Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), dünya çapında genel ölüm nedenlerinde ilk sırada yer almaktadır. Her geçen yıl insidansı artmaktadır. KVH’ın nedenleri genetik ve çevresel faktörler olarak ikiye ayrılmaktadır. Çevresel faktörler arasında beslenme tipinin ve alışkanlıklarının rolü büyüktür. Doymuş yağ oranı yüksek ve posadan fakir beslenme tarzı yerine; vitamin, mineral ve diyet posasından zengin, meyve-sebze ve tahıl ürünlerinden oluşan beslenme şeklinin KVH’tan korunmada etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle posadan zengin diyetin KVH üzerinde kan lipidlerini düşürücü, kan basıncını azaltıcı, insülin duyarlılığını artırıcı, inflamasyonu azaltıcı ve mikrobiyotayı değiştirici etkileri olduğu ortaya konmuştur. Çözünür posa, kardiyovasküler hastalıklar üzerinde daha etkili kan lipid yanıtları oluştururken; çözünmez posa, dolaylı yoldan olumlu etkiler göstermektedir. Posa kaynağı olan meyve-sebzeler, tam tahıllar, kuru baklagiller ve tohumlar ile oluşturulmuş dengeli bir diyet, kardiyovasküler hastalıkları önlemede hem ekonomik hem de etkili bir yöntem olabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |