Derleme

Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü

Cilt: 1 Sayı: 2 31 Ocak 2019
PDF İndir
EN TR

Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü

Öz

Bel fıtığının tedavisinde cerrahi önemli bir yer tutmasına rağmen  ameliyat sonrası hastalar hafif  veya orta düzeyde bel ve bacak ağrısı, engellilik, aktivite kısıtlaması, iş performansında düşüş gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Hastalar ameliyat sonrası ağrı şikayetlerinin azalıp fonksiyonel kapasitelerinin artırmak için rehabilitasyona ihtiyaç duyabilirler. Etkin bir rehabilitasyon programı içinde egzersiz terapisi,  fizyoterapi,  iş ve fiziksel aktivite de dahil olmak üzere günlük yaşam aktivitelerinin yeniden başlamasını ve ağrıyla başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesini hedefleyen çok disiplinli programlar yer almaktadır. Multisipliner iş birliği gerektiren rehabilitasyon programında hemşirenin önemli rollerinden biri sağlığın yeniden kazanılması, sürdürülmesi ve rehabilitasyona yönelik etkinlikler konusunda eğitim vermektir. Bu bağlamda derleme multidisiplener ekip içinde yer alan hemşirenin bel fıtığı ameliyatı sonrası rehabilitasyon aşamasında rol ve sorumluluklarını belirtmek amaçlı yazılmıştır.

Anahtar Kelimeler

İntervertebral disk,Cerrahi,Rehabilitasyon Hemşireliği

Kaynakça

  1. 1. Müslümanoğlu L. Bel Ağrısı Nedenleri. In: Özcan E, Ketenci A. Bel Ağrısı Tanı ve Tedavi. İstanbul: Nobel Kitabevi; 2002. 145-187.
  2. 2. Özcan Yıldız E. Bel Ağrısı. In: Beyazova M, Gokce Kutsal Y. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon. Ankara: Güneş Kitabevi; Cilt 2, 2000. 1465-1483.
  3. 3. Postacchini F, Postacchini R. Operative management of lumbar disc herniation: theevolution of knowled geand surgical techniques in the last century. Acta Neurochir Suppl. 2011; 108:17-21.
  4. 4. Özbayır T. Nörolojik travmalar. In: Karadakovan A, Aslan F. Dahili ve Cerrahi Hastalıklarda Bakım. 2.Baskı. Adana: Nobel Kitabevi; 2011. 1275-1289.
  5. 5. Güven MB, Çırak B, Işık HS, Kıymaz N. Lomber disk hernilerinde retrospektif bir çalışma. Van Tıp Dergisi. 1999; 6:20-23.
  6. 6. Camino Willhuber G, Kido G, Mereles M, Bassani J, Petracchi M, C. Elizondo C. et al. Factors associated with lumbar disc hernia recurrence after microdiscectomy. Rev Esp Cir Ortop Traumatol. 2017; 61(6): 397-403.
  7. 7. Puolakka K, Ylinen J, Neva MH, Kautiainen H, Hakkinen A. Risk factors for back pain-related loss of working time after surgery for lumbar disc herniation: a 5-year follow-up study. Eur Spine J .2008; 17: 386–392.
  8. 8. Sarı S, Aydoğan M. Bel ağrısının önemli bir sebebi: lomber disk hernisi .TOTBİD Dergisi. 2015; 14: 298–304.
  9. 9. Suri P, Hunter DJ, Joueve C, Hartigan C, Limke J, Pena E, et al. Inciting events associated with lumbar disc herniation. Spine J. 2010; 10(5): 388–95.
  10. 10. Aydoğan N. Lomber Disk Hernisi Nedeniyle Cerrahi Girişim Uygulanan Hastaların Taburculuk Aşamasındaki Bilgi Gereksinimleri (Yüksek Lisans Tezi) . Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2005

Kaynak Göster

APA
Aldemir, K., & Gürkan, A. (2019). Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 1(2), 63-71. https://izlik.org/JA32YZ66UZ
AMA
1.Aldemir K, Gürkan A. Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2019;1(2):63-71. https://izlik.org/JA32YZ66UZ
Chicago
Aldemir, Kadriye, ve Aysel Gürkan. 2019. “Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü”. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 1 (2): 63-71. https://izlik.org/JA32YZ66UZ.
EndNote
Aldemir K, Gürkan A (01 Ocak 2019) Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 1 2 63–71.
IEEE
[1]K. Aldemir ve A. Gürkan, “Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü”, Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, ss. 63–71, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32YZ66UZ
ISNAD
Aldemir, Kadriye - Gürkan, Aysel. “Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü”. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Ocak 2019): 63-71. https://izlik.org/JA32YZ66UZ.
JAMA
1.Aldemir K, Gürkan A. Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2019;1:63–71.
MLA
Aldemir, Kadriye, ve Aysel Gürkan. “Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü”. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Ocak 2019, ss. 63-71, https://izlik.org/JA32YZ66UZ.
Vancouver
1.Kadriye Aldemir, Aysel Gürkan. Lumbar Disk Cerrahi Sonrası Rehabilitasyon ve Hemşirenin Rolü. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2019;1(2):63-71. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32YZ66UZ