Çağımızın sağlık sorunlarından biri olan obezite tedavisinde bariyatrik cerrahi oldukça önem teşkil eder. Hedef ağırlığa ulaşılmasını sağlamak için özel diyet önerilerine uyulması gerekmektedir. Bariyatrik cerrahi uygulamaları, morbid obezitesi bulunan hastalarda ideal ağırlığa ulaşmak, obezite komorbiditelerini azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmede oldukça önemlidir. Bu popülasyondaki diyet proteini alımı yetersiz olma eğilimindedir, bu durum potansiyel olarak yağsız vücut kütlesi kaybına, azalmış metabolik hıza ve fizyolojik hasara yol açmaktadır. Proteinden zengin bir diyet ile bireylerin tokluk oranı artmaktadır ve ideal bir vücut kompozisyonuna ulaşmak mümkün olabilmektedir. Protein kaynaklarının kalitesi ve bileşimi, özellikle kas kütlesinin korunmasına yardımcı olan lösin miktarı, bu hasta grubu için özellikle önemlidir. Avantajlarına rağmen bariyatrik cerrahi operasyonları enerji, protein kısıtlamaları ve mikro besin öğelerinin yetersizliği sebebiyle riskli olarak görülmektedir.
Bariyatrik cerrahi Diyet proteini Obezite Yağsız vücut kütlesi
Dr. Dyt. Emel Öktem Güngör ' e destekleri için teşekkür ederim.
Bariatric surgery is very important in the treatment of obesity, which is one of the health problems of our time. Special dietary recommendations should be followed to ensure that the target weight is reached. Bariatric surgery is very important in achieving ideal weight, reducing obesity comorbidities and improving quality of life in patients with morbid obesity.Dietary protein intake in this population tends to be insufficient, potentially leading to loss of lean body mass, decreased metabolic rate and physiological damage. With a protein-rich diet, the satiety rate of individuals increases and it may be possible to achieve an ideal body composition. The quality and composition of protein sources, especially the amount of leucine, which helps maintain November muscle mass, are especially important for this group of patients. Despite the advantages, bariatric surgery operations are considered risky due to energy, protein restrictions and lack of micronutrients.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3 |