Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Necdet Yaşar ve İzzettin Ökte’nin Nihavend Taksimi Üzerinden Karşılaştırmalı Üslup İncelemesi

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 25 - 55, 04.07.2024

Öz

Türk müziği, kökenleri ve geçmişi uzun yıllara dayanan müzik türlerinden biri olarak var olmuştur. Gelişen ve ilerleyen bu süreç içerisinde Türk müziği gerek teknik açıdan gerekse icra açısından çeşitlenmeye devam etmiştir. İlk aşamada güfteye dayalı oluşan bu müzik, özellikle 19. Yüzyıldan sonra icra ağırlıklı olarak da gelişimini sürdürmüştür. Tanbur çalgısı ise geçmişi son derece eskiye dayanan bilinirliği ise özellikle 18. Yüzyıldan itibaren ortaya çıkan bir çalgı olarak var olmuştur. Necdet Yaşar ve İzzettin Ökte ise 20. Yüzyıla damgasını vurmuş iki icracı olarak tanbur çalgısına önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bu çalışma birbirine yakın dönemde yaşamış olan iki icracının aynı makama olan bakış açısını ve tanbur icra tekniğini incelemeyi hedeflemektedir. Bunun yanısıra Necdet Yaşar ve İzzettin Ökte’nin tanbur icra tekniğine dair yapılmış çalışmaların azlığına bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç ile taksim icracılığı ve transkripsiyon çalışamaları bağlamında alana özgün bir katkı sunmak amaçlanmıştır. Çalışma, makam müziği ve tanbur icra tekniği ile ilgili transkripsiyon çalışmaları yapmak isteyen teorisyenleri ve icracıları kapsamaktadır. Literatür taramasında ilgili tanbur icra tekniği açısından yazılmış çalışmalar incelenmiş, dijital platformda yer alan kayıtlar dinlenmiştir. Bu kayıtlar dinlenirken Logic ProX kayıt programı, Sibelius nota yazım programı kullanılmıştır.

Etik Beyan

Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanınMunzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'nin (MÜSBİD) tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Öztuna, Y. (1990). Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Sarı, A., (2012). Türk Müziği Çalgıları. Nota Yayıncılık, İstanbul.
  • Behar, C. (2017). Musıkiden Müziğe Osmanlı/Türk Müziği: Gelenek ve Modernlik. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Behar, C. (2015). Osmanlı Türk Musıkisinin Kısa Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Yusuf Ubeydullah Gülaçar 0009-0000-7792-6758

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 28 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 28 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gülaçar, Y. U. (2024). Necdet Yaşar ve İzzettin Ökte’nin Nihavend Taksimi Üzerinden Karşılaştırmalı Üslup İncelemesi. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 25-55.