Siirt ilinin coğrafik yapısından dolayı halkın önemli bir kesiminin geçim kaynağı hayvancılık ve bitkisel üretime dayanmaktadır. Hayvancılık genellikle çayır-mera hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Hayvansal üretimde vazgeçilmeyen en önemli yem grubunu kaba yemler oluşturmaktadır. Halihazırda Siirt ilinde çayır mera kaynaklı üretilen kuru ot miktarı 130.461 ton, yem bitkileri kaynaklı kuru ot miktarı 60.177 ton civarındadır. Buna karşılık Siirt ilinde 101.899 büyük baş hayvan birimine eşdeğer hayvan varlığı bulunmaktadır. Bu hayvanların yıllık ortalama yaşama payı için kaba yem ihtiyacı ise 464.914 tondur. İlin doğal çayır mera alanlarından ve yem bitkileri ekilişlerinden elde edilen toplam kaba yem üretimi 190.638 ton olup, sahip olduğu hayvan varlığının ancak % 41'ine yetecek kadardır. Bu nedenle mevcut çayır mera alanlarında üretimi arttırmak için, amenajman tekniklerine uyulmalı ve ıslah çalışmalarına hız verilmelidir. Ayrıca, yem bitkileri ekim alanları arttırılmalı, özellikle nadasa bırakılan alanlarda ekim nöbeti sistemleri geliştirilerek yem bitkileri tarımına öncelik verilmelidir.
Due to the geographical structure of Siirt Province, mainstay of a significant part of the population is based on livestock and crop production. Livestock is usually carried out in the form of meadows-pastures livestock. The most essential feed group in animal production is forage. At present, the dry hay amount provided from meadow-rangelands and forage crops are 130.461 and 60.177 tonnes, respectively. On the other hand, there are 101.899 of animal existence equivalent to livestock unit in Siirt. The fodder requirements of these animals are 464.914 tons per year. Total fodder production of province from natural meadow-range areas and forage crop cultivation is 190.638 tonnes but this is enough for 41% of animal existence. Therefore, management techniques must be followed and should be accelerated to the breeding studies to increase productivity in existing meadow-rangelands. Besides, cultivation area of forage crops should be increased and the crop rotation systems must be developed and priority should be given to forage crops within the crop rotation system particularly in fallow areas
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 |