Araştırma Makalesi

Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması

Cilt: 8 Sayı: 1 28 Şubat 2021
PDF İndir
EN TR

Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yetiştirilen karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench)’dan hazırlanan silaj örneklerindeki laktik asit bakteri (LAB) profillerinin M13 ve (GTG)5 tekrarlı dizi primerleri ile PCR-DNA-parmak izi tekniği kullanılarak belirlenmesi ve baskın suşlar hakkında veri elde edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, farklı kuru madde (KM) içeriklerine sahip karabuğday örneklerine 2 farklı konsantrasyonda (1.5x105-1.5x106 kob g-1) inokulant ve 2 farklı konsantrasyonda (4-6 L t-1) formik asit ilave edilerek hazırlanan 15 farklı silaj örneği kullanılmıştır. İlk olarak 15 farklı silaj örneğinin KM, pH ve Fleig puanları, daha sonra bu örneklerin toplam LAB sayıları ve LAB’ların cins düzeyinde çeşitliliği belirlenmiştir. Silaj örneklerinden laktik asit bakterileri olduğu tespit edilen 50 izolat elde edilmiş ve LAB çeşitliliğini tür düzeyinde tespit etmek amacıyla (GTG)5 ve M13 primerleri kullanılarak bu izolatların Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) parmak izi profilleri elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan 50 LAB izolatı için M13 primeri ile toplamda 52 lokus, (GTG)5 primeri ile 39 lokus üretilmiştir. Markör [M13 ve (GTG)5] sistemi, farklı LAB türlerine ait izolatlar arasında önemli bir değişkenlik sağlayan çok sayıda fragment üretmiştir. Kluster ve ayrım gücü analizi sonuçlarına göre silaj örneklerinin LAB profilinin moleküler karakterizasyonu için her iki primerin de [M13 ve (GTG)5] kullanılması gerektiği belirlenmiştir. Farklı KM oranına (% 20, % 30, % 40) sahip örnekler mikrobiyal çeşitlilik ve kalite açısından incelendiğinde, % 30 KM içeriği ön plana çıkmaktadır. Çalışmada, % 30 ve % 40 KM içerikli örneklerde Enterococcus sayısının artması ve buna paralel olarak silaj kalitesinin de artması silaj kalitesi üzerine Enterococcus sayısının etkili olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada elde edilen izolatlardan iki tanesinin silaj starteri olabilme potansiyeli bulunmaktadır. Bu veriler ışığında % 30 KM içeren karabuğday silajının yüksek LAB çeşitliliğine sahip kaliteli bir silaj ve alternatif kaba yem olacağı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

1919B011501784

Teşekkür

Bu çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2209-Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. Akyıldız, R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 358, Ankara.
  2. Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F., 1999. İzmir ili civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 39-40: 54-63.
  3. Altınok, S., Genç, A., Erdoğdu, İ., 2005. Farklı ekim şekillerinde yetiştirilen mısır ve soyadan elde edilen silajlarda kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül, Antalya, Cilt II, s. 1011-1016.
  4. Amelchanka, S.L., Kreuzer, M., Leiber, F., 2010. Utility of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) as feed: Effects of forage and grain on in vitro ruminal fermentation and performance of dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 155(2-4): 111-121.
  5. Arslan, M., Çakmakçı, S., 2011. Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 47-53.
  6. Bingöl, N.T., Karslı, M.A., Bolat, D., Akça, İ., 2008. Vejetasyonun farklı dönemlerinde hasat edilen korungaya ilave edilen melas ve formik asit’ in silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2: 61-66.
  7. Bulut, Ç., 2003. Isolation and characterization of lactic acid bacteria from cheese. Yüksek Lisans Tezi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir.
  8. Dumlu, G.Z., Fayetörbay, D., Tan, M., 2013. Effects of some additives, harvest stage and wilting on alfalfa silage. Atatürk Universty Journal of the Agricultural Faculty, 46(2): 113-118.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Şubat 2021

Gönderilme Tarihi

26 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

4 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yamaner, Ç., Alkan, M., Arslan Halavurt, E., & Tekin, T. H. (2021). Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 1-11. https://doi.org/10.19159/tutad.742929
AMA
1.Yamaner Ç, Alkan M, Arslan Halavurt E, Tekin TH. Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması. TÜTAD. 2021;8(1):1-11. doi:10.19159/tutad.742929
Chicago
Yamaner, Çiğdem, Mehtap Alkan, Ebru Arslan Halavurt, ve Taha Harun Tekin. 2021. “Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8 (1): 1-11. https://doi.org/10.19159/tutad.742929.
EndNote
Yamaner Ç, Alkan M, Arslan Halavurt E, Tekin TH (01 Şubat 2021) Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8 1 1–11.
IEEE
[1]Ç. Yamaner, M. Alkan, E. Arslan Halavurt, ve T. H. Tekin, “Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması”, TÜTAD, c. 8, sy 1, ss. 1–11, Şub. 2021, doi: 10.19159/tutad.742929.
ISNAD
Yamaner, Çiğdem - Alkan, Mehtap - Arslan Halavurt, Ebru - Tekin, Taha Harun. “Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8/1 (01 Şubat 2021): 1-11. https://doi.org/10.19159/tutad.742929.
JAMA
1.Yamaner Ç, Alkan M, Arslan Halavurt E, Tekin TH. Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması. TÜTAD. 2021;8:1–11.
MLA
Yamaner, Çiğdem, vd. “Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, c. 8, sy 1, Şubat 2021, ss. 1-11, doi:10.19159/tutad.742929.
Vancouver
1.Çiğdem Yamaner, Mehtap Alkan, Ebru Arslan Halavurt, Taha Harun Tekin. Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) Bitkisinden Hazırlanan Silaj Örneklerinin Kalitesi Üzerine Etkili Olan Laktik Asit Bakteri Profilinin DNA Parmak İzi Tekniği ile Tanımlanması. TÜTAD. 01 Şubat 2021;8(1):1-11. doi:10.19159/tutad.742929

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667