Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Sektöründe Ürün ve İyileştirilmiş Ürün İnovasyonları: Batı Akdeniz Bölgesi Şekerleme , Kakao ve Çikolata Alt Sektörü Üzerine Bir Uygulama

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 2, 193 - 215, 01.06.2011

Öz

GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 2, 193 - 215, 01.06.2011

Öz

İmalat sanayi içerisinde yer alan tüm sektörler ülke ekonomileri için vazgeçilmez öneme haizdir. Fakat bu sektörler içerisinde gıda sektörünün yeri ve önemi her zaman çok daha yüksek ve farklı olmaktadır. Çalışmada, Türk Gıda ve İçecek Sektörü içerisinde dikkat çeken performansı ve her bölgede yöresel ürünlerin üretilebilme kolaylığı nedeniyle gıda sektörü içerisinde yer alan şekerleme, kakao ve çikolata alt sektörü incelenmiştir. Çalışmanın amacı, bu alt sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ürün ve iyileştirilmiş ürün inovasyonu kararı almalarında hangi faktörlerden etkilendiğini ortaya koyarak, bu bölgesel katkının inovasyonla artırılıp artırılamayacağını ve ulusal bir değere dönüştürülebilme olanaklarını araştırmaktır. Sözü edilen iki olgunun (inovasyon kararı ile inovasyonun belirleyicilerinin) birbirinden bağımsız olup olmadığı Fisher’s Exact testi ile test edilmiş ve incelenen gıda sektörü alt sektöründe firmaların inovasyon kararları üzerinde genel olarak etkili olacağı düşünülen faktörlerin çok fazla etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Firmaları inovasyon konusunda tetikleyen faktörler ise; AR-GE faaliyetinde bulunmaları, ihracat yapıyor olmaları ve uluslararası ürün standartlarına uygun üretim yapma istekleri olmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurdan Kuşat Bu kişi benim

Levent Kösekahyaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kuşat, N., & Kösekahyaoğlu, L. (2011). GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(2), 193-215.
AMA Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Haziran 2011;3(2):193-215.
Chicago Kuşat, Nurdan, ve Levent Kösekahyaoğlu. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3, sy. 2 (Haziran 2011): 193-215.
EndNote Kuşat N, Kösekahyaoğlu L (01 Haziran 2011) GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3 2 193–215.
IEEE N. Kuşat ve L. Kösekahyaoğlu, “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, ss. 193–215, 2011.
ISNAD Kuşat, Nurdan - Kösekahyaoğlu, Levent. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3/2 (Haziran 2011), 193-215.
JAMA Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3:193–215.
MLA Kuşat, Nurdan ve Levent Kösekahyaoğlu. “GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2011, ss. 193-15.
Vancouver Kuşat N, Kösekahyaoğlu L. GIDA SEKTÖRÜNDE ÜRÜN VE İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN İNOVASYONLARI: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3(2):193-215.