Yazım Kuralları

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 1960’tan beri yayınlanmakta olan The Turkish Yearbook of International Relations ( Milletlerarası Münasebetler Türk Yıllığı ), Türk Dış Politikası, Uluslararası İlişkiler, Türkiye Çalışmaları ve Türk Siyasal Hayatı alanlarında Türkçe ve İngilizce makaleler ile kitap incelemeleri yayınlayan hakemli bir dergidir. Milletlerarası Münasebetler Türk Yıllığı’na gönderilen tüm çalışmaların özgün araştırmaya dayalı olmaları ve daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış ya da aynı anda başka bir yayın organına yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmaları gerekmektedir.


The Turkish Yearbook of International Relations ( Milletlerarası Münasebetler Türk Yıllığı ) dergisine değerlendirilmek üzere gönderilen yazılar, editör kurulunca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra çift taraflı kör hakem değerlendirilmesine sunulur. Hakemlerden gelecek raporlar doğrultusunda yazının basılmasına, ilgili hakem raporları çerçevesinde düzeltilmesine, üçüncü bir hakeme gönderilmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilir. Gönderilen çalışmalar en az iki hakemin olumlu değerlendirmesi ve ilgili editörün uygun bulmasının ardından yayımlanır. Yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir ve yazılardaki görüşler dergiye mal edilemez.


Yazarların makalelerini MS Word formatında (.docx), derginin DergiPark’daki sistemine yüklemeleri gerekmektedir (https://dergipark.org.tr/tr/pub/tyir). Ana metinde ve yüklenen dosyada, yazara dair hiçbir bilgi, kör hakem kontrolü gereğince yer almamalıdır. Yazarlar ayrı bir dosya daha yükleyerek, bunun içerisinde unvanlarını, görev yaptıkları kurumlarını, haberleşme adreslerini, telefon numaralarını, e-posta adreslerini ve ORCID numaralarını bildirmelidir. Gönderilen makaleler, dipnotlar, özetler, kaynakça vb. kısımlar dâhil en az 6.000 en fazla 8.000 kelime olmalıdır. Makaleler yaklaşık 100’er kelimelik Türkçe-İngilizce özet ve 3 ila 5 Türkçe-İngilizce anahtar kelime içermelidir. Kitap incelemeleri ise, 1000-1500 kelime arasında olmalıdır. Kelime sınırlarına uymayan çalışmalar, değerlendirilmeden yazarlarına iade edilir. Dergiye gönderilen makaleler, editör kurulu tarafından hakem süreci başlatılmadan önce intihal değerlendirmesine tabi tutulacaktır.


Dergide yayımlanacak makaleler hangi dilde hazırlandıysa; gönderilmesinden önce gerekli yazım ve imla kurallarına uygunluğu kontrol edilmelidir. Yazı, Times New Roman yazı tipinde, 12 puntoyla ve 1,5 satır aralığında yazılmalıdır. Makalelerde en fazla ikili alt başlık sistemi kullanılmalıdır. İlk alt başlık koyu, ikinci alt başlık koyu ve italik yazılmalıdır. Alt başlıklarda harf ya da rakam kullanılmamalıdır. Yazıdaki alıntılar çift tırnak işareti içine alınmalı, dört satırdan uzun olan alıntılar ise sol kenarda tırnak işaretleri olmadan ve tek aralıklı olarak girintili yazılmalıdır. Metin içinde özelliği vurgulanmak istenen kelimeler italik, koyu veya altı çizili olarak değil, tek tırnak içerisinde yazılmalıdır. Çalışmanın dili dışındaki dillerden kullanılan kelimeler italik olarak yazılmalı ve Türkçe karşılıklarının ilk geçtikleri yerde parantez içerisinde orijinal hali verilmelidir.

Referanslar, metin içi atıf yöntemine (APA) göre yapılmalıdır ve kaynakça bu atıf sistemine uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Atıflar dışındaki açıklamalar için dipnot kullanılabilir ve dipnotlar aynı yazı tipinde, 10 punto ile yazılmalıdır. Makalelerin hazırlanmasında kullanılan kaynaklara yapılacak atıflarda aşağıdaki kurallara uyulmaması halinde çalışmalar yazarına iade edilerek ilgili düzeltmelerin yapılması talep edilir.

Metin içi atıflarda ve kaynakçada aşağıdaki örneklere uyulmalıdır:

Metin İçi Atıflar
a) Tek yazarlı kitap/makaleye atıf:
(Fuller, 2008: 25-27).
(Martin, 2019: 266).

b) Aynı yazarın birden fazla aynı tarihli kitap/kitap bölümü/makalesine atıf:
(Ehteshami, 2017a: 17) ; (Ehteshami, 2017b: 195).

c) İki yazarlı kitap/makaleye atıf:
(Delanty ve O’Mahony, 2002: 13).
(Öniş ve Yalikun, 2021: 520).

d) İkiden çok yazarlı kitap/makaleye atıf:
(Eralp vd., 2011: 44).
(Greitens vd., 2020: 16.)

e) Kurum yayınlarına yapılan atıf:
(DPT, 1989: 112).

f) İnternet kaynaklarına atıf:
(Walt, 2023).
(Milliyet, 2011).

Kaynakça
a) Tek yazarlı kitap/makale:
Fuller, Graham E. (2008). The New Turkish Republic (Washington D.C.: United States Institute of Peace Press).
Martin, Lenore G. (2019). “Analysing a Tumultuous Relationship: Turkey and the US in the Middle East”, Asian Journal of Middle Eastern and Islamic Studies, 13 (2): 262-277.

b) Aynı yazarın birden fazla aynı tarihli kitap/makalesi:
Ehteshami, Anoushiravan (2017a). Iran: Stuck in Transition (New York: Routledge).
Ehteshami, Anoushiravan (2017b). “The One Belt, One Road in China’s Grand Strategy”, Anoushiravan Ehteshami ve Niv Horesh (eds.), The One Belt, One Road in China’s Grand Strategy (New York: Routledge): 192-207.

c) İki yazarlı kitap/makale:
Delanty, Gerard ve Patrick O’Mahony (2002). Nationalism and Social Theory (London: Sage).
Öniş, Ziya ve Maimaiti Yalikun (2021). “Emerging partnership in a post-Western world? The political economy of China-Turkey relations”, Southeast European and Black Sea Studies, 21 (4): 507-529.

d) İkiden çok yazarlı kitap/makale:
Eralp, Atilla, İhsan D. Dağı, E. Fuat Keyman, Necati Polat, Oktay F. Tanrısever, Faruk Yalvaç ve A. Nuri Yurdusev (2011). Devlet, Sistem ve Kimlik (İstanbul: İletişim Yayınları).
Greitens, Sheena Chestnut, Myunghee Lee ve Emir Yazıcı (2020). “Counterterrorism and Preventive Repression: China’s Changing Strategy in Xinjiang”, International Security, 44 (3): 9-47.

e) Kurum yayınları:
DPT (1989). Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı, 1990-1994 (Ankara).

f) İnternet Kaynakları:
Walt, Stephen M. (2023). “America is too Scared of the Multipolar World”, https://foreignpolicy.com/2023/03/07/america-is-too-scared-of-the-multipolar-world/ (Erişim Tarihi: 15.03.2023).
Milliyet (2011). “Hüsnü Mübarek İstifa Etti”, https://www.milliyet.com.tr/dunya/husnu-mubarek-istifa-etti-1351100 (Erişim Tarihi: 27.04.2023).

Not: Tam künyesi olmayıp yalnızca DOI numarası bulunan eserlerde, DOI numarasının ve erişim tarihinin verilmesi gerekmektedir.