The aim of this study is to determine the feed quality of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) bran. The material used in this study was the “Güneş” variety of buckwheat. The bran part of the plant, separated from the seeds, was ground and prepared for analysis. Wheat bran was used as a control. In this study, dry matter (DM) content, pH, propionic acid (PA), ash content (AC), crude fat (CF) content, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), crude protein (CP) content, sodium, magnesium, phosphorus, potassium, calcium, iron, copper, zinc, and selenium contents were determined. The CF content of buckwheat bran was 1.15%, while that of wheat bran was 5.56%. Buckwheat bran contained more PA (0.381%) than wheat bran (0.056%). The CP content of the brans was found to be 14.70% for buckwheat and 15.30% for wheat. The ADF and NDF contents of buckwheat bran were 23.52% and 39.78%, respectively, while wheat bran was 14.01% and 38.79%. The DM and AC contents of buckwheat and wheat bran in the study were determined as 90.19%-2.74% and 87.73%-4.56%, respectively. Buckwheat bran exhibited lower values than wheat bran in most nutrient elements; however, all the nutrient elements in buckwheat were within the required levels for animal feed. The study concluded that the feed quality of buckwheat bran is good and, therefore, it should be added to animal rations.
Alternative feed bran quality animal nutrition crude protein
Bu çalışmada, karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.) kepeğinin yem kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak karabuğdayın Güneş çeşidi kullanılmıştır. Bitkinin tohumlarından ayrılan kabuk (kepek) kısmı öğütülmüş ve analize hazır hale getirilmiştir. Kontrol olarak ise piyasadan buğday kepeği temin edilmiştir. Kepeklerde; kuru madde (KM) oranı, pH, propiyonik asit (PA), ham kül (HK) oranı, ham yağ (HY) oranı, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), ham protein (HP) oranı, sodyum, magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, çinko ve selenyum içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, karabuğday kepeğinin HY içeriği % 1.15, buğday kepeğinin ise % 5.56 olarak belirlenmiştir. Karabuğday kepeği (% 0.381) buğday kepeğinden (% 0.056) daha yüksek PA içermiştir. Çalışmada kepeklerin HP içeriği karabuğdayda % 14.70, buğdayda ise % 15.30 olarak tespit edilmiştir. Karabuğday kepeğinin ADF ve NDF içeriği % 23.52 ve % 39.78 iken, buğday kepeğinin ise sırasıyla % 14.01 ve % 38.79 olmuştur. Çalışmada karabuğday ve buğday kepeğinin KM ve HK içerikleri ise sırasıyla % 90.19-2.74 ve % 87.73-4.56 olarak tespit edilmiştir. Karabuğday kepeği çoğu besin elementi bakımından yem rasyonlarında olması gereken sınır değerler içerisinde olmuştur. Araştırma sonucunda, karabuğday kepeğinin yem kalitesi açısından iyi durumda ve rasyonlara ilave edilebilir nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
kalite Alternatif yem kepek kalite hayvan besleme ham protein
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
| Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 26 Haziran 2025 |
| Kabul Tarihi | 13 Ekim 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 3 |