The aim of this study
was to investigate the effect of ontogenetic and diurnal variability on the
essential oil content of some plants belonging to Labiatae family (Mentha spicata L., Origanum onites L., Melissa
officinalis L. and Lavandula
angustifolia Mill.). The study was conducted for two years at Bafra plain
of Central Black Sea Region in Turkey. In this study, three different
harvesting stages (before flowering, 50% flowering and 100% flowering) and
harvesting times [morning (07.00, noon (13.30), evening
(19.00)] are considered as research subjects. According to the
results of the study, the essential oil content values of M. spicata, O. onites, L. angustifolia and M. officinalis plants varied between 0.83-1.75%, 1.50-2.67%,
0.25-1.33% and 0.13-0.50%, respectively; In M.
spicata and M. officinalis, the
highest value was measured at 50% flowering, while the highest values was
measured at full flowering on other species. Harvesting stages significantly
affected essential oil content in M.
spicata and L. angustifolia
(p<0.01), whereas the effects on O.
onites and M. officinalis species
were not significant. The effect of harvesting times on essential oil content
was significant and /or very significant in all plants. According to results of
the research, in terms of ontogenetic variability, it is recommended that M. spicata and M. officinalis plants should be harvested at 50% flowering period,
and L. angustifolia and O. onites plants should be harvested at
100% flowering period. In terms of diurnal variability, it was suggested that
harvests should be done at noon in M.
spicata, morning in O. onites and
M. officinalis, and evening in L. angustifolia.
Harvesting stages harvesting times mint oregano lavander lemon balm
Bu çalışmada, Labiatae familyasına ait bazı
bitkiler (Mentha spicata L., Origanum onites L., Melissa officinalis L. ve Lavandula
angustifolia Mill.)’de ontogenetik ve diurnal varyabilitenin uçucu yağ
oranı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye’nin
Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bafra Ovası koşullarında iki yıl süre ile
yürütülmüştür. Çalışmada, üç farklı hasat dönemi (Çiçeklenme öncesi, % 50
çiçeklenme ve % 100 çiçeklenme) ve üç farklı hasat saati [sabah (07.00),
öğle (13.30) ve akşam (19.00)] araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Araştırma
sonucuna göre uçucu yağ oranı değerleri, M.
spicata, O. onites, L. angustifolia ve M. officinalis bitkilerinde sırasıyla % 0.83-1.75, % 1.50-2.67, % 0.25-1.33 ve % 0.13-0.50 arasında
değişiklik göstermiş olup; M. spicata
ve M. officinalis’de % 50, diğer
bitkilerde ise tam çiçeklenme devrelerinde en yüksek değer ölçülmüştür. Hasat
devreleri uçucu yağ oranını; M. spicata,
ve L. angustifolia’da istatiksel
olarak anlamlı derecede (p<0.01) etkilerken, O. onites ve M. officinalis türlerindeki
etkileri istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur. Hasat saatlerinin uçucu yağ
oranı üzerine etkisi ise tüm bitkilerde önemli ve/veya çok önemli olmuştur. Araştırma
sonucuna göre, ontogenetik varyabilite bakımından M. spicata ve M. officinalis
bitkilerinin % 50 çiçeklenme döneminde, L.
angustifolia ve O. onites
bitkilerinin ise % 100 çiçeklenme döneminde hasat edilmesinin; diurnal
varyabilite bakımından ise hasatların, M.
spicata’da öğle, O. onites ve M. officinalis’te sabah, L. angustifolia’da ise akşam saatlerinde
yapılmasının uygun olduğu önerilmiştir.
Hasat dönemleri hasat saatleri nane İzmir kekiği lavanta oğulotu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |