BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UMS/UFRS) ile halka açık ve hisse senedi sermaye piyasasında işlem gören firmaların mali sonuçlarını raporlamada uymaları gereken ve uluslararası arenada geçerli olan düzenlemeler getirilmiştir. Avrupa birliğine (AB) üye ülkeler ile aday ülkeler 2005 yılı Ocak ayı itibariyle bu standartları uygulamaya başlamışlardır. Avrupa birliğine aday ülkelerden birisi olan ülkemizde de hisse senetleri Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören işletmeler finansal raporlamalarını 2005 yılı Ocak ayından beri uluslararası raporlama standartlarına uygun şekilde yapmaktadırlar. Ülkelerin ulusal muhasebe standartları (ulusal muhasebe uygulamaları) ile uluslararası muhasebe standartları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların bir sonucu olarak, firmaların TMS/ TFRS'ından önceki dönemleri ile sonraki dönemlerinde hazırlanan mali tablolarından yararlanılarak yapılan verimlilik analizlerinde farklı sonuçların çıkabileceği varsayımından hareketle, bu çalışmada TMS/TFRS öncesi (1998-2004) ve TMS/TFRS sonrası (2005-2011) tekstil sektöründe faaliyet gösteren 13 firmanın, mali tablolarında raporlanan kalemlerin değeri kullanmak suretiyle hesaplanan verimlilikleri karşılaştırılmıştır. Verimlilikleri hesaplamak için veri zarflama analizinden faydalanılmıştır. Girdiye yönelik CCR modeli kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda TMS/TFRS öncesi ve TMS/TFRS sonrası dönemler için hesaplanan verimlilik değerleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre firmaların TMS/TFRS öncesi ve sonrası dönem için hesaplanan verimlilikleri karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Kaya

Zeynep Hatunoğlu Bu kişi benim

Mehmet Özçalıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kaya, A., Hatunoğlu, Z., & Özçalıcı, M. (2016). Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(3).
AMA Kaya A, Hatunoğlu Z, Özçalıcı M. Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(3).
Chicago Kaya, Ahmet, Zeynep Hatunoğlu, ve Mehmet Özçalıcı. “Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi Ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Mart 2016).
EndNote Kaya A, Hatunoğlu Z, Özçalıcı M (01 Mart 2016) Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 3
IEEE A. Kaya, Z. Hatunoğlu, ve M. Özçalıcı, “Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
ISNAD Kaya, Ahmet vd. “Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi Ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/3 (Mart 2016).
JAMA Kaya A, Hatunoğlu Z, Özçalıcı M. Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Kaya, Ahmet vd. “Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi Ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
Vancouver Kaya A, Hatunoğlu Z, Özçalıcı M. Türkiye’deki Tekstil Firmalarının Verimlilik Değerlerinin TFRS Öncesi ve Sonrası Dönemler için Karşılaştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(3).