This study was conducted to determine the changes in berry characteristics resulting from cluster thinning at different phenological development stages and at varying intensities in the “Big T” training system, which is generally not preferred in wine grape cultivation due to its high bud load. The research was carried out in vineyards private producer, located in Güllüce village of Ezine district in Çanakkale province, at coordinates 39°48’03" N and 26°22’01" E, and at an altitude of 65 meters. The vineyard, established with 12-year-old vines, consisted of Merlot/41B graft combinations. The experiment was conducted over two consecutive growing seasons, 2020-2021 and 2021-2022. Six different phenological stages were evaluated: pre-flowering, berry set, berry touch, veraison, mid-ripening and pre-harvest. Three cluster thinning levels were applied: Control (0%), 25% cluster thinning (CT1), and 50% cluster thinning (CT2). It was observed that thinning performed during the berry set stage improved the examined cluster characteristics. In terms of yield, 50% cluster thinning applied at the berry set and veraison stages was found to be the most effective. Under the agroecological conditions of Ezine district in Çanakkale, the results of the study on cv. Merlot vines trained in the “Big T” system indicated that the timing of thinning, particularly during the berry set, played a crucial role in enhancing cluster traits. In terms of thinning intensity, both 25% and 50% levels were found to be effective in improving grape quality.
Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştiriciliğinde göz yükü fazla olması nedeniyle genellikle tercih edilmeyen Büyük T şeklinde, farklı fenolojik gelişme dönemlerinde ve farklı seviyede yapılan salkım seyreltme seviyelerinin tane özelliklerinde meydana getirdiği değişimleri belirlemek amacıyla bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Güllüce köyünde 39°48’03 N ve 26°22’01 D koordinatları arasında 65m rakımda bulunan özel üretici bağında yapılmıştır. Deneme, 12 yaşındaki Merlot/41B aşı kombinasyonuna ait asmalardan oluşmuştur. Çalışma, 2020-2021 ve 2021-2022 vejetasyon periyodlarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Altı farklı gelişme döneminde; çiçeklenme öncesi, tane tutumu, iri koruk, ben düşme, yarı olgunluk ve olgunluk öncesi; kontrol (% 0), % 25 salkım seyreltme (SS1) ve % 50 salkım seyreltme (SS2) olmak üzere 3 farklı salkım seyreltme yapılmıştır. Salkım özellikleri açısından tane tutumu döneminde yapılan seyreltmelerin incelenen kriterleri artırdığı kaydedilmiştir. Tane tutumu ve ben düşme dönemlerinde gerçekleştirilen % 50 salkım seyreltmenin verim bakımından öne çıktığı saptanmıştır. Büyük T terbiye sisteminde yetiştirilen Merlot üzüm çeşidi üzerinde elde edilen veriler; uygulama dönemlerine göre tane tutumunun salkım özellikleri açısından önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Seyreltme oranı bakımından ise hem % 25 hem de % 50 oranında uygulanan seyreltmelerin üzüm kalitesini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Şarapçılık ve Bağcılık |
| Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2025 |
| Kabul Tarihi | 29 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 2 |