Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hidroelektrik Santralarında Kamu ve Özel Sektörün Rolünün Değişimi ve Yarattığı Sorunlar

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 1, 223 - 242, 01.03.2011
https://izlik.org/JA38TG98KA

Öz

HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 1, 223 - 242, 01.03.2011
https://izlik.org/JA38TG98KA

Öz

Dünyada artan enerji talebini karşılamak için fosil yakıtların yakılması çevre sorunlarını artırmaktadır. Bu durum devletleri enerji politikalarını değiştirmeye ve fosil yakıtlı enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yöneltmiştir. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından biri hidroelektrik enerjidir. Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyel 140 milyar kWh olarak hesaplanmaktadır. Bu potansiyelin kamu kaynaklarıyla geliştirilememesi gerekçesiyle, özel sektör imkanlarını kullanarak hidroelektrik enerji gelişimini hızlandırmak hedeflenmiştir. Özellikle 2000 yılından itibaren yasal ve kurumsal düzenlemelerle özel sektör teşvik edilmiştir. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile özel hukuk kurallarına göre faaliyet gösterecek elektrik enerjisi piyasasının kurulması ve işleyişi sağlanırken, HES inşa etmek ve işletmek amacıyla özel şirketler, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden su kullanım hakkı elde etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye’de HES’ler açısından kamu ve özel sektörün rolünün değişimi ve bu değişimin yarattığı sorunların incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla tarihsel olarak HES’lerle ilgili yasal ve kurumsal düzenlemeler ele alınmıştır. Çalışmada, HES’lerde kamu sektörünün yatırım, işletme ve denetim boyutundaki ağırlığının özel sektör lehine azaldığı ve bu durumun planlama, denetim ve çevre açısından sorunlar yarattığı sonucuna varılmıştır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ferhunde Hayirsever Topçu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
IZ https://izlik.org/JA38TG98KA
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Topçu, F. H. (2011). HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(1), 223-242. https://izlik.org/JA38TG98KA
AMA 1.Topçu FH. HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3(1):223-242. https://izlik.org/JA38TG98KA
Chicago Topçu, Ferhunde Hayirsever. 2011. “HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3 (1): 223-42. https://izlik.org/JA38TG98KA.
EndNote Topçu FH (01 Mart 2011) HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3 1 223–242.
IEEE [1]F. H. Topçu, “HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, ss. 223–242, Mar. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38TG98KA
ISNAD Topçu, Ferhunde Hayirsever. “HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3/1 (01 Mart 2011): 223-242. https://izlik.org/JA38TG98KA.
JAMA 1.Topçu FH. HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3:223–242.
MLA Topçu, Ferhunde Hayirsever. “HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, Mart 2011, ss. 223-42, https://izlik.org/JA38TG98KA.
Vancouver 1.Ferhunde Hayirsever Topçu. HİDROELEKTRİK SANTRALLARINDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YARATTIĞI SORUNLAR. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Mart 2011;3(1):223-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38TG98KA