The term; Congenital Heart Disease (CHD) encapsulates congenital or post identified anomalies in cardiovascular system. A structural defect in the heart is classified as a congenital heart defect, congenital heart anomaly, or cardiovascular malformation. CHD constitutes the most common congenital anomalies in newborns. CHD emerge 8-12 of every 1000 births, making the occurrence frequency 1%. Amongst children, CHD anomaly is on critical level for 10-15 % and occurrence frequency is 1.2-1.7 CHD findings may be listed as; feeding difficulty, anoxia, heart failure, tachypnea, pulmonary hypertension, abnormal endocrine functions and upper respiratory tract infections. Besides the characteristics findings of the disease, children additionally observed of having malnutrition and growth and development deficiency. Children with CHD have a lower weight compared to their normal peers, and their neuromotor and language development is weaker along with that, growth retardation accompanied by short stature is also observed in these children. Malnutrition is observed in 25-55% of children with CHD, and 80% of them are reported to have been hospitalized. Due to the direct impact on growth, the importance of nutrition for children with heart disease is emphasized.
Pediatric nurses and dietitians work in collaboration to monitor the nutrition and, accordingly, growth and development of children with CHD. They create a nutrition plan that supports energy intake for the child's individualized regime appropriate to their age group. In the ongoing process, they monitor the child's daily weight and growth and development levels. In this way, they aim to reduce mortality and morbidity rates by accelerating the post-operative recovery of children with CHD.
Child health and diseases nursing Congenital heart disease Growth and development Nutrition
Proje kapsamında bir kayıt numarası yoktur.
Konjenital Kalp Hastalığı (KKH) terimi kardiyovasküler sistemdeki, doğuştan olan veya daha sonra tanımlanabilen yapısal veya fonksiyonel anomalileri içerir. Kalpteki yapısal bir kusur konjenital kalp defekti, konjenital kalp anomalisi veya kardiyovasküler malformasyon olarak adlandırılmaktadır. Yenidoğanda en sık görülen doğumsal anomalileri KKH oluşturmaktadır. KKH anamolisi her 1000 canlı doğumun 8-12’sinde ortaya çıkmaktadır ve görülme sıklığı %1’dir. KKH anomalisi olan çocukların da %10-15’i kritik KKH grubuna dahil olup, sıklığı 1000 canlı doğumda 1.2-1.7’dir. KKH bulguları arasında beslenme güçlüğü, anoksi, kalp yetersizliği, taşipne, pulmoner hipertansiyon, anormal endokrin fonksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonları yer almaktadır. KKH olan çocuklarda hastalığın karakteristik bulgularının yanında beslenme eksiklikleri ile büyüme ve gelişme gerilikleri görülmektedir. KKH olan çocuklar normal yaşıtlarına göre nöromotor ve dil gelişiminin zayıfladığı daha düşük ağırlığa sahip olmakla beraber bu çocuklarda boy kısalığının eşlik ettiği büyüme geriliği de görülmektedir. KKH olan çocukların %25-55’ inde malnütrisyon gözlenmekte ve bunların %80’inin hastaneye yattığı bildirilmektedir. Büyümenin doğrudan etkilenmesi nedeni ile kalp hastalığı olan çocukların beslenmelerinin önemi vurgulanmaktadır. KKH olan çocukların beslenmesinin ve buna bağlı olarak büyüme ve gelişmelerinin takibini sağlamak için çocuk hemşireleri ve diyetisyenler iş birliği halinde çalışır. Çocuğun yaş grubuna uygun bireyselleştirilmiş rejimi için, enerji alımını desteleyen beslenme planı oluştururlar. Devam eden süreçte çocuğun günlük kilo takibini yaparak büyüme ve gelişme düzeylerini takip ederler. Bu sayede KKH olan çocukların ameliyat sonrası iyileşmelerini hızlandırarak, mortalite ve morbidite oranlarının düşmesini hedeflerler.
Beslenme Büyüme ve gelişme Çocuk sağlığı ve hemşireliği Konjenital kalp hastalığı
Münferit çalışmadır. Destekleyen kurum bulunmamaktadır.
Proje kapsamında bir kayıt numarası yoktur.
Sorumlu yazar ve gönderen yazar ilk yazardır. Katkılarından dolayı yazarlara teşekkür ederiz.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje kapsamında bir kayıt numarası yoktur. |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |