BibTex RIS Kaynak Göster

Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 21.03.2016

Öz

Bu çalışmada Veri Zarflama Analizi(VZA) yöntemi kullanılarak Türkiye'de bulunan 37 havalimanının 2008- 2011 yılları arasında etkinliklerinin ölçümü ele alınmıştır. Bu amaçla, girdi olarak; çalışan sayısı, işletme gideri, terminal alanı, pist sayısı ve apron sayısı, çıktı olarak ise yolcu trafiği, işletme geliri, uçak trafiği ve yük trafiği kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, 37 havalimanı içerisinden İstanbul Atatürk, Antalya, Muğla Milas Bodrum, Adana, Tekirdağ Çorlu havalimanlarının incelenen her yıl için etkin olduğu gözlemlenmiştir. Daha sonra, bu havaalanları etkin olmayan diğerleri için referans olarak alınarak, girdi ve çıktılarda hedeflenen ve gerçekleşen değerler her yıl verileri için tartışılmıştır. Son olarak etkinlik üzerinde etkili olan çeşitli açıklayıcı değişkenlerin etkilerini belirlemek amacıyla VZA’dan elde edilen etkinlik skorları bağımlı değişken olarak alınarak Tobit modeli kullanılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Yazgan

Osman Karkacier Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yazgan, A., & Karkacier, O. (2016). Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(2).
AMA Yazgan A, Karkacier O. Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(2).
Chicago Yazgan, Ayşe, ve Osman Karkacier. “Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 2 (Mart 2016).
EndNote Yazgan A, Karkacier O (01 Mart 2016) Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 2
IEEE A. Yazgan ve O. Karkacier, “Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2016.
ISNAD Yazgan, Ayşe - Karkacier, Osman. “Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/2 (Mart 2016).
JAMA Yazgan A, Karkacier O. Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Yazgan, Ayşe ve Osman Karkacier. “Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2016.
Vancouver Yazgan A, Karkacier O. Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümleri Ve Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(2).