Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Socio-Demographic Characteristics and Production Status of Almond Producing Enterprises: The Sample of Adıyaman Province, Türkiye

Yıl 2024, , 191 - 200, 28.08.2024
https://doi.org/10.19159/tutad.1436000

Öz

In this study, the aim was to reveal the demographic structure of the almond producing enterprises in Adıyaman province, to determine the production status, to examine the operations carried out by the business owners during the production phase, to determine the problems in almond production and to present suggestions for the development of production. The province of Adıyaman, which is determined as the study area, meets 17.80% of almond production in Türkiye according to the data of 2022. "Simple Random Sampling Method" was used to determine the number of producers to be included in the research. Data were collected through face-to-face interviews with almond producers. The enterprises in the research area were divided into three different groups according to almond planting area. Kruskall-Wallis test was conducted to determine the differences between enterprise groups and some demographic characteristics of farmers. In 2022, the total cultivation area was 108.750 decares and the production amount was 33.827 tons in Adıyaman province. It is predicted that the climatic characteristics of Adıyaman province are suitable for almond production, the increase in production over the years will continue in the coming years, the almond processing facilities in Adıyaman will become more widespread and the interest in the product will increase more. The evaluations revealed that there were various problems in the production process such as sapling supply, fertilization, spraying and irrigation. Fight against diseases and pests and high input prices were stated as the most important problems. For this reason, it is necessary to solve the problems of producers, to provide them with the necessary support so that they can sell their products at their value, to earn the income they want and to avoid loss of income. In this way, it has been concluded that it will be possible to expand the almond production areas in the future and to increase the production.

Kaynakça

  • Anonim, 2023. Bitkisel Üretim Veri Tabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr.), (Erişim Tarihi: 20.10.2023).
  • Anonymous, 2023. Crop Production Data. Food and Agriculture Organization of The United Nations, (https://www.fao.org/faostat/en/#data), (Erişim Tarihi: 10.10.2023).
  • Aydın, B., Unakıtan, G., Hurma, H., Azabağaoğlu, Ö., Demirkol, C., Yılmaz, F., 2016. Bitkisel üretimde çiftçilerin girdi kullanım kararlarının analizi: Trakya Bölgesi örneği. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2): 45-56.
  • Aydın Eryılmaz, G., Kılıç, O., Çakır, S., 2021. Meyvecilik yapan işletmelerde kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanım tercihleri ve bilgi kaynakları: Zonguldak ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2): 420-426.
  • Doğantimur, E., 2018. Adana ilinde nar pazarlama yapısı ve geliştirilme olanakları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kılıç, O., Aydın Eryılmaz, G., Çakır, S., 2021. Zonguldak ilinde meyve üreticilerinin kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanımına yönelik çevresel duyarlılıkları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 36(1): 113-121.
  • Küden, A.B., Küden, A., 2000. Badem Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, TARP Yayınları, Ankara.
  • Oğuz, C., Karakayacı, Z., 2017. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metodolojisi. Atlas Akademi, Konya.
  • Rugini, E., Monastr, F., 2003. Temperate fruits. In: S.K. Mitra, D.S. Rathora and T.K. Bose (Eds.), Display Printers (P) LTD, India, Volume II, pp. 344-414.
  • Şimşek, M., 2015. Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları konusunda bir araştırma. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2): 95-100.
  • Tursun, M., Tursun, A., Kılıç, M., 2022. Adıyaman ilinde badem üretiminin maliyet ve karlılık analizi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 51: 305-315.
  • Ukav, İ., Yazar, F., Seçer, A., Emeksiz, F., 2021. Adıyaman ilinde üreticilerin badem yetiştiriciliği kararını etkileyen unsurlar. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(3): 700-708.
  • Yazar, F., 2018. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde badem üretimi ve pazarlama yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Yılmaz, H., Demircan, V., Gül, M., 2009. Üreticilerin kimyasal gübre kullanımında bilgi kaynaklarının belirlenmesi ve tarımsal yayım açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 31-44.

Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye

Yıl 2024, , 191 - 200, 28.08.2024
https://doi.org/10.19159/tutad.1436000

Öz

Bu çalışmada, Adıyaman ilinde badem üreten işletmelerin demografik yapılarının ortaya konulması, üretim durumunun belirlenmesi, üretim aşamasında işletme sahiplerinin yaptıkları işlemlerin incelenmesi, badem üretiminde sorunların belirlenmesi ve üretimin geliştirilmesi yönünde önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Türkiye toplam badem üretiminin % 17.80’ini karşılayan Adıyaman ili çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınacak üretici sayısının belirlenmesinde “Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi” kullanılmıştır. Badem yetiştiriciliği yapan üreticiler ile yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında işletmeler badem dikim alanına göre üç farklı gruba ayrılmıştır. İşletme grupları ile işletmecilerin bazı demografik özellikleri arasındaki farklılıkları belirleyebilmek için Kruskall-Wallis testi yapılmıştır. Adıyaman ilinde 2022 yılında toplam dikim alanı 108.750 dekar, üretim miktarı 33.827 tondur. Adıyaman ilinin iklim özelliklerinin badem üretimine uygun olması, yıllar itibari ile üretimde görülen artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği, Adıyaman ilindeki badem işleme tesislerinin daha fazla yaygınlaşacağı ve ürüne olan ilginin daha çok artacağı öngörülmektedir. Yapılan değerlendirmeler, üretim sürecinde fidan temini, gübreleme, ilaçlama, sulama gibi aşamalarda çeşitli sorunlar yaşandığını ortaya koymuştur. Hastalıklarla ve zararlılarla mücadele ve girdi fiyatlarının yüksekliği en önemli sorunlar olarak ifade edilmiştir. Bu sebeple üreticilere sorunlarının çözülmesi, ürünlerini değerinde satabilmeleri ve istedikleri geliri elde etmeleri, gelir kaybı yaşamamaları için gerekli desteklerin sağlanması gerekmektedir. Böylece ilerleyen dönemlerde badem üretim alanlarında genişleme sağlanarak, üretimde büyük artışların mümkün olacağı kanaatine ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2023. Bitkisel Üretim Veri Tabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr.), (Erişim Tarihi: 20.10.2023).
  • Anonymous, 2023. Crop Production Data. Food and Agriculture Organization of The United Nations, (https://www.fao.org/faostat/en/#data), (Erişim Tarihi: 10.10.2023).
  • Aydın, B., Unakıtan, G., Hurma, H., Azabağaoğlu, Ö., Demirkol, C., Yılmaz, F., 2016. Bitkisel üretimde çiftçilerin girdi kullanım kararlarının analizi: Trakya Bölgesi örneği. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2): 45-56.
  • Aydın Eryılmaz, G., Kılıç, O., Çakır, S., 2021. Meyvecilik yapan işletmelerde kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanım tercihleri ve bilgi kaynakları: Zonguldak ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2): 420-426.
  • Doğantimur, E., 2018. Adana ilinde nar pazarlama yapısı ve geliştirilme olanakları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kılıç, O., Aydın Eryılmaz, G., Çakır, S., 2021. Zonguldak ilinde meyve üreticilerinin kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanımına yönelik çevresel duyarlılıkları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 36(1): 113-121.
  • Küden, A.B., Küden, A., 2000. Badem Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, TARP Yayınları, Ankara.
  • Oğuz, C., Karakayacı, Z., 2017. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metodolojisi. Atlas Akademi, Konya.
  • Rugini, E., Monastr, F., 2003. Temperate fruits. In: S.K. Mitra, D.S. Rathora and T.K. Bose (Eds.), Display Printers (P) LTD, India, Volume II, pp. 344-414.
  • Şimşek, M., 2015. Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları konusunda bir araştırma. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2): 95-100.
  • Tursun, M., Tursun, A., Kılıç, M., 2022. Adıyaman ilinde badem üretiminin maliyet ve karlılık analizi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 51: 305-315.
  • Ukav, İ., Yazar, F., Seçer, A., Emeksiz, F., 2021. Adıyaman ilinde üreticilerin badem yetiştiriciliği kararını etkileyen unsurlar. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(3): 700-708.
  • Yazar, F., 2018. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde badem üretimi ve pazarlama yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Yılmaz, H., Demircan, V., Gül, M., 2009. Üreticilerin kimyasal gübre kullanımında bilgi kaynaklarının belirlenmesi ve tarımsal yayım açısından değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 31-44.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Ekonomisi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi / Research Article
Yazarlar

İbrahim Emre 0000-0003-3859-4628

Nuran Tapkı 0000-0001-5044-795X

Yayımlanma Tarihi 28 Ağustos 2024
Gönderilme Tarihi 12 Şubat 2024
Kabul Tarihi 2 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Emre, İ., & Tapkı, N. (2024). Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 11(2), 191-200. https://doi.org/10.19159/tutad.1436000
AMA Emre İ, Tapkı N. Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye. TÜTAD. Ağustos 2024;11(2):191-200. doi:10.19159/tutad.1436000
Chicago Emre, İbrahim, ve Nuran Tapkı. “Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı Ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 11, sy. 2 (Ağustos 2024): 191-200. https://doi.org/10.19159/tutad.1436000.
EndNote Emre İ, Tapkı N (01 Ağustos 2024) Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 11 2 191–200.
IEEE İ. Emre ve N. Tapkı, “Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye”, TÜTAD, c. 11, sy. 2, ss. 191–200, 2024, doi: 10.19159/tutad.1436000.
ISNAD Emre, İbrahim - Tapkı, Nuran. “Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı Ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 11/2 (Ağustos 2024), 191-200. https://doi.org/10.19159/tutad.1436000.
JAMA Emre İ, Tapkı N. Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye. TÜTAD. 2024;11:191–200.
MLA Emre, İbrahim ve Nuran Tapkı. “Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı Ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, c. 11, sy. 2, 2024, ss. 191-00, doi:10.19159/tutad.1436000.
Vancouver Emre İ, Tapkı N. Badem Üreten İşletmelerin Sosyo-Demografik Yapısı ve Üretim Durumları: Adıyaman İli Örneği, Türkiye. TÜTAD. 2024;11(2):191-200.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667