EN
TR
Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması
Öz
Yeniliklerin benimsenmesi bireyden bireye farklılık gösterdiğinden yenilikçi tüketicilerin özelliklerinin ve risk algılarının anlaşılması araştırmacılar ve işletmeler için önemlidir. Bu çalışmada güdülenmiş tüketici yenilikçiliği ve algılanan risk ölçeklerinin Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenilirliği incelenmiştir. Araştırmada veri mülakat yöntemiyle 407 üniversite öğrencisinden toplanmış, keşifsel faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar güdülenmiş tüketici yenilikçiliği ölçeğinin orijinal faktör yapılanmasına uygun biçimde sosyal yenilikçilik, fonksiyonel yenilikçilik, hedonik yenilikçilik ve bilişsel yenilikçilik, algılanan risk ölçeğinin ise performans/fiziksel/psikolojik risk, sosyal risk, zaman riski ve finansal risk olmak üzere dört boyuttan oluştuğunu göstermiştir. Her iki ölçeğe ilişkin oluşan boyutlar toplam varyansın yaklaşık dörtte üçünü açıklarken, güvenilirlikleri de yüksek düzeyde hesaplanmıştır. Sonuç olarak hem tüketici yenilikçiliği hem de algılanan risk ölçekleri güvenilir ve geçerli ölçeklerdir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BAGOZZI, R. P. (1981), “Evaluating Structural Equation Models with Unobservable Variables and Measurement Error. A Comment”, Journal of Marketing Research, 18(3), 375-381.
- BÜLBÜL, H., DEMİRER, Ö. (2008), “Hizmet Kalitesi Ölçüm Modelleri Servqual ve Serperf’in Karşılaştırmalı Analizi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, 181-198.
- CHONG, V. K., RUNDUS, M. J. (2004), “Total Quality Management, Market Competition and Organizational Performance”, The British Accounting Review, 36(2), 155-172.
- CHRISTIA, J. (2000), “The Effect of Alliance Image on The Relationship Between Consumer Innovativeness and New Product Adoption”, Doctoral Thesis, Oklahoma State University.
- COWART, K. O., FOX, G. L., WILSON, A. E. (2008), “A Structural Look at Consumer Innovativeness and SelfCongruence in New Product Purchases”, Psychology & Marketing, 25(12), 1111-1130.
- DAGHFOUS, N, PETROF, J. V., PONS, F. (1999), “Values and Adoption of Innovations: a Cross-cultural Study”, Journal of Consumer Marketing, 16(4), 314-331.
- DENİZ, A., ERCİŞ, A. (2008), “Kişilik Özellikleri İle Algılanan Risk Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 22(2), 301-330.
- ERYİĞİT, C., KAVAK, B. (2011), “Tüketici Yenilikçiliğinin Tutumsal ve Davranışsal Uyumunun İncelenmesi”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29(2), 95-113.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Eylül 2013
Gönderilme Tarihi
29 Temmuz 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 3
APA
Özoğlu, B., & Bülbül, H. (2013). Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5(3), 131-139. https://izlik.org/JA62BC72HP
AMA
1.Özoğlu B, Bülbül H. Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2013;5(3):131-139. https://izlik.org/JA62BC72HP
Chicago
Özoğlu, Buket, ve Hasan Bülbül. 2013. “Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 5 (3): 131-39. https://izlik.org/JA62BC72HP.
EndNote
Özoğlu B, Bülbül H (01 Eylül 2013) Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 5 3 131–139.
IEEE
[1]B. Özoğlu ve H. Bülbül, “Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 3, ss. 131–139, Eyl. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62BC72HP
ISNAD
Özoğlu, Buket - Bülbül, Hasan. “Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 5/3 (01 Eylül 2013): 131-139. https://izlik.org/JA62BC72HP.
JAMA
1.Özoğlu B, Bülbül H. Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2013;5:131–139.
MLA
Özoğlu, Buket, ve Hasan Bülbül. “Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 3, Eylül 2013, ss. 131-9, https://izlik.org/JA62BC72HP.
Vancouver
1.Buket Özoğlu, Hasan Bülbül. Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2013;5(3):131-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62BC72HP