Bu çalışmada; İzmir ili Buca, Bornova ve Karşıyaka halk
pazarlarından rastgele toplanan toplam 42 adet meyve ve sebze [Asma yaprağı (Vitis vinifera), çilek (Fragaria ananassa), domates (Solanum lycopersicum), kiraz (Prunus avium), şeftali (Prunus persica), kabak (Cucurbita pepo), patlıcan (Solanum melongena), hıyar (Cucumis sativus), üzüm (Vitis vinifera), biber (Capsicum annuum), patates (Solanum tuberosum), portakal (Citrus sinensis), nar (Punica granatum) ve limon (Citrus limon)] örneğinde yaygın olarak
bulunan pestisit kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Numuneler; QuEChERS yöntemi
ile ekstrakte edilmiş, LC-MS/MS ve GC/MS cihazlarında pestisit etken maddeleri belirlenmiştir.
Analiz sonuçlarına göre; bulunan
kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği maksimum kalıntı miktarı (Maximum residue levels, MRL)’na göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, asma yaprağında bir fungisit türevi olan boscalid ve dimethomorph çok yüksek değerlerde çıkarken, myclobutanil ve penconazole
sınır değere yakın çıkmıştır. Portakalda bir insektisit olan fenvalarate ve esfenvalarate türevleri yüksek değerlerde çıkmıştır. Limonda ise
insektisit olan chlorpyrifos, cypermethrin ve pyriproxyfen türevleri yüksek değerlerde gözlenip, fenvalarate ve esfenvalarate türevleri ise sınır değerlere yakın bulunmuştur.
Diğer numunelerde pestisit değerleri limit düzeylerin altında kalmış, hatta
gözlenmemiştir. İncelenen 42 örneğin 35 adedinde limit düzeylerin üzerinde pestisit
kalıntısı bulunmamıştır.
In this study, the total
pesticide residue levels of 42 fruit and vegetable samples (grape leaves (Vitis vinifera),
strawberry (Fragaria ananassa),
tomato (Solanum lycopersicum), cherry
(Prunus avium), peach (Prunus persica), zucchini (Cucurbita pepo), eggplant (Solanum melongena), cucumber (Cucumis sativus), grape (Vitis vinifera),
pepper (Capsicum annuum), potato (Solanum tuberosum), orange (Citrus sinensis), pomegranate (Punica granatum) and lemon (Citrus limon) collected from Buca, Bornova and Karşıyaka farmers markets in İzmir
province were investigated. The samples were extracted with
QuEChERS method, and pesticide active substances were determined in LC-MS / MS
and GC / MS instruments. According to the analysis results, the residue levels
were evaluated according to Turkish Food Codex and EU MRLs. According to the
results obtained, while boscalid and dimethomorph, a fungicide derivative in
the grapevine leaf, were at very high values, the myclobutanil and penconazole
were close to the limit values. Fenvalarate
and esfenvalarate derivatives, which
are insecticides in orange, were at high values. In lemon, insecticides
chlorpyrifos, cypermethrin and pyriproxyfen were observed at high
values, while fenvalarate and esfenvalarate were found near to border
values. In other samples, pesticide values remained below the limit levels and
were not even observed. There were no pesticide residues on 35 of the 42
samples examined.
Insecticides fungicides agricultural products maximum residue levels
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |