Satranç Oyununa Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirilmesi
Öz
Bu çalışmada, satranç oyununa yönelik, likert tipi geçerli ve güvenilir bir tutum ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Süreçte, yaklaşık 100 öğretmen ve 100 satranç sporcusuna, satranç oyununun kendilerine ne ifade ettiğine ilişkin soru yönlendirilmiştir. Alınan dönütler, tutum ölçeklerine ilişkin yapılan çalışmaların incelenmesiyle de desteklenerek 55 maddeden oluşan ölçek taslağı ortaya konmuştur. 55 maddeden oluşan ölçek taslağı 300 öğretmenden oluşan gruba uygulanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik için yapılan çalışmalar sonucunda ölçeğin KMO değeri 0,942, Barlett testi 10400,885 ve p<0,01 olarak bulunmuştur. Faktör ve güvenirlik analizi sonuçlarına göre faktör değeri düşük olan ve binişiklik yaratan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Böylece, faktör yükleri. 76 ile. 94 arasında değişen, tek boyutlu ve 16 maddeden oluşan ölçek ortaya çıkmıştır. Toplam açıklanan varyansın ise %86 olduğu görülmüştür. Ölçeğin Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı. 98 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, geliştirilen “Satranç Oyunu Tutum Ölçeği” nin amaca uygun, geçerli, güvenilir ve kullanışlı bir ölçek olduğu kararına ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Averbach, Y. L. (2000). Satrançta oyun sonu. Çev: Aydın Umur. İstanbul: Broy Yayınevi.
- Aydın, M. (2015). Examining the impact of chess instruction for the visual impairment on mathematics. Educational research and reviews, 10 (7), 907-911.
- Barrett, D. C. & Fish, W. W. (2011). Our move: Using chess to improve math achievement for students who receive special education services. International Journal of Special Education, 26, 181-193
- Büyükaşık, E. (2017). Ortaokul öğrencilerinin problem çözmeye yönelik tutumları ile satranç bilgisi seviyeleri arasındaki ilişki. Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
- Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Çınar, İ. (2008). İlköğretimin önemi ve Öğretmen. Eğitişim Dergisi, (20).1-28
- Davis, L.L. (1992). Instrument review: Getting the most from a panel of experts. Applied Nursing Research, 5:194-197 . Dinç, B. (2013). Okulöncesi eğitimden ilköğretime geçiş ve okul olgunluğu. İlköğretime Hazırlık ve İlköğretim Programları (90- 116) İçinde. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
- Frank, A. (1974). Chess and aptitudes. Unpublished doctoral dissertation, LaSalle University, Mandeville, LA.
- Federation Internationale Des Echecs – FIDE, (2017). Laws of chess. Retrieved from https://www.fide.com/fide/handbook.html?id=207&view=article adresinden 30.12.2017 tarihinde alınmıştır.
- Göksel, A.G., Caz, Ç., Yazıcı, Ö.F., & İkizler, H. (2017). Farklı Bölümlerdeki Öğrencilerin Spora Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması: Marmara Üniversitesi Örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 8(2), 123-134.
