BibTex RIS Kaynak Göster

Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi

Yıl 1994, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.08.1994

Öz

1988-1993 yılları rasında erken evre meme kanserli 15 hastada modifiye radikal mastektomi ile aynı seansta meme rekonstrüksiyonu yapıldı. Mastektomi sonrası kas ve deri dokusu yeterli olan 10 hastada tek başına meme protezi, 5 hastada ise daha sonra meme protezi ile yer değiştiren doku genişletici kullanılarak rekonstrüksiyon gerçekleştirildi. Doku anterior kaslarının kaldırılmasıyla oluşturulan cebin içine yerleştirildi. Doku genişletici grubunda ameliyat sonrası 15. gün şişirilme işlemine başlandı ve arzu edilen son meme hacminin %50 fazlasına ulaşılıncaya değin şişirmeye devam edildikten sonra doku genişletici çıkartılıp, yerine kalıcı meme protezi yerleştirildi. 15 olgunun 2'sinde ameliyat sonrası erken devrede implantın yerleştirildiği cep içinde ağır lokal enfeksiyon gelişti ve implantlar çıkarıldı (%10), kalan 13 olguda yara iyileşmesi ile ilgili herhangi bir problem olmadı. Uzun süreli takipte, 13 olgu, Baker'in kapsül kontraktürü skalasına göre I-II olarak değerlendirildi. 8 olguda rekonstrüksiyon sürecinde simetri sağlandı. 5 olguda ise diğer memeye yapılması önceden planlanan, küçültme ya da sarkıklığı düzeltmeye yönelik mamoplastiler hastalar tarafından ertelendi. 15 olguya dayalı deneyimlerimiz, mastektomi ile aynı seansta doku genişletici ve/veya meme protezi ile gerçekleştirilen meme rekonstrüksiyonunun kısa süren ve kolay bir yöntem olduğunu; Türk kadınının aynı seansta rekonstrüksiyonu geç rekonstrüksiyona kıyasla çok daha kolay benimsediğini ve bu konuda ailesinden destek gördüğünü göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA63UD77AE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sıdıka Kurul Bu kişi benim

Cemalettin Topuzlu Bu kişi benim

Işık Aslay Bu kişi benim

Erkan Topuz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kurul, S., Topuzlu, C., Aslay, I., Topuz, E. (1994). Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 2(2).
AMA Kurul S, Topuzlu C, Aslay I, Topuz E. Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi. turkplastsurg. Ağustos 1994;2(2).
Chicago Kurul, Sıdıka, Cemalettin Topuzlu, Işık Aslay, ve Erkan Topuz. “Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/Veya Meme Protezi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2, sy. 2 (Ağustos 1994).
EndNote Kurul S, Topuzlu C, Aslay I, Topuz E (01 Ağustos 1994) Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2 2
IEEE S. Kurul, C. Topuzlu, I. Aslay, ve E. Topuz, “Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi”, turkplastsurg, c. 2, sy. 2, 1994.
ISNAD Kurul, Sıdıka vd. “Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/Veya Meme Protezi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2/2 (Ağustos 1994).
JAMA Kurul S, Topuzlu C, Aslay I, Topuz E. Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi. turkplastsurg. 1994;2.
MLA Kurul, Sıdıka vd. “Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/Veya Meme Protezi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 2, sy. 2, 1994.
Vancouver Kurul S, Topuzlu C, Aslay I, Topuz E. Mastektomi İle Aynı Seansta Meme Rekonstrüksiyonu Doku genişletici ve/veya meme protezi. turkplastsurg. 1994;2(2).