cilt: 11 Sayı: 2, - , 01.08.2003

Öz

Popüler medyada plastik cerrahi, estetik ya da kozmetik cerrahi ile eşdeğer olarak değerlendirilir. Oysa plastik cerrahide kozmetik olanlar kadar rekonstrüktif prosedürler de gerçekleştirilir. Doğuştan ya da sonradan oluşan fiziksel deformiteler, travmaya bağlı yaralanmalar, yanıklar,bası yaraları, lenfödem, tümörler ve benzer birçok kalıtsal, tıbbi hastalıklar ya da tedavi yöntemleri sonucu ortaya çıkan vücut görünüm değişikliklerinin düzeltilmesine yönelik rekonstrüktif girişimler kişinin ruh sağlığını olumlu yönde etkiler.Burada bir bozukluğun, hasarın, eksikliğin giderilmesi, telafisi ve yapısal görünüm ve işlevselliğin mümkün olduğunca normal hale getirilmesi söz konusudur.Bu türden doğuştan ya da sonradan oluşan fiziksel deformitelerin giderilmesine yönelik rekonstrüktif cerrahi girişimlerin kişinin kendine güvenini,vücut imajı algısını, insanlar arası ve sosyal etkileşimlerini olumlu etkilediği kaydedilmiştir.Bu türden girişimler genel olarak ruh sağlığını destekleyici, duygu durumunu, kendi bedeninden memnuniyetini, sosyal işlevlerini kalkındırıcı etki eder.Plastik cerrahi girişimlerinden başarlı bir sonuç alabilmek için, preoperatif aşamada psikiyatrik değerlendirmeye başvurulmalı ve kişi ruhsal yönden hazırlanmalıdır.Böyle bir girişime karar verirken ruhsal yönden hazır olmayanlar baştan belirlenmelidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62SA68SM
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynep Şen Bu kişi benim

Atilla Ersoy Bu kişi benim

Savaş Serel Bu kişi benim

Murat Emiroğlu Bu kişi benim

Serdar Gültan Bu kişi benim

Atilla Soykan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şen, Z., Ersoy, A., Serel, S., Emiroğlu, M., vd. (2003). Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 11(2).
AMA Şen Z, Ersoy A, Serel S, Emiroğlu M, Gültan S, Soykan A. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri. turkplastsurg. Ağustos 2003;11(2).
Chicago Şen, Zeynep, Atilla Ersoy, Savaş Serel, Murat Emiroğlu, Serdar Gültan, ve Atilla Soykan. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11, sy. 2 (Ağustos 2003).
EndNote Şen Z, Ersoy A, Serel S, Emiroğlu M, Gültan S, Soykan A (01 Ağustos 2003) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11 2
IEEE Z. Şen, A. Ersoy, S. Serel, M. Emiroğlu, S. Gültan, ve A. Soykan, “Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri”, turkplastsurg, c. 11, sy. 2, 2003.
ISNAD Şen, Zeynep vd. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11/2 (Ağustos 2003).
JAMA Şen Z, Ersoy A, Serel S, Emiroğlu M, Gültan S, Soykan A. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri. turkplastsurg. 2003;11.
MLA Şen, Zeynep vd. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 11, sy. 2, 2003.
Vancouver Şen Z, Ersoy A, Serel S, Emiroğlu M, Gültan S, Soykan A. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Girişimlerin Psikiyatrik Yönleri. turkplastsurg. 2003;11(2).