BibTex RIS Kaynak Göster

Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 15.03.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı, 16 büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanmış olan 2010-2014 dönemine ait stratejik planların, stratejik planlamada geleceğe bakış kapsamında değerlendirilen, misyon, vizyon, temel değerler, stratejik amaçlar ve stratejik hedefler yönünden içerik analizi yöntemi ile incelenmesidir. İçerik analizi sonuçlarına göre, belediyelerin misyon bildirimlerinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, verimli ve etkili yönetim anlayışı, planlı yönetim, tarihi ve kültürel değerlerin korunması ile çağdaş ve sürdürülebilir hizmet anlayışı; vizyon bildirimlerinde ise tarihsel mirasa sahip çıkma, yaşam kalitesini yükseltme, çevreye saygılı hizmet sunma, hizmet anlayışı ve sunumunda öncü belediye olma gibi kavramlar öne çıkmıştır. Ayrıca belediyelerin, dünya kenti olma, öncü ve önder belediye olma, dünyaya örnek olma gibi ulaşılması zor vizyon hedefleri belirledikleri tespit edilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin misyon ve vizyon bildirimlerinin genellikle birbirine benzediği ve ikisi arasındaki farkın tam olarak anlaşılamadığı gözlenmiştir. Temel değerler bakımından ilk sıraları, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri almıştır. Stratejik planların çoğunluğunda vizyon ve misyon bildirimlerinden çok daha geniş ve detaylı stratejik amaç tespiti yapılmış, stratejik amaçlar arasında ise tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma, sosyal belediyecilik, ulaşım, sağlık, çevre, risk yönetimi ile bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanma konularına öncelik verilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Lamba

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Lamba, M. (2016). Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6(2).
AMA Lamba M. Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;6(2).
Chicago Lamba, Mustafa. “Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Mart 2016).
EndNote Lamba M (01 Mart 2016) Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6 2
IEEE M. Lamba, “Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2016.
ISNAD Lamba, Mustafa. “Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6/2 (Mart 2016).
JAMA Lamba M. Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6.
MLA Lamba, Mustafa. “Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2016.
Vancouver Lamba M. Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6(2).